România riscă o amendă uriașă de la UE din cauza calității aerului. Cele mai poluate orașe din țară
România riscă să fie amendata de Uniunea Europeană din cauza poluării din aer. Iar marii poluatori ai României ar fi oraşele Bucureşti, Braşov şi Iaşi.
Astăzi, Comisia Europeană i-a convocat pe reprezentanţii a 9 state membre, printre care şi pe cei ai ţării noastre, la un summit extraordinar. Pentru că noi tocmai am traversat o nouă schimbare de Guvern, nu am fost reprezentaţi de ministrul Mediului. Deşi este același ca în cabinetul Tudose.
România are mari probleme cu poluarea în Iaşi, Braşov şi Bucureşti, unde praful, adică particulele mobile numite PM10 îi îmbolnăvesc pe oameni. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, dar nu trebuie să depăşească 35 de zile dintr-un an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din păcate, nivelul maxim acceptat de 50 de micrograme pe metrul cub de aer respirat este depăşit aproape zilnic în Bucureşti. Vă puteţi convinge de asta intrând pe site-ul oficial al Ministerului Mediului calitateaer.ro. Ieri, de pildă, media a fost de peste 64 de micrograme. Astăzi sunt 60. Uniunea Europeană ştie de asta şi ne ameninţa cu o amendă uriaşă.
Aproape 100 de milioane de euro pe zi, dacă procedura de infrigement va ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Deocamdată suntem la prima avertizare. Astăzi, comisarul de mediu a vrut să afle ce fac România şi alte 8 ţări, printre care Germania, Spania, Italia, Cehia, pentru a nu-şi nenoroci cetăţenii.
Karmenu Vella, comisar european pentru Mediu: "Nu există un nou termen limită, nu vor fi amânări. Singurul lucru care va opri comisia să meargă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene sunt măsurile și acțiunile aplicate în țările lor."
Practic, Bruxellesul le da o ultimă şansă celor 9 ţări, în special României. Din păcate, ministrul Mediului nu a fost la prezent la summitul convocat de comisarul european pe Mediu.
Graţiela Leocadia Gavrilescu susţine că am fost totuşi bine reprezentaţi de un secretar de stat. A ţinut însă să ameninţe administraţiile celor 3 oraşe că vor plăti sancţiunile dacă nu vor lua măsuri de reducere a poluării.
Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului: "Statul român ar putea să-şi recupereze banii de la unităţile teritoriale."
Primarii celor trei oraşe ar trebui să planteze mai mulţi copaci, să construiască piste pentru biciclete şi să limiteze accesul automobilelor în centru.
Ministrul Mediului a anunţat că se va întâlni la Bruxelles cu Comisarul European în 14 februarie pentru a prezenta măsurile pe care ţara noastră urmează să le ia.