România riscă o amendă uriașă de la UE din cauza calității aerului. Cele mai poluate orașe din țară


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 30 Ianuarie 2018 15:20
Categorie: Stiri actuale

România riscă să fie amendata de Uniunea Europeană din cauza poluării din aer. Iar marii poluatori ai României ar fi oraşele Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

Astăzi, Comisia Europeană i-a convocat pe reprezentanţii a 9 state membre, printre care şi pe cei ai ţării noastre, la un summit extraordinar. Pentru că noi tocmai am traversat o nouă schimbare de Guvern, nu am fost reprezentaţi de ministrul Mediului. Deşi este același ca în cabinetul Tudose.

România are mari probleme cu poluarea în Iaşi, Braşov şi Bucureşti, unde praful, adică particulele mobile numite PM10 îi îmbolnăvesc pe oameni. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, dar nu trebuie să depăşească 35 de zile dintr-un an.

Din păcate, nivelul maxim acceptat de 50 de micrograme pe metrul cub de aer respirat este depăşit aproape zilnic în Bucureşti. Vă puteţi convinge de asta intrând pe site-ul oficial al Ministerului Mediului calitateaer.ro. Ieri, de pildă, media a fost de peste 64 de micrograme. Astăzi sunt 60. Uniunea Europeană ştie de asta şi ne ameninţa cu o amendă uriaşă.

Aproape 100 de milioane de euro pe zi, dacă procedura de infrigement va ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Deocamdată suntem la prima avertizare. Astăzi, comisarul de mediu a vrut să afle ce fac România şi alte 8 ţări, printre care Germania, Spania, Italia, Cehia, pentru a nu-şi nenoroci cetăţenii.

Karmenu Vella, comisar european pentru Mediu: "Nu există un nou termen limită, nu vor fi amânări. Singurul lucru care va opri comisia să meargă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene sunt măsurile și acțiunile aplicate în țările lor."

Practic, Bruxellesul le da o ultimă şansă celor 9 ţări, în special României. Din păcate, ministrul Mediului nu a fost la prezent la summitul convocat de comisarul european pe Mediu.

Graţiela Leocadia Gavrilescu susţine că am fost totuşi bine reprezentaţi de un secretar de stat. A ţinut însă să ameninţe administraţiile celor 3 oraşe că vor plăti sancţiunile dacă nu vor lua măsuri de reducere a poluării.

Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului: "Statul român ar putea să-şi recupereze banii de la unităţile teritoriale."

Primarii celor trei oraşe ar trebui să planteze mai mulţi copaci, să construiască piste pentru biciclete şi să limiteze accesul automobilelor în centru.

Ministrul Mediului a anunţat că se va întâlni la Bruxelles cu Comisarul European în 14 februarie pentru a prezenta măsurile pe care ţara noastră urmează să le ia.

VIDEO PROTVPLUS.RO