Comicul Volodimir Zelenski, ales preşedinte al Ucrainei. Care va fi primul său decret


Ultimul update: Luni 22 Aprilie 2019 09:44
Data publicarii: Luni 22 Aprilie 2019 07:50
Categorie: Stiri externe

Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale din Ucraina, unde câștigător este un comic fără experiență politică.

Primele rezultate arată că Volodimir Zelenski l-a învins fără drept de apel pe actualul șef al statului, Petro Poroșenko, cu o diferență covârșitoare - de aproximativ 50 de procente.

Rezultatele exit-poll-urilor îl dau drept câstigător fără drept de apel pe actorul Volodimir Zelenski, o figura noua pe scena politică din Ucraina. În tabăra cealaltă, actualul presedinte Petro Porosenko a sperat până în ultima clipă într-un rezultat favorabil, dar a acceptat înfrângerea.

"Nu renunţaţi niciodată - dar văd acum rezultatele exit-poll. Sunt evidente şi-mi dau motiv să-l sun pe contracandidatul meu şi să-l felicit”, a declarat Poroşenko.

În prima declaratie dupa închiderea urnelor, Zelenski a promis că primul lucru pe care il va face in calitate de presedinte va fi să obtină eliberarea ucrainenilor tinuti prizonieri de Rusia si de fortele separatiste din estul ţării.

"Vom lucra alături de Rusia în formatul Normandia şi vom continua procesul de pace început cu acordurile de la Minsk. Cred că vom reuşi să schimbăm opiniilor oamenilor de acolo. Şi suntem gata să facem orice ca să încheiem conflictul."

Cât despre Porosenko, acesta a precizat că va rămâne în politică si va sustine parcursul european al Ucrainei. "De luna viitoare voi părăsi funcţia de preşedinte. O să părăsesc biroul dar, în acelaşi timp, vreau să subliniez faptul că nu ies din politică. Voi continua să lupt pentru Ucraina."

În stradă, părerile sunt împărtite. Sustinătorii lui Zelenski se bucură, iar ceilalti privesc cu scepticism sau chiar cu supărare rezultatele.

Actorul în vârstă de 41 de ani Volodimir Zelenski nu are experienţă politică. Asta dacă nu punem la socoteală rolul pe care il joacă într-un serial de televiziune - cel al unui profesor care ajunge din întâmplare presedintele ţării.

Zelenski s-a făcut remarcat printr-o campanie electorală iesită din comun. A preferat să dialogheze cu electoratul tânăr prin intermediul retelelor sociale. Votul în favoarea lui a fost, în mare parte, si un vot împotriva clasei politice de la Kiev, într-o ţară în care coruptia are rădăcini adânci, economia scârţâie, iar războiul împotriva separatistilor sustinuti de Rusia pare să nu aibă finalitate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Alegeri prezidenţiale în Ucraina:
Spioni ruşi, prinşi când puneau la cale un asasinat înaintea alegerilor din Ucraina
Bătaie între susţinătorii candidaţilor la preşedinţie, în Kiev. De la ce a pornit
VIDEO PROTVPLUS.RO