Klaus Iohannis: Trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam noi insine tara. Ce spune presedintele despre politica lui Putin


Ultimul update: Miercuri 11 Februarie 2015 07:01
Data publicarii: Duminica 08 Februarie 2015 13:14
Categorie: Stiri actuale
Klaus Iohannis

Apartenenta la NATO este foarte valoroasa, dar intr-o situatie exceptionala "trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam noi insine tara", a declarat, intr-un interviu, presedintele Klaus Iohannis.

Intrebat daca este ingrijorat de razboiul din estul Ucrainei in conditiile in care Putin a declarat cu cateva luni in urma ca armata rusa ar putea ajunge in doua zile la Bucuresti, presedintele Klaus Iohannis a declarat, intr-un interviu acordat revistei austriece Profil, ca "politica lui Putin nu se potriveste conceptului de convietuire din Europa secolului 21".

"Ani de zile am crezut ca problema razboiului in Europa a fost rezolvata. Acest lucru este acum, din pacate, istorie", a spus Iohannis.

Presedintele a reamintit faptul ca s-a ajuns la un consens politic privind alocarea pana in 2017 a 2% din PIB pentru aparare.

La observatia jurnalistului privind faptul ca este vorba de o suma mare iar Romania are nevoie urgent de bani in alte domenii, Klaus Iohannis a replicat: "Nu exista o alta cale. In imediata apropiere a unui conflict armat al carui rezultat nu este sigur, nu poti pur si simplu sa stai si sa te uiti. Apartenenta la NATO este foarte valorosa, dar intr-o situatie exceptionala, speram ca ea sa nu se intample, trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam noi insine tara. Si pentru asta trebuie sa avem o armata bine pregatita si echipata".

Intrebat daca semnarea de catre R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE nu va duce la o exacerbare a actiunilor Rusiei in privinta Transnistriei, presedintele a precizat ca la alegerile din R. Moldova peste 50% dintre moldoveni au votat partide proeuropene iar Transnistria este "un conflict inghetat dar care poate fi rezolvat".

Sursa: Mediafax

Europa si SUA se cearta pe tema furnizarii de armament Ucrainei. COMANDANT NATO: Nu excludem o operatiune militara
Fost sef NATO:
VIDEO PROTVPLUS.RO