Klaus Iohannis: Trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam noi insine tara. Ce spune presedintele despre politica lui Putin
Apartenenta la NATO este foarte valoroasa, dar intr-o situatie exceptionala "trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam noi insine tara", a declarat, intr-un interviu, presedintele Klaus Iohannis.
Intrebat daca este ingrijorat de razboiul din estul Ucrainei in conditiile in care Putin a declarat cu cateva luni in urma ca armata rusa ar putea ajunge in doua zile la Bucuresti, presedintele Klaus Iohannis a declarat, intr-un interviu acordat revistei austriece Profil, ca "politica lui Putin nu se potriveste conceptului de convietuire din Europa secolului 21".
"Ani de zile am crezut ca problema razboiului in Europa a fost rezolvata. Acest lucru este acum, din pacate, istorie", a spus Iohannis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Presedintele a reamintit faptul ca s-a ajuns la un consens politic privind alocarea pana in 2017 a 2% din PIB pentru aparare.
La observatia jurnalistului privind faptul ca este vorba de o suma mare iar Romania are nevoie urgent de bani in alte domenii, Klaus Iohannis a replicat: "Nu exista o alta cale. In imediata apropiere a unui conflict armat al carui rezultat nu este sigur, nu poti pur si simplu sa stai si sa te uiti. Apartenenta la NATO este foarte valorosa, dar intr-o situatie exceptionala, speram ca ea sa nu se intample, trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam noi insine tara. Si pentru asta trebuie sa avem o armata bine pregatita si echipata".
Intrebat daca semnarea de catre R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE nu va duce la o exacerbare a actiunilor Rusiei in privinta Transnistriei, presedintele a precizat ca la alegerile din R. Moldova peste 50% dintre moldoveni au votat partide proeuropene iar Transnistria este "un conflict inghetat dar care poate fi rezolvat".