Barack Obama, avertisment pentru Rusia: "Exista posibilitatea sa trimitem arme letale in Ucraina"

Ultimul update: Joi 12 Februarie 2015 00:02
Data publicarii: Luni 09 Februarie 2015 19:18
Categorie: Internaţional

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au sustinut o conferinta de presa la Washington, unde au vorbit despre problema conflictului dintre Rusia si Ucraina, dar si despre lupta contra teroristilor din Statului Islamic.

Barack Obama si-a inceput discursul cu un avertisment la adresa Rusiei, care va continua sa fie sanctionata de Europa si Statele Unite, daca nu inceteaza conflictul din estul Ucrainei.

"Este clar ca separatistii au incalcat toate angajamentele pe care si le-au luat in Tratatul de la Minsk. Rusia a trimis mai multe arme, tancuri si artilerie in estul Ucrainei. Agresiunile Rusiei nu au facut decat sa intareasca unitatea Europei si a Statelor Unite", a punctat presedintele american.

El a mai adaugat ca "istoria ne-a invatat ca nu putem sta indiferenti si sa permitem ca granitele Europei sa fie trasate cu praf de pulbere".

Barack Obama sustine ca Rusia trebuie sa fie in continuare sanctionata pentru conflictul cu Ucraina: "Daca Rusia continua ca pana acum, va ramane complet izolata, atat politic, cat si economic".

Barack Obama asigura Republica Moldova, Georgia si Ucraina de sprijinul total al SUA impotriva agresiunii ruse

Obama a vorbit si despre razboiul contra teroristilor din Statul Islamic si a subliniat importanta inaspririi controalelor la punctele-cheie de trecere a granitei catre Siria, dinspre Turcia. El a mai adaugat ca Germania este un partener de nadejde al Statelor Unite in lupta contra terorismului.

Intrebat daca SUA ia in calcul interventia cu arme letale in conflictul de la granitele Ucrainei, Barack Obama a recunoscut ca exista aceasta optiune:

"Este adevarat ca, dacă diplomatia va esua, eu am cerut echipei mele sa evalueze toate variantele. Posibilitatea de a oferi armament defensiv letal este una dintre variantele analizate. Exista posibilitatea sa trimitem in Ucraina arme letale si asta nu pentru ca Ucraina sa invinga armata rusa, ci pentru ca ei sa poata face fata agresiunilor separatistilor. Dar, deocamdata, nu a fost luata nicio decizie", a spus presedintele american.

"Din nefericire, cred ca Rusia a luat o decizie strategica proasta pentru ei, pentru Europa si pentru intreaga lume. Pur si simplu nu ii putem face sa se razgandeasca. Va trebui sa le aratam ca suntem uniti in a impune sanctiuni pentru aceste agresiuni", a mai adaugat Obama.

La randul ei, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca, alaturi de presedintele francez Fracois Hollande, a decis sa mai faca o incercare de stabilire a unui acord de pace in Ucraina, cu Rusia.

"Nu as fi impacata cu mine insami daca nu as face aceasta ultima incercare. Rusia a incalcat integritatea teritoriala de doua ori: o data prin anexarea Crimeei, a doua oara prin violentele din estul Ucrainei. Vom continua sa cautam o solutie diplomatica, desi au existat multe impasuri. Nu cred ca solutia la acest conflict este de natura militara, insa intai trebuie sa ne punem toate eforturile in a gasi o solutie diplomatica", a spus Angela Merkel.
 

Angela Merkel ii prezinta lui Barack Obama detaliile planului franco-german de a aduce pacea in Ucraina

Angela Merkel ii prezinta lui Barack Obama detaliile planului franco-german de a aduce pacea in Ucraina

DJ-ul Avicii

Cu şase luni înainte de-a fi găsit mort, DJ-ul Avicii abia reuşea să îşi mai ţină ochii deschişi. VIDEO

Kim Jong-un, dus cu limuzina înapoi în Coreea de Nord. 12 bodyguarzi au alergat pe lângă mașină. VIDEO

Cina organizată la summitul intercoreean va avea un meniu special, cu simboluri ascunse

Soluţia autorităţilor din Palma de Mallorca pentru a reduce numărul turiştilor care sufocă oraşul

Protest în Spania, după ce 5 tineri care au violat o fată au primit 9 ani de închisoare

Tânăr salvat în ultima clipă după ce a rămas blocat cu caiacul pe un râu

kim jong-un in coreea de sud

Summit istoric între Coreea de Nord și de Sud. Kim Jong-un, însoțit de sora lui. ”Sper să rezolvăm problemele”. IMAGINI LIVE

Bill Cosby, găsit vinovat pentru că a abuzat-o pe Andrea Constand, în 2004

Avertismentul Palestinei pentru România, după anunţul privind mutarea ambasadei. Ce riscăm

Poligonul de testare nucleară al Coreei de Nord s-ar fi prăbușit în urma ultimului exercițiu

Români arestați într-un hotel, în Italia. Ce ascundeau într-o valiză cu cafea

Dezvăluirile unui magician care a susținut un spectacol în Coreea de Nord