A cazut si ultima reduta la Tripoli. Rebelii au intrat in resedinta lui Ghaddafi. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Haosul domneste pe strazile din Libia. Mai multi jurnalisti sunt blocati intr-un hotel din capitala Tripoli, asupra caruia s-au tras focuri de arma in ferestre si usi.

Cronologia evenimentelor, 24 august:

Vezi momentul in care rebelii au patruns in locuinta dictatorului:

05:00: Unul dintre rebeli a declarat pentru televiziunea americana Sky News: "Cand am intrat in casa am distrus totul in calea noastra. Am intrat intr-o camera si mi-am dat seama ca ma aflu in dormitorul lui Ghaddafi. Dumnezeule, ma aflam in locul in care Muammar a locuit in ultima vreme".

Citește și
Prezentatoare din Libia, inarmata
"Cu aceasta arma mor sau ucid azi". O prezentatoare TV din Libia agita un pistol, in direct. VIDEO
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

04:00 Muammar Ghaddafi a declarat ca este viu si nevatamat.

03:00 Rebelii au reusit sa intre in cartierul general al lui Ghaddafi si au distrus tot ce le-a iesit in cale. Au incendiat apartamentul in care locuia fostul dictator al Libiei.

E haos inca in Libia, unde regimul Ghaddafi rezista in continuare, la mai bine de de 24 de ore de cand rebelii au preluat controlul in cea mai mare parte a capitalei Tripoli.

Cronologia evenimentelor, 23 august 2011:

ora 18.45 Insurgentii libieni sustin ca au preluat controlul asupra cartierului general al lui Muammar Ghaddfi din Tripoli, informeaza AFP.

ora 17.30 Presedintele rus al Federatiei Internationale de Sah, Kirsan Iliumjinov, a declarat ca liderul libian Muammar Ghaddafi i-a spus ca se afla la Tripoli si nu intentioneaza sa paraseasca Libia.

"Sunt viu si sanatos. Sunt la Tripoli si nu intentionez sa parasesc Libia", i-a spus la telefon colonelul Muammar Kadhafi, a declarat Iliumjinov, citat de agentia rusa Interfax.

ora 16.30 CNN - Rebelii libieni sustin ca au inconjurat resedinta lui Muammar Ghaddafi din Tripoli si chiar au patruns pe una dintre porti, conform unei surse din cadrul opozitiei. Mahmoud Shammam, ministru al Informatiilor in cadrul Consiliului National de Tranzitie, a declarat ca si NATO a atins "anumite tinte" din cadrul complexului lui Ghaddafi.

Conform oficialului citat, rebelii controleaza 85% din orasul Tripoli. El a recunoscut ca existau informatii despre arestarea lui Seif al-Islam Kadhafi, desi acesta a aparut ulterior si era liber. "Nu stim daca a fost arestat si a evadat. Trebuie sa clarificam aceste lucruri", a spus Shammam.

ora 16.00 AFP - Liderul libian Muammar Ghaddafi nu reprezinta o tinta pentru NATO, a afirmat marti purtatorul de cuvant al operatiunii Unified Protector, colonelul canadian Roland Lavoie. "NATO nu vizeaza indivizi. Ghaddafi nu constituie o tinta", a declarat colonelul Lavoie in cadrul unei conferinte de presa la cartierul general al operatiunii, de la Neapole, in sudul Italiei, transmisa video la sediul NATO din Bruxelles.

In acelasi timp, el a avertizat ca daca liderul libian se afla intr-un "centru de comanda" al fortelor loiale regimului, o astfel de cladire ar constitui o tinta legitima pentru NATO in cadrul mandatului sau ONU privind protejarea populatiei civile. Purtatorul de cuvant a recunoscut ca NATO nu are nicio certitudine cu privire la locul in care se afla liderul libian. "Daca stiti unde este (colonelul Ghaddafi), spuneti-mi pentru ca noi nu stim", a declarat el pe un ton ironic.

ora 15.00 Principalii lideri ai opozitiei libiene au refuzat sa faca vreun comentariu despre Seif al-Islam si Mohamed, doi dintre fiii lui Muammar Ghaddafi, a caror arestare fusese anuntata luni. In pofida solicitarilor jurnalistilor, mai multi oficiali din cadrul Consiliului National de Tranzitie (CNT) au refuzat sa faca vreun comentariu.

Presedintele CNT, Mustapha Abdeljalil, a organizat o conferinta de presa in cursul diminetii cu ocazia vizitei ministrului turc de Externe, Ahmet Davutoglu, dar acest subiect nu a fost abordat. Abdeljalil anuntase luni ca Seif al-Islam si fratele acestuia Mohamed Ghaddafi fusesera arestati la Tripoli de militanti ai opozitiei.

Seif al-Islam, fiul lui Ghaddafi, ii sfideaza pe americani

Cel mai influent fiu al colonelului a iesit duminica noapte in public, ca sa arate ca e viu si ca nu a cazut in mainile rebelilor, asa cum anuntasera acestia. Seif al-Islam le-a spus reporterilor ca Tripoli este in continuare sub controlul regimului, iar tatal lui este teafar si a ramas in oras.

Organizatia de presa Al-Jazeera citeaza surse neprecizate, care afirma ca Muammar Ghaddafi si fiul sau Khamis, precum si seful serviciilor de informatii Abdallah Senussi, ar fi fost ucisi.

Seif al-Islam le-a multumit sustinatorilor sai si i-a dus pe jurnalisti intr-un tur in zonele din oras care sunt sub controlul regimului, afirmand ca "situatia din Libia este excelenta".

"Suntem aici. Acesta este poporul nostru si noi traim aici, murim aici. Si vom castiga pentru ca poporul este cu noi. De aceea vom castiga. Uitati-va la ei - uitati-va la ei, pe strazi, peste tot", a declarat el.

El sustine, de asemenea, ca rebelii au fost atrasi spre capitala intr-o "capcana" intinsa de fortele loiale lui Ghaddafi, adaugand ca NATO si Occidentul au distorsionat comunicatiile in Libia.

Pentru moment nu exista o explicatie nici din partea lui Seif al-Islam, nici din partea conducerii CNT, de ce a fost anuntata arestarea sa, afirma Sky News.

O inregistrare video il prezinta pe Seif al-Islam dand mana si salutandu-si sustinatorii in cursul noptii. El le spune acestora ca guvernul tatalui sau "le-a rupt oasele acestor sobolani si acestor gangsteri", referindu-se la rebeli, relateaza CNN.

Seif al-Islam sustine ca declaratiile despre arestarea sa au fost un truc al rebelilor. Anterior, ambasadorul Libiei in Statele Unite a declarat pentru CNN ca un alt fiu al lui Muammar Ghaddafi a scapat din custodia rebelilor, iar circumstantele acestui eveniment sunt neclare.

In continuare nu se stie nimic despre soarta liderului libian, dar serviciile secrete sustin ca Muamar Ghaddafi se afla inca in Libia. Peste toate acestea pluteste alta intrebare: cu sau fara Ghaddafi, cand va relua Libia exportul de petrol?

Casa Alba afirma ca nu exista niciun indiciu ca liderul libian ar fi parasit Tripoli. "Sunt inca elemente ale regimului care constituie o amenintare. Insa un lucru e cert: regimul Ghadadfi este la sfarsit, iar viitorul Libiei este in mainile poporului sau", a spus Barack Obama.

Pe masura ce regimul Ghaddafi pierde puterea, toata lumea vrea sa stie ce se va intampla cu petrolul Libiei.

"Inainte de razboi, Libia producea 1,6 milioane de barili pe zi, si detine unele dintre cele mai mari rezerve din Africa, cu zacaminte de aproape 46 de milioane de barili. Cea mai mare a petrolului merge la export, iar principalii clienti sunt din Europa. Italia primeste 28% din necesarul de petrol din Libia, iar Franta e pe locul doi, in topul clientilor." - CNN.

Tocmai de aceea, tarile europene vor fi primele care vor une umarul la reconstructia Libiei, pentru ca spera in reluarea productiei de titei, in cel mult un an si jumatate de acum incolo.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Fiii lui Ghaddafi au scapat din mainile rebelilor:
Fiii lui Ghaddafi au scapat din mainile rebelilor: "Tripoli este inca al nostru"

Insurgentii libieni controleaza capitala Tripoli, dar dictatorul era de negasit. Toti ochii comunitatii internationale se indreapta acum spre viitoarea conducere interimara.

"Cu aceasta arma mor sau ucid azi". O prezentatoare TV din Libia agita un pistol, in direct. VIDEO

VIDEO. In timp ce regimul lui Muammar Ghaddafi este la un pas de prabusire, masina de propaganda a statului continua sa-si faca datoria, prin intermediul canalelor mass-media, care sunt inca sub controlul dictatorului.

Ghaddafi mai controleaza doar 10% din capitala. Regimul colonelului, aproape de sfarsit
Ghaddafi mai controleaza doar 10% din capitala. Regimul colonelului, aproape de sfarsit

Regimul lui Muammar El Ghaddafi isi traieste probabil ultimele clipe. Dupa 42 de ani de dictatura si sase luni de razboi civil, colonelul si sustinatorii sai mai controleaza doar 10% din capitala.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.