CNN: O navă a Chinei, supranumită ”Monstrul”, și-a făcut apariția lângă Filipine. Oficial: ”Nu ne vom lăsa intimidați!”

nava, vapor, China
Shutterstock

China a ancorat recent una dintre cele două nave "monstru" ale gărzii sale de coastă în zona economică exclusivă (ZEE) a Filipinelor, notează CNN.  

Un oficial filipinez a numit această situație un act de "intimidare" al Chinei în disputa teritorială pe care o are cu Manila în Marea Chinei de Sud.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă filipineze, Jay Tarriela, a declarat că nava Gărzii de Coastă chineze CCG-5901 a ancorat lângă Sabina Shoal în Insulele Spratly, la aproximativ 80 de mile (130 de kilometri) nord-vest de insula filipineză Palawan pe 3 iulie, în interiorul ZEE de 230 de mile a Manilei.

Cu o deplasare de 12 000 de tone și o lungime de 541 de picioare, CCG-5901 este de trei ori mai mare decât principalele nave de patrulare ale Gărzii de Coastă a Statelor Unite, National Security Cutters - ceea ce a determinat mulți observatori să se refere la nava chineză drept "Monstrul".

În timp ce se afla în Sabina Shoal, nava chineză a ancorat la 800 de metri de una dintre cele mai noi și mai mari nave ale Gărzii de Coastă filipineze desfășurate anterior în zonă, a precizat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă filipineze într-o postare pe X.

Citește și
China
China a trimis trupe în Europa, la granița unui stat NATO. Anunțul făcut de Beijing
Ce s-a întâmplat înainte ca Liam Payne să moară. A apărut înregistrarea audio a apelului de urgență: „Trimiteți pe cineva de urgență, pentru că…”

CCG-5901 este de peste cinci ori mai mare decât nava filipineză, BRP Teresa Magbanua.

"Este o intimidare din partea Gărzii de Coastă chineze", a declarat Tarriela în timpul unui forum sâmbătă, potrivit Reuters. Dar el a spus că Filipine nu va da înapoi în privința revendicărilor sale din Marea Chinei de Sud. "Nu ne vom retrage și nu ne vom lăsa intimidați", a adăugat Tarriela.

Când a fost întrebat despre revendicările filipineze în timpul unei conferințe de presă, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a negat că zona în cauză ar face parte din zona economică exclusivă a Filipinelor.

"Navele militare și de poliție ale Chinei care patrulează și aplică legea în apele din apropierea Xianbin Jiao sunt în conformitate cu legislația internă a Chinei și cu dreptul internațional", a declarat purtătorul de cuvânt Lin Jian, folosind termenul chinez pentru Sabina Shoal.

China revendică "suveranitatea incontestabilă" asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud și asupra majorității insulelor și bancurilor de nisip din cadrul acesteia, inclusiv asupra multor caracteristici care se află la sute de mile de China continentală.

Mai multe guverne, inclusiv Manila, au revendicări concurente.

În 2016, un tribunal internațional de la Haga s-a pronunțat în favoarea Filipinelor într-o dispută istorică, concluzionând că China nu are niciun temei juridic pentru a pretinde drepturi istorice asupra celei mai mari părți a Mării Chinei de Sud.

Beijingul a ignorat însă hotărârea. În schimb, și-a impus din ce în ce mai mult revendicările teritoriale maritime, navele Gărzii de Coastă chineze - întărite de bărci ale miliției - fiind implicate în mai multe ciocniri în ultimul an, care au avariat nave filipineze și în care marinarii filipinezi au fost răniți de tunuri cu apă.

În iunie, în timpul unei ciocniri din apropierea Second Thomas Shoal, ofițerii Gărzii de Coastă chineze au amenințat soldații filipinezi cu un topor și alte unelte cu lamă sau ascuțite și le-au tăiat barca de cauciuc. Un soldat filipinez și-a pierdut un deget mare în timpul confruntării.

Potrivit lui Ray Powell, expert în Marea Chinei de Sud și director al SeaLight la Gordian Knot Center for National Security Innovation din cadrul Universității Stanford, CCG-5901 nu a fost implicat în acel incident, dar de atunci cutreieră zone din ZEE a Filipinelor.

"Imediat după impasul dramatic de la Second Thomas Shoal ... Monstrul a vizitat aproape toate avanposturile filipineze și elementele cheie din Marea Chinei de Sud", a declarat Powell.

Powell și alți analiști spun că intimidarea este una dintre principalele sarcini ale CCG-5901, care este mai mare decât orice navă obișnuită a pazei de coastă din lume (un spărgător de gheață specializat al pazei de coastă a SUA este mai mare) și depășește chiar și distrugătoarele Marinei SUA.

Distrugătoarele din clasa Arleigh Burke cântăresc 9 700 de tone sau mai puțin și sunt cu aproximativ 35 de picioare mai scurte decât CCG-5901.

National Security Cutters ale Pazei de Coastă a SUA cântăresc 4 500 de tone, o treime din dimensiunea CCG-5901.

Într-o comparație a puterii de foc, CCG-5901 depășește, de asemenea, cutterele americane, cu două arme principale de 76. Dimensiunile sale masive îi permit să își intimideze vecinii, evitând în același timp implicațiile escaladatorii ale trimiterii unei nave militare cu carcasă gri", a declarat Powell, referindu-se la navele marinei.

Gărzile de Coastă, cunoscute sub numele de nave cu cocă albă din cauza culorii lor, sunt de obicei desemnate pentru aplicarea legii și operațiuni de căutare și salvare.

Garda de Coastă a SUA, de exemplu, face parte din Departamentul de Securitate Internă al SUA, nu din Departamentul Apărării, deși navele Gărzii de Coastă a SUA pot intra sub controlul Marinei SUA în anumite scenarii.

Garda de Coastă a Chinei face parte din Poliția Armată Populară a țării, care este sub comanda Comisiei Militare Centrale.

Analiștii spun că aceasta este o diferență cheie între cele două agenții de pază de coastă. "Nu este într-adevăr destinată să îndeplinească misiuni tradiționale de pază de coastă, ci este folosită în principal ca element central al forței maritime paramilitare a Chinei", a spus Powell despre "Monstrul".

Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului Pacific al SUA, a spus că dimensiunea și echipajul CCG-5901 îi permit să fie o navă centrală de comandă pentru o operațiune mai mare.

El a menționat că un portavion al marinei chineze a operat, de asemenea, în apropierea Filipinelor în ultimele săptămâni și că combinația celor două este un efort coordonat de a demonstra Manilei puterea navală chineză copleșitoare.

China are atât cea mai mare dotare marină din lume, în ceea ce privește numărul de nave, cât și cea mai mare gardă de coastă din lume.

Collin Koh, cercetător la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore, a declarat că "Monstrul" arată capacitatea armatei chineze de "dominație prin escaladare", adăugând că nava trimisă anterior de Filipine în Sabina Shoal, Teresa Magbanua, a fost una dintre cele mai bune.

Garda de Coastă chineză "nu vrea să fie depășită, astfel că acest monstru a apărut pentru a arăta cine are un set mai mare de mușchi", a declarat Koh.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
Reacție fermă a SUA după ce Viktor Orban l-a vizitat pe Xi Jinping în China. Americanii au avut un singur lucru de spus
Reacție fermă a SUA după ce Viktor Orban l-a vizitat pe Xi Jinping în China. Americanii au avut un singur lucru de spus

Statele Unite sunt "preocupate" de vizita premierului ungar Viktor Orban în China şi consideră că este "nu constructivă" pentru eforturile de a realiza o "pace justă" în Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, notează AFP.

China a trimis trupe în Europa, la granița unui stat NATO. Anunțul făcut de Beijing
China a trimis trupe în Europa, la granița unui stat NATO. Anunțul făcut de Beijing

China și Belarus au anunțat că organizează exerciții militare comune la doar câțiva kilometri de granița Poloniei - un stat membru al NATO și al Uniunii Europene.

După ce l-a vizitat pe Putin, Orban a mers în
După ce l-a vizitat pe Putin, Orban a mers în "misiune de pace" la Xi Jinping. Beijingul şi Budapesta, "în aceeaşi direcţie"

Înainte să plece spre summitul NATO de la Washington, Viktor Orban a făcut o vizită neanunţată în China.

China a răspuns abia săptămâna trecută la solicitarea UE, trimisă acum 4 luni, despre tarifele la mașinile electrice
China a răspuns abia săptămâna trecută la solicitarea UE, trimisă acum 4 luni, despre tarifele la mașinile electrice

China a răspuns doar recent la solicitarea Uniunii Europene de a purta discuţii pe tema investigaţiei demarate de blocul comunitar asupra subvenţiilor acordate producătorilor chinezi de automobile electrice.

Drone de luptă chineză trimise în Libia deghizate în turbine eoliene. Cum au fost descoperite
Drone de luptă chineză trimise în Libia deghizate în turbine eoliene. Cum au fost descoperite

Italia a confiscat piese pentru două drone de luptă deghizate în turbine eoliene în containere pe drumul din China către Libia, au anunțat marți autoritățile vamale și maritime, citate de Business Insider.

Recomandări
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei

Președintele Ucrainei, și-a susținut planul pentru victorie, la Bruxelles. Iar Washington-ul , a anunţat un nou ajutor militar consistent, pentru Ucraina, de 425 de milioane de dolari.

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert
O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert

MApN a anunțat, joi, că, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni
Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni

Avem candidați la prezidențiale care au mai multe case, mașini, precum și sume impresionante în conturi, dar și candidați, care trăiesc doar din salariu și au credite.