Cineastul José Luis Borau, considerat parintele cinematografiei spaniole, a murit
Cineastul José Luis Borau, considerat parintele cinematografiei spaniole vreme de 50 de ani, fost presedinte si fondator al Academiei de film spaniole, a murit la varsta de 83 de ani, vineri, la Madrid, informeaza screendaily.com.
José Luis Borau a cunoscut succesul pe plan international cu "Furtivos" (1975), recompensat cu Scoica de Aur la Festivalul de Film de la San Sebastian, devenind unul dintre cele mai cunoscute filme din istoria cinematografiei spaniole. Aceasta puternica drama rurala, despre o mama posesiva si copilul ei cu probleme mintale, este considerata in zilele noastre o capodopera si un film deschizator de drumuri in cinematografia spaniola postfranchista.
Inca de la debutul sau in lungmetraj, cu "Brandy", un spaghetti western, Borau s-a remarcat prin filmele sale pline de pasiune si cu intrigi marcate de multe rasturnari de situatii. El a fost scenaristul peliculei "Mi querida señorita" (1972), regizat de Jaime de Armiñán, nominalizat la premiul Oscar, care vorbeste despre ignoranta oamenilor din anumite provincii rurale spaniole, prin povestea tragica a unui barbat care a fost crescut ca femeie si care nu isi cunoaste adevarata identitate.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
José Luis Borau a regizat noua filme. Unele dintre ele au fost lansate si pe plan international, cum este cazul peliculelor "Hay que matar a B." (1975), "On The Line" (1984) si "Leo" (2000) - cel din urma aducandu-i premiul Goya pentru regie.
Borau a produs filmul de debut al lui Iván Zulueta, "The Tio Prudencio". A avut succes si in calitate de scenarist, scriind scenariul pentru "Black Litter" (1977), care i-a adus cineastului Manuel Gutiérrez Aragón Ursul de Argint pentru regie, la Berlin.
Borau era renumit in Spania si pentru functiile importante pe care le-a detinut in numeroase institutii. Astfel, el era singurul reprezentant al cinematografiei spaniole in Real Academia De La Lengua (Academia Regala Spaniola) si a fost presedintele SGAE, puternicul sindicat al artistilor spanioli. José Luis Borau a fost recompensat cu Premiul National pentru Cinematografie si a fost membru in Academia Regala de Arte San Fernando. Ca scriitor, a lansat mai multe romane care au primit diverse premii literare si a fost autorul unui influent dictionar al cinematografiei spaniole.
Academia Regala Spaniola a anuntat infiintarea unui premiu anual in onoarea cineastului José Luis Borau, care va fi decernat celui mai bun scenariu scris in limba spaniola.