Cine este Marwan Barghouti, cel mai important prizonier palestinian al Israelului. Hamas îl vede ca pe un Nelson Mandela

Marwan Barghouti
AFP

Unii palestinieni îl consideră pe Marwan Barghouti ca fiind un fel de Nelson Mandela al lor și un candidat de primă mână pentru a deveni cândva președintele lor. Este, de asemenea, cel mai important prizonier deținut de Israel.

În prezent, libertatea lui Marwan Barghouti este în joc, în negocierile de încetare a focului dintre Hamas și Israel.

Potrivit AP, liderii Hamas au cerut vineri ca Israelul să îl elibereze pe Barghouti, un lider al principalului rival politic al grupării militante, ca parte a oricărui acord pentru a pune capăt luptelor din Gaza.

Cererea atrage atenția asupra lui Barghouti, care joacă un rol central în politica palestiniană, chiar și după ce a petrecut mai mult de două decenii în spatele gratiilor. Eliberarea sa ar putea crea premisele pentru o eventuală alegere a sa într-o funcție națională.

Planul Hamas de a-l elibera pare a fi o încercare de a atrage sprijinul public pentru grupul militant, precum și o recunoaștere a statutului său de figură palestiniană unică și unificatoare.

Citește și
israel coran
"Potopul îi va curăța". Armata Israelului folosește Coranul ca "armă" împotriva Hamas. Fotografia amenințătoare
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

"Hamas vrea să arate poporului palestinian că nu este o mișcare închisă. Ei reprezintă o parte a comunității sociale palestiniene. Încearcă să pară responsabili", a declarat Qadoura Fares, care conduce Ministerul palestinian al Afacerilor Prizonierilor din Cisiordania ocupată și care a fost mult timp implicată în negocierile privind eliberarea prizonierilor.

Înaltul oficial Hamas Osama Hamdan a cerut eliberarea lui Barghouti, în timp ce mediatorii internaționali încearcă să împingă Israelul și Hamas spre un acord după aproape patru luni de război.

Israelul încearcă să obțină eliberarea a peste 100 de ostatici încă deținuți de Hamas în Gaza. Hamas cere încetarea ofensivei militare devastatoare a Israelului și eliberarea a mii de prizonieri palestinieni.

Războiul a izbucnit la 7 octombrie, când luptătorii Hamas au intrat în Israel, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și târând 250 de ostatici în Gaza. Atacul Hamas a declanșat o campanie israeliană terestră și aeriană care a ucis peste 27.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății, și a declanșat o catastrofă umanitară în Gaza.

Peste 100 de ostatici au fost eliberați în timpul unui armistițiu de o săptămână în noiembrie.

Israelul estimează că 136 de ostatici rămân în captivitate, deși 20 au fost declarați morți. În condițiile în care protestele care cer eliberarea imediată a ostaticilor au cuprins Israelul și temerile că timpul se scurge pentru a-i aduce acasă în siguranță, presiunea crește asupra premierului Benjamin Netanyahu pentru a ajunge la un acord.

Pentru palestinieni, situația dificilă a celor dragi încarcerați este profund emoționantă. În timp ce Israelul consideră că "prizonierii de securitate" sunt teroriști, palestinienii îi văd în general ca pe niște eroi care luptă împotriva ocupației israeliene. Practic, fiecare palestinian are un prieten, o rudă sau o cunoștință care a fost încarcerat.

Grupul israelian pentru drepturile omului HaMoked afirmă că Israelul deține în prezent aproape 9.000 de ”prizonieri de securitate”. Hamas urmărește eliberarea tuturor acestora. Dar în remarcile sale de vineri, Hamdan a menționat doar doi pe nume - Barghouti și Ahmad Saadat.

Saadat conduce o mică facțiune care a ucis un ministru al cabinetului israelian în 2001 și execută o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru presupusa participare la atacuri.

Palestinienii îl văd pe Barghouti, în vârstă de 64 de ani, membru al partidului Fatah al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, ca pe un succesor natural al lui Abbas, în vârstă de 88 de ani, care conduce Autoritatea Palestiniană, recunoscută la nivel internațional, guvernul autonom care administrează părți din Cisiordania ocupată de Israel.

Abbas, ale cărui forțe din Gaza au fost invadate de Hamas în 2007, speră să recâștige controlul asupra teritoriului după război. Dar el este profund nepopular din cauza corupției din cadrul autorității și din cauza coordonării sale de securitate cu armata israeliană.

Palestinienii nu au mai organizat alegeri din 2006, când Hamas a obținut o majoritate parlamentară.

Fares, un susținător al lui Barghouti, a declarat că, dacă Barghouti va fi eliberat, el ar putea deveni un candidat de consens într-o rundă de noi alegeri la care s-ar putea ralia Hamas, Fatah și alte facțiuni palestiniene. Un sondaj de opinie din timpul războiului, publicat în decembrie, arăta că Barghouti este cel mai popular politician în rândul palestinienilor, înaintea lui Abbas și a liderului Hamas, Ismail Haniyeh.

Israelienii îl văd pe Barghouti ca pe un arhi-terorist, iar dorința palestinienilor de a-l vedea liber va fi greu de îndeplinit.

Barghouti, lider în Cisiordania în timpul celei de-a doua revolte palestiniene de la începutul anilor 2000, ispășește cinci pedepse cu închisoarea pe viață pentru rolul său în mai multe atacuri mortale. În timpul acelei revolte, militanții palestinieni au comis atentate sinucigașe mortale cu bombă și atacuri cu focuri de armă care au vizat autobuze, restaurante, hoteluri și israelieni care circulau cu mașina în Cisiordania, provocând represalii militare israeliene zdrobitoare.

În 2002, Barghouti a fost arestat pentru mai multe capete de acuzare de crimă. El nu a oferit o apărare, refuzând să recunoască autoritatea instanței. De atunci, el s-a aruncat în mod repetat în lumina reflectoarelor.

În 2021, el și-a înregistrat propria listă pentru alegerile parlamentare, care au fost ulterior anulate. Cu câțiva ani mai devreme, el a condus peste 1.500 de prizonieri într-o grevă a foamei de 40 de zile pentru a cere un tratament mai bun în sistemul penitenciar israelian. Din închisoare, el a continuat să ceară un stat palestinian în Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est - teritorii pe care Israelul le-a confiscat în războiul din 1967.

Barghouti s-a născut în satul Kobar din Cisiordania în 1962. În timp ce studia istoria și politica la Universitatea Bir Zeit, a contribuit la conducerea protestelor studențești împotriva ocupației israeliene.

A apărut ca organizator în prima revoltă palestiniană, care a izbucnit în decembrie 1987, dar Israelul l-a deportat în cele din urmă în Iordania. S-a întors în Cisiordania în anii 1990, ca parte a acordurilor de pace interimare care trebuiau să deschidă calea către un stat palestinian, dar care s-au împotmolit la sfârșitul deceniului, când a izbucnit o a doua revoltă.

Barghouti era considerat liderul politic al brațului armat al Fatah la acea vreme.

Israelul a respins anterior apelurile pentru eliberarea sa. Acesta a refuzat să îl includă în schimbul a peste 1 000 de prizonieri palestinieni pentru un singur soldat ținut prizonier în Gaza de către Hamas în 2011, a declarat Fares, care a participat la negocieri. Yehya Sinwar, actualul lider Hamas din Gaza și unul dintre autorii atacului din 7 octombrie, a fost eliberat în acel schimb.

Negocierile din 2011 au gravitat în jurul eliberării unui singur ostatic. Având în vedere că viețile a peste 100 de ostatici atârnă acum în balanță, există mai multă presiune ca niciodată asupra Israelului pentru a elibera prizonierii palestinieni. Acest lucru ar putea crea condiții propice pentru un acord care ar putea, în același timp, să obțină eliberarea lui Barghouti și să consolideze poziția Hamas în rândul palestinienilor.

"Hamas este mai puternică și mai inteligentă ca niciodată", a declarat Fares. "Ei înțeleg cât de necesar este pentru poporul palestinian să aibă un consens".

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Hamas, semne clare că nu mai poate face față Israelului. Liderul grupării teroriste caută pacea totală
Hamas, semne clare că nu mai poate face față Israelului. Liderul grupării teroriste caută pacea totală

Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, este aşteptat, joi, în Egipt pentru a discuta un nou armistiţiu în Fâşia Gaza, unde luptele şi raidurile israeliene continuă în ciuda unei situaţii umanitare critice, informează AFP.

"Potopul îi va curăța". Armata Israelului folosește Coranul ca "armă" împotriva Hamas. Fotografia amenințătoare

O fotografie în care apar suspecți palestinieni arestați de către armata israeliană în orașul Khan Yunis din Fâșia Gaza a devenit virală pe rețele de socializare.

Armata israeliană admite că a inundat tunelurile Hamas.
Armata israeliană admite că a inundat tunelurile Hamas. "Această capacitate a fost dezvoltată professional”

Armata israeliană a admis marţi că a introdus "cantităţi mari de apă" în tunelurile folosite de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza pentru a le "neutraliza", relatează AFP.

Un raport al serviciilor secrete israeliene susține că patru angajați ai UNRWA din Gaza sunt implicați în răpirile Hamas
Un raport al serviciilor secrete israeliene susține că patru angajați ai UNRWA din Gaza sunt implicați în răpirile Hamas

Israelul susține că are dovezi că personalul care lucrează pentru o agenție a ONU a avut legătură cu Hamas în Gaza, scrie Sky News.

Concedieri și disperare la UNRWA, după ce a fost acuzată că are angajați implicaţi în atacul din 7 octombrie. Apelul agenției
Concedieri și disperare la UNRWA, după ce a fost acuzată că are angajați implicaţi în atacul din 7 octombrie. Apelul agenției

Mai multe ţări au oprit finanţarea celei mai mari agenţii ONU care operează în Gaza, pe măsură ce criza se adânceşte din cauza presupusului rol al unor membri ai personalului în atacul lansat de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare
NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare "iresponsabile" ruseşti. Moscova speră să calmeze spiritele

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.