Cinci ani de la tripla catastrofa japoneza. Momentul in care tsunamiul ce apare o data la un mileniu a lovit tara. VIDEO
Japonia comemoreaza vineri cutremurul, tsunami-ul si accidentul nuclear care au avut loc la Fukushima in urma cu cinci ani si ale caror traume nu au fost depasite.
De la primele ore ale diminetii, mii de oameni sunt de asteptati pe un traseu de peste 500 de kilometri in zonele de coasta afectate de dezastre.
In ciuda frigului si a burnitei, ei se vor reculege in tacere, ca in fiecare an, cu flori si lumanari in maini, la Sendai, Ishinomaki, Rikuzentakata, Minamisanriku si in alte locuri din nord-estul tarii, scrie agentia France Presse.
"Japonia nu va renaste fara reconstructia Tohoku" (nord-est), a declarat joi prim-ministrul Shinzo Abe, la o conferinta de presa. Tohoku este o regiune din partea de nord-est a insulei Honshu, care cuprinde 6 prefecturi si in care a fost situat epicentrul cutremurului.
La 11 martie 2011, un numar de 18.456 vieti au fost spulberate de un val de zece metri inaltime, despre care se spune in Japonia ca apare "o data la un mileniu", aminteste Reuters. Dupa cinci ani de la catastrofa 2.562 de persoane raman date disparute, probabil pentru totdeauna, noteaza AFP si DPA.
O ceremonie oficiala in prezenta cuplului imperial japonez si a premierului Shinzo Abe va avea loc vineri la Tokyo. Un minut de reculegere va fi tinut in intreaga tara la ora 05:46 GMT, exact in momentul in care acum cinci ani, tot intr-o zi de vineri, a avut loc in largul principalei insule Honshu un cutremur cu o magnitudine de 9 grade care a zguduit o foarte mare parte a tarii.
Evenimentele teribile din acele momente vor fi rememorate de intreaga lume: multimi de angajati intrati in panica care ies in graba din zgarie-norii din Tokyo, trenurile rasturnate in zonele de nord-est, imagini ingrozitoare, de neimaginat cu orase intregi maturate de tsunami, imposibilitatea oamenilor de a-si contacta familiile, informatii in cascada tot mai disperate de la unul la altul, mii si zeci de mii de persoane date disparute.
Si apoi, la sfarsitul zilei, primele semnale alarmante de la cele doua centrale nucleare de la Fukushima (Daiichi si Daini), ordinele de evacuare pe o arie de 2, apoi 3 si apoi 10 kilometri in jurul acestora. Zile si zile de neliniste, rememoreaza agentia France Presse.
In plus fata de victimele tsunami-ului, alte 3.405 de decese ulterioare sunt atribuite de catre guvern consecintelor dezastrului. Zeci de persoane evacuate in graba dintr-un spital de la cativa kilometri de centrala nucleara au murit in timpul transportului sau in zilele urmatoare. Deteriorarea conditiilor de viata si de sanatate a dus, de asemenea, la decese premature si la sinucideri.
Un miting impotriva reactoarelor nucleare si a repornirii acestora este programat pentru vineri dupa-amiaza tarziu la Tokyo, in fata biroului primului-ministru si a cladirii parlamentului.
"Tara noastra, saraca in resurse, nu poate asigura fara energie nucleara o aprovizionare constanta cu energie, tinand cont, in acelasi timp, de aspectele economice si de schimbarile climatice", a declarat joi premierul Japoniei la o conferinta de presa, realateaza AFP.
Sursa foto: Agerpres