Asia comemoreaza 10 ani de la tsunamiul devastator din 2004, care s-a soldat cu peste 220.000 de morti

Ultima actualizare: 29-12-2014 07:02

Rugaciuni si vizite solemne la gropile comune din Asia au marcat vineri inceputul ceremoniilor de comemorare la implinirea a zece ani de la tsunamiul din 26 decembrie 2004.

Tsunamiul s-a soldat cu peste 220.000 de morti si disparuti si a afectat 14 tari din zona Oceanului Indian.

La 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea 9,3 - cel mai mare din lume dupa 1960 - s-a produs in largul insulei indoneziene Sumatra, provocand valuri devastatoare pe coastele unor tari din Asia ca Sri Lanka si Thailanda si pana in Africa.

Printre victime se aflau mii de turisti straini care profitau de sarbatorile de iarna pentru a-si petrece vacantele pe plaje idilice din regiune.

Vineri, mai multi barbati si femei au intonat imnul national al Indoneziei, marcand debutul ceremoniilor intr-un parc de 20 de hectare din Banda Aceh, orasul cel mai apropiat de epicentrul seismului aflat la originea uneia dintre cele mai grave calamitati din vremurile moderne.

Rugaciuni au fost spuse in moscheile din provincia Aceh, iar mai multe persoane au vizitat gropile comune unde se afla multe dintre cele 170.000 de victime inregistrate in Indonezia, tara cea mai afectata de drama.

"Ne-am adunat astazi aici pentru a ne aminti catastrofa istorica din 26 decembrie", a declarat guvernatorul provinciei Aceh, Zaini Abdullah, in fata a mii de persoane, printre care zeci de personalitati straine.

"Dezastrul a fost de asemenea un semnal ca trebuie sa fim atenti la mediu, sa continuam sa fim vigilenti si sa intelegem cum sa gestionam catastrofele", a adaugat el, salutand ajutorul important acordat de donatori din Indonezia si din strainatate dupa tsunami.

In sudul Thailandei, tara in care jumatate dintre cele 5.300 de victime erau turisti straini, cateva persoane aflate in vacanta s-au adunat intr-un parc comemorativ din satul Ban Nam Khem.

"Toata lumea cunostea pe cineva care a fost afectat de tsunami, la fel si eu, asa ca vrem sa ne exprimam omagiul", a declarat Agnès Moberg, o tanara de 18 ani originara din Suedia, tara care a pierdut 500 de cetateni in catastrofa si care urmeaza sa-si omagieze victimele in cursul zilei.

Somjai Somboon, in varsta de 40 de ani, a declarat ca inca incearca sa isi revina dupa moartea celor doi fii ai sai, care au fost luati din casa de valurile gigantice care au atins Thailanda.

in Sri Lanka, tara care a pierdut 31.000 de cetateni, pregatirile erau in curs pentru o ceremonie care se va desfasura in locul in care un tren a fost luat de valuri gigantice, omorand 1.500 de pasageri.

Cu putin inainte de ceremonie, un agent al cailor ferate, supravietuitor al dramei, a subliniat lipsa cunostintelor despre tsunamiuri de la acea vreme, intr-o regiune care nu se mai confruntase niciodata cu un asemenea fenomen.

"Am fi avut aproximativ un sfert de ora pentru a muta pasagerii intr-un loc sigur. Am fi putut sa o facem, am fi avut timp, dar nu si cunostintele necesare pentru a ne proteja de un tsunami", a explicat agentul, Wanigaratne Karunatilleke, in vârsta de 58 de ani.

Pentru a acoperi aceasta lacuna, un sistem de alerta pentru tsunami a fost creat in 2011, in timp ce alte tari au investit mult pentru a pregati populatia in vederea unei eventuale catastrofe.

Insa expertii avertizeaza sa nu fie redusa vigilenta populatiei vulnerabile in fata catastrofelor naturale, in pofida implementarii acestor sisteme de alerta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO