Asia isi plange mortii, la zece ani de la cel mai mare cutremur din ultimele 5 decenii. Tsunami care a luat 220.000 de vieti

Ultima actualizare: 30-12-2014 07:13

In Thailanda, Indonezia si Sri Lanka, mii de persoane au participat la ceremonii de comemorare si au inaltat rugaciuni. Tsunamiul din 26 decembrie 2004 a fost provocat de cel mai puternic seism inregistrat in ultimele cinci decenii.

Cataclismul a socat intreaga planeta, mai ales ca printre victime s-au numarat si mii de turisti straini.

In total, peste 220.000 de oameni au pierit, iar 14 tari din zona Oceanului Indian au fost devastate.

In Thailanda, o ceremonie solemna a strans zeci de oficiali, supravietuitori si rude ale victimelor langa o ambarcatiune a politiei care, din larg, a fost dusa de valuri doi kilometri in interiorul uscatului. Vasul a devenit simbol al dezastrului care numai in aceasta tara a luat 5.500 de vieti.

Jumatate dintre victime erau turisti straini, care-si petreceau sarbatorile de iarna pe plajele idilice din regiune. Printre morti s-a aflat si logodnicul supermodelului de origine ceha Petra Nemcova, ea insasi o supravietuitoare a dezastrului.

Comemorarile s-au incheiat cu lansarea a sute de lampioane de pe plajele din sudul Thailandei, unde sate intregi de pescari au fost sterse de pe fata pamantului.

Pe 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea 9,3, care a degajat o energie de 30.000 de ori mai mare decat bomba de la Hiroshima, s-a produs in largul insulei indoneziene Sumatra. La 20 de minute de la seism, au aparut primele valuri distrugatoare, unele inalte de 35 de metri. In lipsa unui sistem de avertizare, multi au privit impietriti cum marea s-a retras, dupa care asupra uscatului s-a abatut un zid de apa.

Valul colosal s-a izbit prima data de tarmul Indoneziei, tara ce a platit cel mai greu tribut: 170.000 de morti, majoritatea in Banda Aceh. Printre victime se afla zeci de mii de copii.

In urmatoarele ore, tusnamiul a atins Thailanda, iar apoi India si Sri Lanka, tara unde au murit 31.000 de oameni, dintre care o mie de pasageri ai unui tren, luat de valuri.

Mii de turisti straini au pierit in hotelurile naruite de valuri. Suedia a pierdut 543 de cetateni in dezastrul din Asia.

Pagubele au depasit 10 miliarde de dolari. Catastrofa a generat o mobilizare internationala de proportii, in urma careia s-au strans 11 miliarde de dolari din donatii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO