Chişinăul condamnă oficial agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Moscova a reacționat imediat
Parlamentul de la Chişinău a votat joi o Declaraţie prin care condamnă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi se alătură eforturilor statelor democratice de înfiinţare a unui tribunal care să condamne crimele de război comise de Moscova.
Votul a fost boicotat de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS, prorus), relatează Radio Chişinău, potrivit Agerpres.
Declaraţia cu privire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei a fost susţinută de 55 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Subiectul a provocat discuţii între deputaţii majorităţii parlamentare şi cei din opoziţia socialist-comunistă. Deputatul comunist Vladimir Voronin a propus crearea unui grup mixt care să elaboreze o declaraţie comună, iar deputatul socialist Vlad Bătrâncea a propus un text alternativ de declaraţie, elaborat de opoziţie, şi a cerut ca acesta să fie introdus pe ordinea de zi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Preşedintele parlamentului, Igor Grosu, a obiectat că declaraţia opoziţiei nu face referiri la staţionarea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova şi nu condamnă violarea spaţiului aerian de către rachetele ruseşti.
La rândul său, deputatul PAS Lilian Carp, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, a adăugat: "Pentru a-şi putea acoperi ticăloşia lor, vin cu o declaraţie în care nu vorbesc deloc despre tot ce se întâmplă la Bucea, Irpin, Mariupol. Ori eşti de partea lumii care condamnă războiul, ori de partea celor care îl susţin. Prin votul acestei Declaraţii suntem de partea lumii care condamnă războiul".
În consecinţă, majoritatea parlamentară a respins textul alternativ de declaraţie, iar deputaţii din opoziţie au părăsit sala de şedinţe în semn de protest, conform postului de radio citat.
Deputatul Oazu Nantoi a dat citire textului Declaraţiei care subliniază că Federaţia Rusă, din 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie, anul trecut, printr-o invazie la scară largă.
"Declaraţia condamnă uciderea miilor de civili, inclusiv copii, torturarea, hărţuirea sexuală, răpirea şi strămutarea forţată pe teritoriul Federaţiei Ruse a cetăţenilor ucraineni. Toate acestea constituie crime de război şi încălcarea flagrantă a dreptului internaţional umanitar", a subliniat Nantoi.
Documentul, votat în ziua în care Republica Moldova îşi comemorează eroii căzuţi în războiul din Transnistria (1992), subliniază de asemenea susţinerea de către parlamentul de la Chişinău a eforturilor comunităţii statelor democratice de a institui un tribunal special pentru agresiune şi stabilirea răspunderii pentru crimele de război comise de Federaţia Rusă în Ucraina.
Reacția Rusiei: Moscova cere Republicii Moldova să pună capăt ''retoricii confruntaţionale antiruse''
Rusia a cerut joi Republicii Moldova să pună capăt "retoricii confruntaţionale antiruse", după adoptarea de către parlamentul de la Chişinău a unei declaraţii care denunţă operaţiunea rusă din Ucraina, relatează AFP.
"Facem apel încă o dată la autorităţile moldovene să pună capăt retoricii confruntaţionale antiruse, complet nefundamentată", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată într-un comunicat.
Ea a denunţat de asemenea înmulţirea "informaţiilor false despre planuri inexistente ale Moscovei de a destabiliza situaţia" din Republica Moldova şi tentativele "de a spori tensiunile în mod artificial" în jurul situaţiei din regiunea separatistă prorusă Transnistria.
"În ceea ce ne priveşte, confirmăm dorinţa de a întări o cooperare constructivă pragmatică cu Chişinăul şi de a continua eforturile pentru a regla problema Transnistriei", a adăugat Zaharova.
Sursa: Agerpres
Etichete:
Dată publicare:
02-03-2023 19:21