China ar fi încercat să infiltreze un deputat-spion în Australia. Cum a murit agentul


Ultimul update: Luni 25 Noiembrie 2019 14:59
Data publicarii: Luni 25 Noiembrie 2019 14:30
Categorie: Stiri externe
scott morrison

Autoritățile din Australia investighează o presupusă operațiune a Chinei menită să ducă la alegerea unui om de afaceri în Parlamentul federal, care ar fi urmat să devină un agent infiltrat.

Omul de afaceri Bo „Nick” Zhao, cu dublă cetățenie, chineză și australiană, a primit un million de dolari australieni (616.000 de euro) din partea agenților chinezi pentru a candida în Melbourne la alegerile federale.

Zhao, în vârstă de 32 de ani, ar fi dezvăluit situația agenției australiene de contraspionaj, la puțin timp înainte să moară.

Bărbatul, membru al Partidului Liberal, a fost descoperit mort în luna martie în camera sa de hotel. Poliţia nu a fost în măsură să determine circumstanţele morţii lui.

Premierul conservator Scott Morrison, liderul Partidului Democrat, a estimat drept „profund îngrijorătoare şi tulburătoare” acuzațiile aduse lui Bo Zhao.

„Australia nu este naivă în faţa ameninţărilor cu care se confruntă”, a declarat Morrison.

Într-un comunicat neobişnuit emis duminică seara, preşedintele ASIO, Mike Burgess, a afirmat că agenţia este „la curent cu afacerea” şi „anchetează activ”.

Burgess nu a dorit să facă alte comentarii cu privire la decesul lui Zhao, din cauza anchetei.

„Activităţile ostile ale unor servicii de informaţii străine continuă să reprezinte o ameninţare reală la adresa ţării şi securităţii noastre”, a adăugat el.

 

Responsabilul comisiei parlamentare însărcinate cu informaţiile, Andrew Hastie, a calificat acest nou episod de presupus spionaj drept „suprarealist” şi demn de „un roman de spionaj”

„Nu este vorba doar de bani, favoruri, ci şi de o tentativă susţinută de un stat de a infiltra Parlamentul nostru folosind un cetăţean australian drept agent de influenţă străină în sistemul nostru democratic”, a declarat Hastie.

Aceste dezvăluiri survin la câteva zile după declaraţii făcute pentru presa australiană de un presupus fost spion chinez cu privire la presupuse metode de infiltrare a Chinei în Hong Kong, Taiwan sau Australia.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO