Fost ofiţer CIA, condamnat la închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei


Ultimul update: Sambata 23 Noiembrie 2019 10:08
Data publicarii: Sambata 23 Noiembrie 2019 10:02
Categorie: Stiri externe
CIA

Un fost ofiţer CIA a fost condamnat, vineri, la 19 ani de închisoare de un judecător federal din statul Virginia, după ce în mai acesta a pledat vinovat la acuzaţiile de conspiraţie şi spionaj în favoarea Chinei.

Jerry Chuan Shing Lee, în vârstă de 55 de ani, a părăsit CIA în 2007 şi s-a mutat în Hong Kong. Câţiva ani mai târziu, în 2010, a fost abordat de doi ofiţeri de informaţii din China, care s-au oferit să îi plătească 100.000 de dolari şi să aibă grijă de el „pe viaţă” în schimbul furnizării informaţiilor dobândite cât timp a lucrat ca ofiţer CIA.

Ulterior, sute de mii de dolari au fost transferaţi în contul său bancar între 2010 şi 2013, în schimbul serviciilor furnizate.

„În loc să îşi asume această responsabilitate şi să îşi onoreze angajamentul de a nu dezvălui informaţii referitoare la apărarea naţională, Lee şi-a vândut ţara, a conspirat pentru a deveni spion pentru un guvern străin şi apoi a minţit în mod repetat anchetatorii cu privire la conduita sa” se arată într-un comunicat al procurorului general al SUA pentru Districtul de Est al statului Virgina, Zachary Terwilliger.

Potrivit Departamentului de Justiţie, FBI a cercetat camera de hotel în care Lee a locuit în Hawaii în august 2012 şi a descoperit o agendă cu adrese şi un planificator ce conţinea note scrise de mână făcute în perioada în care Lee lucrase pentru CIA, înainte de 2004.

Notele includeau informaţii extrem de sensibile, precum nume de active ale CIA, locuri în care aveau loc întâlniri operaţionale, numere de telefon şi detalii privind facilităţi sub acoperire.

Confruntat ulterior de FBI, Jerry Chuan Shing Lee a minţit. În mai însă, el a pledat vinovat la acuzaţia de conspiraţie şi spionaj în vederea furnizării de informaţii despre apărarea securităţii naţionale în scopul ajutării unui guvern străin.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO