Marea migratie spre zonele reci a cersetorilor profesionisti romani. In cate coroane se masoara o mana intinsa la Stockholm
Cersetorii romani cuceresc Europa tara cu tara. Mai nou, prefera Suedia, unde nu risca nimic daca stau cu mana intinsa. Mai mult, primesc bani, hrana, imbracaminte si chiar adapost.
Un val de ingrijorare exista totusi si la Stockholm. Autoritatile de acolo le-au cerut oficialilor romani sa gaseasca solutii pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control.
Florica castiga zilnic, doar din cersit, 186 de coroane suedeze, adica 90 de lei in banii nostri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit Administratiei Sociale din Stockholm, 90% dintre cei care cersesc in Suedia sunt cetateni romani. Vorbim de aproximativ 3.000 de persoane fara adapost, care traiesc din mila trecatorilor. Multi dintre ei vin din Spania si Italia, unde au avut un trai bun pana cand aceste tari au inceput sa se confrunte cu probleme economice.
Teoretic, cifra este mai mare acum decat in Italia si Spania, unde traiesc aproape doua milioane de romani.
Daniel Tecu, presedinte FADERE: "In Spania, sunt 2.000 de romani cersetori. Cersetorii profesionisti au plecat din Spania si Italia, unde ajutoarele sunt din ce in ce mai mici, in tarile nordice."
Chiar daca imigrantii nu beneficiaza in Suedia de ajutoare sociale, daca nu au acte de rezidenta, cei care cersesc nu fac foame. Jurnalistul Horia Bucuria traieste in Malmo de 25 de ani si povesteste ca oamenii ii ajuta cu ce pot pe cei care-si duc traiul pe strazi.
Horia Bucuria, jurnalist www.suedia.se: "Primesc aceste ajutoare sub forma de mancare, haine, uneori si adaposturi, uneori si apartamente."
In unele orase, cersetorii sunt sprijiniti chiar de autoritatile locale. Iata si motivele pentru care suedezii se asteapta ca in vara numarul musafirilor nedoriti sa creasca si de 10 ori.
Horia Bucuria, jurnalist www.suedia.se: "De la inceputul anului, suedezii au zis: 'haideti sa ne pregatim, sa vorbim cu autoritatile romanesti, sa vedem ce este de facut si sa-i trimitem inapoi in Romania, de urgenta.'"
Potrivit presei suedeze, Romania a promis ca va ajuta deja la repatrierea a 60 de tigani. Sa nu uitam, insa, ca o astfel de masura a fost luata si de guvernul francez. Cersetorii au primit bani ca sa se plece in Romania, insa s-au reintors in scurt timp.