Presa suedeza: Cersetori romi din Romania se reorienteaza catre un oras foarte tolerant. Cat castiga pe zi

cersetori suedia

Aproximativ 70 de cersetori romi au venit anul trecut in regiunea orasului Umeå, un fief socialist foarte tolerant, unde pot obtine 100-200 de coroane suedeze pe zi (pana la 20 de euro), relateaza site-ul TheLocal.

"Este bine aici in Suedia. Imi place", declara Culai Ciurar, in varsta de 23 de ani, din Romania, in timp ce fierbe niste cartofi pentru pranz, intr-una dintre cele sase rulote aliniate pe un petic de iarba, langa o padure, pentru un reporter The Local. "Vremea e ca in Romania, deci nu e frig pentru noi", insista el. Ciurar spune ca obtine pana la 20 de euro pe zi cersind pe strada. "In Romania nu am loc de munca. Nici aici. Am lucrat un pic in constructii, dar aici fac bani cersind", continua el, adaugand ca isi cauta, totusi, un loc de munca.

Potrivit Consiliului Local din Umeå cei aproximativ 70 de cersetori romi, ca Ciurar, au venit in regiune, in care traiesc aproximativ 118.000 de persoane, in 2014. Ei pot calatori cu usurinta din Romania in Suedia ca turisti UE, potrivit legislatiei europene cu privire la libertatea de miscare, fara sa aiba nevoie de vize sau permise de munca.

O femeie care poarta o fusta lunga, roz si leagana in brate un copil spune ca a venit in Suedia in urma cu doua saptamani pentru a strange bani pentru familie. Dupa ce va aduna suficienti bani pentru a-si trimite copiii la scoala se va intoarce in Romania, spune ea, fara sa-si dezvaluie identitatea. "Nu cersesc zilnic pentru ca am doi copii, asa ca (cersesc) o zi eu si o zi sotul meu", declara ea, recunoscand ca i se "pare foarte frig aici". "Sunt oameni foarte draguti aici. Sunt buni. Ajuta", mai spune femeia.

Un argentinian, in varsta de aproximativ 50 de ani, care traieste in Suedia de aproximativ un deceniu, a venit la caravana cu o donatie constand in hrana. "De ce sunt aici? Ma grabesc, dar trebuie sa spun ca acesti oameni au nevoie de mancare. Nu au nimic. Cred ca au nevoie de mancare, putin ajutor sau bani. Aceste conditii nu sunt tocmai perfecte pentru ei", subliniaza el.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Mii de cersetori au venit in Suedia in ultimii trei ani, 90% dintre ei provenind din Romania, potrivit unor date date publicitatii in aprilie 2014 de catre Administratia Sociala din Stockholm. Umeå are reputatia unuia dintre cele mai tolerante orase din Suedia, iar numerosi locuitori afirma ca nu este o coincidenta faptul ca un numar tot mai mare de cersetori - obisnuiti deja la Stockholm, Gothenburg si Malmö - aleg sa vina in aceasta zona in locul regiunilor urbane mari. Un promotor vechi al feminismului si drepturilor homosexualilor, orasul Umeå este un centru universitar si un fief socialist - in care doar 5,6% din locuitori au votat in septembrie pentru partidul antiimigratie Democratii Suediei (scor mediu 13% la nivel national).

Toate municipalitatile suedeze urmeaza un set de directive nationale cu privire la ajutarea cersetorilor, insa fiecare regiune decide ce fel si cat ajutor ofera. Consiliul Municipal Umeå ofera hrana, adapost de urgenta imigrantilor vulnerabili din UE si ajutor in cheltuieli de sanatate, iar in localitate exista mai multe asociatii caritabile ce ofera ajutor comunitatii rome si refugiatilor. "Asiguram respectarea legislatiei si oferim sustinere sectorului volutariatului, coordonand efortul privat de ajutorare", precizeaza managerul orasului Jonas Jonsson.

Dar unii membri ai comunitatii considera ca autoritatile din Umeå au mers deja prea departe si ca este necesara o mobilizare a resurselor pentru ajutarea ceresetorilor sa se intoarca acasa. "Organizatiile romanesti si UE trebuie sa ajute (cerestorii) si este necesara concentrarea (asupra unor politici) pe termen lung. Le dai bani acum, dar cum ii va ajuta acest lucru saptamana viitoare sau dupa aceea? (Cersetorii) nu ar trebui sa fie aici. Am vazut cersetori hartuiti fizic de cei care cred cu tarie ca acestia trebuie sa plece de aici", declara Ritta Lindahl, o fosta asistenta sociala.

Atat Guvernul Suediei, cat si UE au indemnat Guvernul Romaniei sa se concentreze asupra imbunatatirii conditiilor de trai, astfel ca tot mai putini oameni sa plece din tara pentru a cersi prin Europa, scrie site-ul. Ministrul roman pentru Afaceri Sociale si Munca Rovana Plumb a acceptat o invitatie la Stockholm, in ianuarie, pentru a discuta despre aceasta problema, potrivit The Local, care adauga ca ministrul pentru Copii, Batrani si Egalitate de Gen Åsa Regnér (social-democrata) a declarat ca Suedia doreste sa ajute Romania sa obtina fonduri europene suplimentare si ca a sugerat ca Suedia ar putea sa furnizeze asistenta tehnica pentru a se asigura ca banii sunt cheltuiti in mod responsabil in viitor.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
O retea de cersetorie, printre care s-ar afla si o romanca, demascata in New York. Cum reusesc femeile sa ocoleasca legea
O retea de cersetorie, printre care s-ar afla si o romanca, demascata in New York. Cum reusesc femeile sa ocoleasca legea

O retea de cersetorie care se foloseste de copii pentru a-i impresiona pe trecatori si a-i convinge sa le dea bani a fost demascata de catre jurnalistii de la un post de televiziune din New York. 

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.