Romania, "scoala" de mici cersetori ai Europei. Sute de mii de copii nu invata altceva decat sa ceara sau sa munceasca
Din cauza saraciei, sute de mii de copii n-au ajuns niciodata la scoala sau au fost nevoiti sa renunte la ea. Fara carte, nu-si pot face un rost in viata, dar parintilor nu le pasa si ii trimit la munca sau, mai grav, la cersit.
UNICEF le atrage atentia autoritatilor ca nivelul abandonului scolar in Romania este unul ingrijorator pentru Uniunea Europeana.
Acesti patru frati pleaca in fiecare dimineata de acasa la cersit. Au invatat singuri adunarea si scaderea, dar singurele calcule pe care le fac sunt cele de la finalul zilei, cand numara banii pentru care colinda strazile nu mai putin de 14 ore pe zi.
Reporter: Aveti ce sa mancati in fiecare zi?
Copii: Nu in fiecare zi.
Reporter: Mergeti la scoala?
Copii: Nu.
Reporter: V-ar placea sa mergeti?
Copii: Da.
Reporter: Si le-ati spus parintilor?
Copii: Da, dar n-au bani de scoala.
Doi pasi mai incolo ii gasim si pe parintii lor.
Reporter: Ce credeti ca o sa faca ei in viitor daca n-au scoala? Nu va este teama de asta?
Parinti: Imi este, dar ala micu' cand l-am dat la scoala a inceput deja sa injure pe acolo.
In prima faza, parintii care isi trimit copiii la cersit sunt amendati cu pana la 1.000 de lei. Apoi, daca repeta greseala, risca sa ajunga dupa gratii.
Potrivit UNICEF, la nivel national, aproximativ 274.000 de copii nu merg la scoala. La grupa de varsta 15 - 18 ani procentul e ingrijorator: 19 la suta. Iar majoritatea sunt baieti care provin din familii sarace din mediul rural.
Daca in orase pe cei mai multi dintre copiii care au abandonat scoala ii gasim pe strazi, cersind, in sate situatia este cu totul alta. Copiii sunt pusi de parinti sa munceasca in gospodarie sau pe camp, in loc sa mearga la ore.
STIRILE PRO TV va prezentau anul trecut cazul lui Rares, un baiat de 13 ani din Brateni, judetul Bistrita Nasaud, care, impreuna cu fratii lui mai mari aveau grija de 350 de oi si 180 de miei in loc sa mearga la scoala.
Fara carte insa, sansele ca acesti copii sa aiba un viitor sunt aproape nule. "Avem in fata adolescenti care cel mai probabil vor ajunge someri si au sanse mici sa devina cetateni productivi. Sunt sanse mai mari sa fie urmatorii beneficiari de ajutoare sociale", a spus Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania.
Saracia si ignoranta parintilor merg mana in mana cu dezinteresul si nepregatirea unor dascali, dar si cu lipsa de dotare a scolilor. Iata de ce UNICEF cere ca bugetul acordat educatiei, care acum este cel mai mic din Uniunea Europeana, sa fie suplimentat de autoritatile romane.