Centrala Nucleară de la Cernobîl a fost ”complet” debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acțiunilor militare

×
Codul embed a fost copiat

Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia este ”complet” întreruptă, din cauza atacurilor Rusiei, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, potrivit AFP.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații

Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, a anunţat operatorul într-o postare pe Facebook, scrie News.ro. 

Instalaţia nu este alimentată electric”, precizează Ukrenergo.

Ucraina a cerut armistiţiu: Risc de scurgeri radioactive

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndeamnat Rusia la un armistiţiu temporar, pentru ca Ucraina să poată repara o linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă, relatează AFP.

Citește și
Xi Jinping
China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un "punct de rupere"
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore în alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobîl. După aceea, sisteme de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, ceea ce face iminente scurgeri radioactive, avertizează într-un mesaj postat pe Twitter.

Anunțul oficial al autorităților din România: ”Valori normale ale nivelului de radiații”

În jurul orei 16.00, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România a transmis un comunicat în care anunță populația că nivelul de radiații se încadreaza în ”valori normale”.

Comunicatul integral:

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la evenimentele de la amplasamentul fostei centrale de la Cernobîl, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face urmatoarele precizari:

Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean.

Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11.

Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrica.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.”

Directorul AIEA: sistemele de monitorizare de la Cernobîl au fost dezactivate

Ucraina a avertizat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că devine din ce în ce mai urgentă și mai importantă gestionarea în siguranță a centralei nucleare de la Chornobîl.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că “transmisia la distanță a datelor culese de sistemele de monitorizare instalate la Cernobîl a fost pierdută“. Potrivit lui Rafael Mariano Grossi, agenția este încă în contact cu sistemele de monitorizare din alte locații din Ucraina.

Directorul AIEA și-a exprimat îngrijorările pentru starea celor 210 angajați care lucrează în complexul centralei nucleare închise după accidentul din 1986.

Aceștia lucrează în continuu de când rușii au preluat controlul în Cernobîl, adică din prima zi a războiului: “Putem lua legătura cu ei doar prin e-mail. Sunt atâtea zile de când lucrează fără pauză, iar pauza este fundamentală pentru siguranța în domeniul nuclear“.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 14. Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea
Război în Ucraina, ziua 14. Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea

Război în Ucraina, ziua 14. În plin infern, în Ucraina, după două săptămâni de război, mii de oameni speră să fie printre civilii care scapă din conflictul devastator declanşat de Rusia.

China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un
China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un "punct de rupere"

Măsurile luate de NATO, condusă de SUA, au dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un "punct de rupere", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, citat de Reuters.

Rusia susține că ”au fost realizate unele progrese” în negocierile cu Ucraina
Rusia susține că ”au fost realizate unele progrese” în negocierile cu Ucraina

Rusia a constatat "progrese" în negocierile cu Ucraina,  a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Agerpres care citează AFP.

 

 

Recomandări
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea
Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări meteo de vreme rea, Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.