Centrala Nucleară de la Cernobîl a fost ”complet” debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acțiunilor militare

×
Codul embed a fost copiat

Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia este ”complet” întreruptă, din cauza atacurilor Rusiei, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, potrivit AFP.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații

Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, a anunţat operatorul într-o postare pe Facebook, scrie News.ro. 

Instalaţia nu este alimentată electric”, precizează Ukrenergo.

Ucraina a cerut armistiţiu: Risc de scurgeri radioactive

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndeamnat Rusia la un armistiţiu temporar, pentru ca Ucraina să poată repara o linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă, relatează AFP.

Citește și
Xi Jinping
China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un "punct de rupere"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore în alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobîl. După aceea, sisteme de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, ceea ce face iminente scurgeri radioactive, avertizează într-un mesaj postat pe Twitter.

Anunțul oficial al autorităților din România: ”Valori normale ale nivelului de radiații”

În jurul orei 16.00, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România a transmis un comunicat în care anunță populația că nivelul de radiații se încadreaza în ”valori normale”.

Comunicatul integral:

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la evenimentele de la amplasamentul fostei centrale de la Cernobîl, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face urmatoarele precizari:

Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean.

Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11.

Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrica.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.”

Directorul AIEA: sistemele de monitorizare de la Cernobîl au fost dezactivate

Ucraina a avertizat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că devine din ce în ce mai urgentă și mai importantă gestionarea în siguranță a centralei nucleare de la Chornobîl.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că “transmisia la distanță a datelor culese de sistemele de monitorizare instalate la Cernobîl a fost pierdută“. Potrivit lui Rafael Mariano Grossi, agenția este încă în contact cu sistemele de monitorizare din alte locații din Ucraina.

Directorul AIEA și-a exprimat îngrijorările pentru starea celor 210 angajați care lucrează în complexul centralei nucleare închise după accidentul din 1986.

Aceștia lucrează în continuu de când rușii au preluat controlul în Cernobîl, adică din prima zi a războiului: “Putem lua legătura cu ei doar prin e-mail. Sunt atâtea zile de când lucrează fără pauză, iar pauza este fundamentală pentru siguranța în domeniul nuclear“.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 14. Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea
Război în Ucraina, ziua 14. Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea

Război în Ucraina, ziua 14. În plin infern, în Ucraina, după două săptămâni de război, mii de oameni speră să fie printre civilii care scapă din conflictul devastator declanşat de Rusia.

China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un
China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un "punct de rupere"

Măsurile luate de NATO, condusă de SUA, au dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un "punct de rupere", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, citat de Reuters.

Rusia susține că ”au fost realizate unele progrese” în negocierile cu Ucraina
Rusia susține că ”au fost realizate unele progrese” în negocierile cu Ucraina

Rusia a constatat "progrese" în negocierile cu Ucraina,  a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Agerpres care citează AFP.

 

 

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.