Război în Ucraina, ziua 14. Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea
Război în Ucraina, ziua 14. În plin infern, în Ucraina, după două săptămâni de război, mii de oameni speră să fie printre civilii care scapă din conflictul devastator declanşat de Rusia.
Moscova a anunţat din nou o încetare a focului în cinci mari oraşe, pentru a permite evacuarea prin coridoare umanitare. Pe de altă parte, oficialii americani se așteaptă ca președintele rus Putin să intensifice acțiunile militare, iritat de o rezistență la care nu se aștepta.
Joi, pentru prima dată de la începutul invaziei, ministrul rus de externe urmează să se întâlnească în Turcia cu omologul său de la Kiev.
Rezumatul zilei, 9 martie:
►Rusia controlează acum în totalitate centrala nucleară Zaporojie
►Rusia promulgă o interdicție de șase luni privind vânzarea de valută străină către cetățeni
►SUA: Gazoductul rusesc Nord Stream 2 este acum "o bucată de metal care se sprijină pe fundul mării”
►Primii civili evacuaţi din Sumî prin coridoare umanitare au ajuns în siguranță în centrul Ucrainei
►Putin ordonă interzicerea importului-exportului anumitor produse până în 2022
►Pentagonul respinge ca neviabilă propunerea Poloniei de a preda SUA avioanele sale MiG-29
ȘtirileProTV.ro transmite în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia
UPDATE 22:20 Imagini cutremurătoare surprinse în Harkov. Cartierul rezidențial Saltovka a ajuns de nerecunoscut, după ce forțele ruse au bombardat mai multe imobile.
#Kharkiv, Northern Saltovka. This is how, according to Putin, the “special operation” for “denazification” is going on. pic.twitter.com/cD22Ordc9F
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
UPDATE 21:50 Oficialii din Mariupol spun că aproximativ 1.300 de civili au fost uciși în oraș de la începutul invaziei ruse
Doi oficiali ai orașului Mariupol spun că aproximativ 1.300 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse. Orașul a fost bombardat pentru prima dată în primele zile ale conflictului și se află sub asediu de aproape o săptămână.
„1.300 de locuitori din Mariupol au murit deja în timpul blocadei genocidului din Federația Rusă”, a declarat Petr Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, pentru agenția ucraineană UNIAN. „Vom lupta pentru toată lumea”, a adăugat el.
UPDATE 21:20 Lavrov a sosit în Turcia pentru convorbiri cu şeful diplomaţiei ucrainene
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sosit miercuri seară în Turcia, unde urmează să se întâlnească cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, fiind prima întrevedere diplomatică la acest nivel de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, a declarat un oficial turc pentru AFP.
Discuţiile programate pentru joi dimineaţă în Antalya (sud) fac parte din eforturile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a avea un rol de mediere încă de la începutul crizei.
UPDATE 20:40 Parlamentul vrea să introducă reglementarea preţurilor la alimente, medicamente şi alte bunuri
Comisiile parlamentare ruse sunt pregătite să introducă propuneri de reglementare a preţurilor la alimente, medicamente şi alte bunuri, a anunţat miercuri agenţia rusă de presă Interfax, citându-l pe Alexander Khinshtein, parlamentar şi membru al partidului de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, transmite Reuters.
O astfel de iniţiativă legislativă este deja pregătită de comisiile parlamentare şi ar putea fi propusă "în orice moment", a declarat Alexander Khinshtein.
Autorităţile au anunţat miercuri că rata anuală a inflaţiei în Rusia a accelerat la 9,15% în februarie, de la 8,73% luna precedentă, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, pe fondul deprecierii semnificative a rublei, în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.
Aproape toate preţurile, de la pâine până la benzină, s-au majorat, printre cele mai mari creşteri fiind preţurile la zahăr şi cereale (cum ar fi hrişca, un produs important pentru ruşi, care îşi fac stocuri), cu 20,6% şi, respectiv, 18%.
UPDATE 20:16 Universitatea și o clădire administrativă din Mariupol au fost, de asemenea, bombardate de ruși
O clădire a administrației orașului și o universitate din Mariupol, la mai puțin de un kilometru de spitalul de copii și de maternitate, au fost identificate ca fiind bombardate de ruși, relatează CNN.
Mariupol. That’s how my University now looks like! Military target! My school was also hit several days ago. pic.twitter.com/s6cHpds0pn
— Dmytro Gurin, Ukrainian MP (@DmytroGurinMP) March 9, 2022
CNN a reușit să identifice Universitatea Tehnică de Stat Pryazov și clădirea administrației Consiliului orașului Mariupol drept a doua locație de atac militar din Mariupol prin videoclipuri postate pe rețelele de socializare, care au fost geolocate și verificate ca fiind autentice.
Videoclipurile arată distrugeri semnificative a clădirilor universității și a consiliului orașului.
UPDATE 20:05 Un banner cu portretul lui Vladimir Putin, care reprezintă moartea, a fost expus pe faţada unui muzeu din Riga, Letonia, care se află vizavi de ambasada Rusiei.
In #Riga, a poster of Putin appeared on the building of the Museum of Medicine.
The museum is located directly in front of the #Russian embassy, writes Delfi. pic.twitter.com/BXpKB5M6a1
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022
UPDATE 19:20 SUA au desfăşurat două baterii antiaeriene Patriot suplimentare în Polonia
SUA au desfăşurat două baterii antiaeriene Patriot suplimentare în Polonia, în conformitate cu angajamentul lor de a apăra teritoriul ţărilor membre ale NATO, a declarat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului, informează AFP.
Aceste baterii antiaeriene, de obicei staţionate în Germania, au fost repoziţionate "la cererea" guvernului polonez, a precizat acest înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.
"Cele două baterii Patriot sunt de acum repoziţionate în Polonia. Nu vom spune unde sunt. Însă ele sunt în Polonia şi sunt în serviciu", a declarat responsabilul.
UPDATE 19:10 UE: Afirmaţiile Rusiei privind existenţa unor laboratoare pentru arme biologice în Ucraina sunt probabil dezinformări
Uniunea Europeană a indicat miercuri că se îndoieşte de credibilitatea afirmaţiilor guvernului rus care a afirmat că a descoperit un program biologic militar în Ucraina, spunând că Moscova are un istoric de răspândire a dezinformării cu privire la armele biologice, relatează Reuters.
''Credibilitatea informaţiilor furnizate de Kremlin este în general foarte îndoielnică şi scăzută'', a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe, Peter Stano.
''Dezinformarea rusă are un istoric de promovare de naraţiuni manipulatoare despre arme biologice şi presupuse 'laboratoare secrete' '', a spus el, adăugând că UE nu are cunoştinţă de existenţa unor laboratoare ucrainene care să nu fie în conformitate cu legislaţia internaţională.
În ultimele zile, Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să dezvolte arme biologice sau nucleare. Miercuri, Kremlinul a indicat că Washingtonul trebuie să dea explicaţii în legătură cu ''laboratoare ucrainene pentru arme biologice''.
''Ucraina neagă strict orice astfel de acuzaţie'', a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ucrainene.
UPDATE 19:00 Rusia aprobă prima măsură în vederea naţionalizării activelor firmelor care părăsesc ţara
Partidul de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, a anunţat miercuri că o comisie guvernamentală a aprobat primul pas spre naţionalizarea activelor companiilor străine care părăsesc ţara, în contextul sancţiunilor economice, transmite Reuters.
Comisia sprijină o lege care permite firmelor deţinute în procent de peste 25% de străini din "state neprietenoase" să fie puse sub administraţie externă pentru a preveni falimentul şi a salva locurile de muncă, adaugă Rusia Unită, într-un comunicat pe aplicaţia Telegram.
Conform proiectului de lege, companiile care au anunţat că vor părăsi Rusia ar putea refuza să fie puse sub administraţie externă dacă în termen de cinci zile îşi reiau activităţile sau vând acţiunile, cu condiţia să fie păstraţi angajaţii şi să fie menţinută afacerea. Altfel, tribunalul va numi un administrator temporar pentru trei luni, după aceea acţiunile noii entităţi sunt scoase la vânzare, iar acţiunile vechi sunt lichidate, a informat Rusia Unită.
UPDATE 18:49 Ucraina a interzis în mod oficial exportul mai multor tipuri de produse de bază, printre care se numără grâul, carnea de pui și ouăle, ca măsură preventivă de reducere a eventualelor lipsuri alimentare
Ucraina este al cincilea cel mai mare exportator de grâu din lume, conform Euronews.
Războiul din Ucraina a afectat aproape o treime din piața mondială a grâului, agravând criza siguranței alimentare globale cauzată de pandemie.
Indicele ONU al prețurilor la alimente a atins un maxim istoric în februarie, în mare parte din cauza vremii nefavorabile și a creșterii costurilor la energie și îngrășăminte.
Conflictul din Ucraina nu va face decât să înrăutățească situația, având în vedere importanța Rusiei și a Ucrainei pe piața mondială a grâului. Împreună, Rusia și Ucraina reprezintă aproape 30% din exporturi.
Regiunile cele mai vulnerabile la posibile penurii de cereale sunt Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Armenia, Mongolia, Kazahstanul și Azerbaidjanul își satisfac aproape toată cererea națională cu grâu din Rusia.
Autoritățile române dau asigurări că România nu are de ce să se teamă. Cel puțin la capitolul cereale, producem mult peste cât consumăm. Rezervele statului au fost suplimentate până la limita maximă, mai spun oficialii de la București.
Producția record de cereale de anul trecut, de peste 30 de milioane de tone, ne ține la adăpost, insistă ministrul Agriculturii, care dă asigurări că nu vom rămâne descoperiți.
UPDATE 18:48 Ucraina: Creşte numărul victimelor civile şi Kievul acuză Rusia că aplică doar parţial acordul privind evacuările
Biroul ONU pentru drepturile omului a anunţat miercuri că a verificat de la începutul invaziei ruse în Ucraina în rândul populaţiei civile 516 decese şi 908 răniţi, un bilanţ despre care consideră însă că în realitate este considerabil mai mare, în timp ce Kievul acuză trupele ruse că în mare măsură nu au respectat acordul privind evacuarea civililor prin culoare umanitare din mai multe oraşe, transmite Reuters.
Potrivit ONU, majoritatea victimelor în rândul civililor au fost provocate de obuze şi atacuri ale aviaţiei militare sau cu rachete lansate de la sol. Sunt în curs de investigare relatări despre posibile sute de victime în oraşele Volnovaka, Mariupol şi Izium.
Potrivit autorităţilor locale din oraşul asediat Mariupol, trupele ruse au bombardat un spital de copii în timpul armistiţiului convenit pentru a permite evacuarea civililor. „Forţele ruse de ocupaţie au lansat mai multe bombe asupra spitalului de copii. Distrugerile sunt colosale'', afirmă consiliul local din Mariupol, acuzaţii ce deocamdată nu au putut fi verificate.
UPDATE 18:30 Bărbații din Belarus au înființat un batalion pentru a apăra Kievul.
Conform Nexta, batalionul poartă numele scriitorului revoluționar Konstanty Kalinowski.
⚡️⚡️#Belarusians created a separate battalion named after Kastus Kalinouski to defend #Kyiv. pic.twitter.com/6u9hxqfkbo
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
UPDATE 17:55 Discuție între Vladimir Putin și Olaf Scholz despre războiul din Ucraina
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit miercuri la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz despre eforturile diplomatice menite să pună capăt ostilităților din Ucraina și crearea coridoarelor umanitare, a declarat agenția de presă Interfax, citată de Sky News.
Citând Kremlinul, Interfax relatează că Putin i-a spus lui Scholz despre ultima rundă de discuții dintre Kiev și Moscova, iar cei doi lideri au convenit păstreze contactul pe această temă.
UPDATE 17:25 Rusia recunoaşte că a folosit recruţi în conflictul din Ucraina
Ministerul rus al Apărării a anunţat că unii recruţi (soldaţi care au fost recrutaţi obligatoriu în armată) participă la invazia rusă asupra Ucrainei.
În Rusia, toţi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 27 de ani trebuie să facă un an de serviciu militar, deşi există câteva excepţii.
Acest anunţ vine la doar câteva zile după ce preşedintele Vladimir Putin a negat că au fost trimişi recruţi în Ucraina, precizând că au fost trimişi doar soldaţi profesionişti.
UPDATE 17:11 Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea
Consiliul municipal al orașului Mariupol, din sudul Ucrainei, a postat un videoclip cu o maternitate devastată din oraș și a acuzat forțele ruse că au aruncat din aer mai multe bombe asupra acesteia.
Russia destroyed a childrens and maternity hospital in Mariupol. Casualties are unknown. This is so outrageous and Putin’s war criminals continue to strategically target children, women, elderly pic.twitter.com/we0eoOEKcP
— Olga Lautman ???????? (@OlgaNYC1211) March 9, 2022
„Distrugerea este enormă. Clădirea unității medicale în care au fost tratați copiii recent este complet distrusă. Informațiile privind victimele sunt clarificate", a spus consiliul.
„O maternitate în centrul orașului, o secție pentru copii și un departament de medicină internă... toate acestea au fost distruse în timpul atacului aerian rusesc asupra Mariupolului. Chiar acum”, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației regionale Donețk.
UPDATE 16:49 Germania anunță că nu va trimite avioane de război în Ucraina
Germania spune că nu va trimite avioane de război în Ucraina, după ce SUA au respins oferta Poloniei de a-și transfera avioanele MiG-29 rusești în Ucraina printr-o bază americană din Germania.
Cancelarul Olaf Scholz spune că Germania a „furnizat tot felul de materiale de apărare”, inclusiv arme, dar spune că „cu siguranță avioanele de război nu fac parte din asta”.
UPDATE 16:35 China promite Ucrainei ajutor umanitar în valoare de peste 790.000 de dolari americani.
Crucea Roșie din China va oferi 5 milioane de yuani (n.r. - aproximativ 791.000 de dolari americani) ca ajutor umanitar Ucrainei, a anunțat Ministerul de Externe al Chinei, informează CNN.
Ajutorul, care include alimente și produse pentru necesitățile zilnice ale oamenilor, vine la cererea Ucrainei și va fi livrat Crucii Roșii ucrainene „cât mai curând posibil”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Zhao Lijian.
UPDATE 16:25 Peskov: Zelenski trebuie să recunoască Crimeea ca teritoriu rus şi independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk
Preşedintele Volodimir Zelenski trebuie să recunoască Crimeea ca regiune rusă, precum şi independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează CNN.
„Poziţia noastră este bine cunoscută. Crimeea este o regiune rusă şi acest lucru trebuie recunoscut atât de facto, cât şi de jure”, a spus Peskov jurnaliştilor.
Peskov a mai specificat că republicile separatiste Doneţk şi Lugansk trebuie să fie, de asemenea, recunoscute ca „state suverane independente.”
UPDATE 16:14 Un convoi de evacuare a civililor a fost blocat de ruși, susțin ucrainenii
Consiliul local al orașului Bucha, situat la nord de Kiev, a acuzat forțele ruse că blochează evacuarea civililor printr-un coridor de evacuare convenit.
"Ocupatorii perturbă evacuarea. În prezent, 50 de autobuze sunt blocate de militarii ruși în parcare: nu lasă coloana să treacă", a spus Consiliul orășenesc, într-o scurtă postare pe Facebook. „Negocierile sunt în desfășurare pentru deblocarea traficului”.
„Vă reamintim că acest „culoar verde” este rezultatul unui acord la cel mai înalt nivel”, a adăugat Consiliul.
UPDATE 16:03 Imnul Ucrainei, interpretat de o orchestră în centrul Kievului în timp ce trupele ruse înaintează spre capitală
Într-un act de sfidare în deja celebra piaţă Maidan din Kiev, unde proteste recente au dejucat planurile Moscovei în Ucraina, o orchestră s-a adunat miercuri în faţa unei mici mulţimi pentru a interpreta imnul naţional în timp ce forţele ruse înaintau spre oraş, relatează Reuters.
Orchestra simfonică din Kiev a interpretat şi un fragment din "Odă bucuriei", de Ludwig van Beethoven, aflată la originea imnului Uniunii Europene, amintind dorinţa guvernului ucrainean de a se apropia de Europa şi de a se îndepărta de orbita Rusiei.
UPDATE 15:48 Marea Britanie trimite Ucrainei mai multe arme antitanc pentru a se apăra de trupele ruse, a spus ministrul Apărării
Marea Britanie mărește furnizarea de sisteme de arme către Ucraina, ca „răspuns la alte acte de agresiune ale Rusiei”, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.
Marea Britanie a furnizat până acum 3.615 de arme antitanc Ucrainei și, de asemenea, va furniza în scurt timp un mic lot de rachete antitanc Javelin, a declarat Ben Wallace în parlament.
Regatul Unit analizează posibilitatea de a dona Ucrainei sisteme antiaeriene fabricate de compania Thales, pentru a ajuta Kievul să-şi apere spaţiul aerian de invazia rusă, a declarat ministrul britanic al apărării Ben Wallace.
Dacă se va confirma, această donaţie va însemna un pas important în ceea ce priveşte sprijinul britanic pentru Ucraina, notează Reuters.
UPDATE 15.05 Kuleba cere un armistiţiu în vederea reparării liniei electrice a Centralei Nucleare avarate de la Cernobîl
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îndeamnă Rusia la un armistiţiu temporar, pentru ca Ucraina să poată repara o linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă, relatează AFP.
”Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore în alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobîl. După aceea, sisteme de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, ceea ce face iminente scurgeri radioactive”, avertizează într-un mesaj postat pe Twitter.
UPDATE 14:41 Monumentul ducelui de Richelieu, acoperit cu saci de nisip
Unul dintre cele mai importante monumente din Odesa, monumentul ducelui de Richelieu, a fost acoperit cu saci de nisip pentru a fi protejat în fața forțelor ruse.
#Ukrainians protect monuments from destruction during hostilities
One of the symbols of Odessa, the monument to Duke de Richelieu, is surrounded by sandbags, writes Suspilne #Odessa pic.twitter.com/UWUzub5WXv
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
UPDATE 14:32 Primarul din Odesa afirmă că se aşteaptă la un asalt asupra oraşului dinspre mare dar şi de pe uscat, inclusiv dinspre Transnistria
Primarul oraşului Odesa, Ghenadi Trukhanov , afirmă că se aşteaptă un atac din partea forţelor armate ruseşti atât dinspre mare, cât şi de la sol, inclusiv dinspre Transnistria, el subliniind că oraşul se va apăra. Trukhanov spune că, pentru a respinge atacurile dinspre mare, plajele din zona oraşul au fost minate.
„În caz de invazie, atacul va fi pe mare, dar ne aşteptăm totodată şi la bombardamente de artilerie aeriană şi credem că apărarea noastră antiaeriană va fi impactată”, a afirmat edilul.
„Ne e teamă pentru copiii noştri, nu e teamă pentru noi, ne vom apăra pământul. (...) Suntem bărbaţi şi suntem pregătiţi să ne apărăm familiile, copiii. Nu vrem ca fiii şi fiicele noastre să vadă aceste atrocităţi pentru ele riscă să-i afecteze pentru mulţi ani de acum înainte. Ei ştiu deja ce este o alertă antiaeriană”, a povestit edilul Odesei.
UPDATE 14:17 Rusia nu a ameninţat niciodată NATO, susţine purtătoarea de cuvânt a MAE rus
Rusia nu a ameninţat niciodată NATO şi nici acum nu ameninţă Alianţa Nord-Atlantică, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a adăugat că ţara sa trebuie să reacţioneze la "cursul de confruntare" al NATO la adresa sa, potrivit Reuters.
"Nu vă fie frică, Rusia nu a ameninţat niciodată Alianţa şi nici acum nu o ameninţă. Dar Rusia nu poate să nu reacţioneze la cursul de confruntare al NATO faţă de ea", a afirmat Zaharova, citată de Interfax.
UPDATE 13:48 400 de persoane ar fi fost arestate în urma protestelor din Kherson
Armata ucraineană a transmis că 400 de persoane au fost arestate după ce a protestat în orașul Kherson, aflat acum sub ocupația rușilor.
UPDATE 13:45 Centrala Nucleară de la Cernobîl, ”complet” debranşată de la reţeaua electrică
Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia este ”complet” întreruptă, din cauza acţiunilor militare ruse, anunţă miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, relatează AFP.
Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, anunţă operatorul într-o postare pe Facebook.
”Instalaţia nu este alimentată electric”, precizează Ukrenergo.
UPDATE 13:43 Kremlinul acuză SUA de declararea unui război economic Rusiei
Kremlinul denunţă miercuri un ”război economic” declarat de către Statele Unite Rusiei, după ce Washingtonul a anunţat un embargo al mporturilor americane de petrol şi gaze naturale ruseşti, între alte sancţiuni, relatează AFP.
”Statele Unite au declarat război economic Rusiei şi ele poartă acest război”, denunţă în faţa presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
UPDATE 13:17 Kremlinul denunţă un ”scenariu indezirabil şi potenţial periculos” al trasferului unor avioane poloneze de tip MiG-29 Ucrainei prin intermediul SUA
Kremlinul denunţă miercuri o iniţiativă a Poloniei de a transfera avioane de luptă poloneze de tip MiG-29 americanilor, pentru ca aceştia să le trimită apoi Ucrainei, drept un demers care ar crea un ”scenariu potenţial periculos”, relatează AFP.
”Acesta este un scenaru foarte indezirabil şi potenţial periculos”, denunţă un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.
UPDATE 13:06 UE îşi extinde sancţiunile impuse Rusiei şi Belarusului
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extind sancţiuni impuse Rusiei şi Belarusului în urma invaziei ruse a Ucranei prin decuplate a trei bănci belaruse de la platforma financiară internaţională SWIFT, anunţă miercuri preşedinţia franceză a Consiliului European, relatează AFP.
Reprezentanţi ai Celor 27 s-au reunit la Bruxelles.
Cei 27 au adoptat, de asemenea, sancţiuni vizând sectorul maritim şi criptomonedele.
Ei au adăugat numele unor lideri şi oligarhi ruşi pe lista neagră a UE, precizează într-un mesaj postat pe Twiter preşednţa franceză a UE.
UPDATE 13:00 Ucrainenii au început să plece din Sumî
Ucrainenii au început să plece din orașul Sumî, din nord-estul Ucrainei, în mașini, potrivit primarului orașului.
Potrivit BBC, aproximativ 7000 de persoane au fost evacuate marți din oraș.
UPDATE 12:28 Kremlin: Rusia își va atinge obiectivul de a asigura statutul neutru al Ucrainei
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că „Rusia își va atinge obiectivul de a asigura statutul neutru al Ucrainei și ar prefera să facă acest lucru prin discuții”.
Zaharova a susținut, de această dată, că "obiectivele Moscovei nu includ răsturnarea guvernului de la Kiev" și că speră "să obțină progrese mai semnificative în următoarea rundă de discuții cu Ucraina".
"Operațiunea militară a Rusiei merge strict în conformitate cu planul său", a adăugat Maria Zakharova, conform de Reuters.
Rusia a constatat "progrese" în negocierile cu Ucraina, a remarcat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de AFP, în a 14-a zi a invaziei ruse pe teritoriul ucrainean.
"Au fost realizate unele progrese" în negocierile destinate să "pună capăt cât mai curând posibil vărsării de sânge fără sens şi rezistenţei forţelor armate ucrainene", a spus ea.
????#Zakharova: The goal of returning #Ukraine to the origins of its sovereignty sealed in the Declaration of Independence, which proclaimed neutrality and cooperation with Russia, will be achieved.
☝️ It would be better if this is done through peace negotiations. pic.twitter.com/9oyb9Mcgf6
— MFA Russia ???????? (@mfa_russia) March 9, 2022
UPDATE 12:23 Ucrainenii nu știu ce se întâmplă la Cernobîl
Oficialii ucraineni spun că nu știu care este nivelul de radiații de la centrala Cernobîl, după ce aceasta a ajuns sub controlul forțelor ruse.
De asemenea, ministrul Energiei din Ucraina susține că țara nu are niciun fel de control asupra centralei Zaporojie, scrie SkyNews.
UPDATE 11:35 Acord ruso-ucrainean pentru mai multe culoare de evacuare a civililor
Ruşii şi ucrainenii au convenit să respecte încetări ale focului în jurul unei serii de culoare umanitare pentru evacuarea civililor, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, transmit AFP şi Reuters.
Potrivit anunţului, Moscova şi-a confirmat acordul de a respecta o încetare a focului între orele locale 09:00-21:00 (07:00-19:00 GMT) în jurul a şase zone lovite de lupte.
Au fost definite culoare pentru evacuarea civililor din Energodar spre Zaporojie (sud), de la Izium spre Lozova (est) şi de la Sumî spre Poltava (nord-est), unde un coridor a permis deja evacuarea a mii de civili marţi.
Alte culoare urmează să mai fie create pentru evacuarea spre Kiev a civililor din mai multe oraşe de la vestul capitalei, puternic bombardate, printre care Bucea, Irpin şi Gostomel.
Miercuri, primarul din Energodar (sud-est), Dmitro Orlov, a anunţat că este în vigoare o încetare temporară a focului, pentru a permite evacuarea civililor printr-un coridor umanitar.
Ajutoarele umanitare vor putea ajunge în oraş, care s-a aflat sub tirurile armatei ruse, a spus Orlov, precizând că 'la întoarcere, autobuzele îi vor culege pe civilii care vor să plece' spre oraşul vecin Zaporojie.
Cel puţin zece persoane au murit marţi în urma tirurile armatei ruse asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, a afirmat miercuri responsabilul regiunii administrative Lugansk, Serghei Gaidai, într-un comunicat pe Telegram.
Potrivit Înaltului Comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, numărul persoanelor refugiate din Ucraina de la declanşarea invaziei ruse a ajuns probabil la 2,1-2,2 milioane.
Într-o conferinţă de presă la Stockholm, Grandi a declarat miercuri că 'acum este timpul să încercăm să ajutăm la frontiere', nu pentru discuţii despre repartizarea refugiaţilor între ţări.
Grandi a menţionat că în special Republica Moldova, stat care nu face din Uniunea Europeană, este foarte vulnerabilă în situaţia actuală.
UPDATE 11:27 Heineken a anunțat că oprește vânzarea și producția în Rusia
Producătorul de bere olandez Heineken a anunțat că oprește vânzarea și producția în Rusia, potrivit CNN.
Miercuri, Heineken a transmis că „evaluează opțiuni strategice pentru viitorul operațiunilor din Rusia": "Vedem o distincție clară între acțiunile guvernului și ale angajaților noștri din Rusia. De mai bine de 20 de ani, angajații noștri locali sunt membri apreciați ai afacerii noastre Heineken. Sprijinirea angajaților noștri și a familiilor acestora este un principiu clar pe măsură ce definim calea de urmat.”
UPDATE 11:26 Coca-Cola HBC şi-a suspendat activităţile în Rusia
Coca-Cola HBC, al doilea producător de băuturi Coca Cola din afara SUA, a anunţat miercuri că a luat la cunoştinţă de anunţul grupului american Coca-Cola Co privind suspendarea activităţilor din Rusia şi în consecinţă a decis să adopte o măsură similară, informează un comunicat de presă.
În urmă cu o săptămână, Coca-Cola HBC, o companie care operează în 29 de ţări, inclusiv în România, a oprit producţia la fabrica sa de la Kiev şi de asemenea şi-a evacuat angajaţii după invadarea Ucrainei de către Rusia.
UPDATE 10:42 Cel puţin zece morţi în tiruri ruse la Severodoneţk
Cel puţin zece persoane au fost ucise marţi, în tiruri ruse vizând oraşul Severodoneţk, în estul Ucrainei, anunţă miercuriun, într-un comunicatpostat pe Telegram, un reprezentant al regiuniiadministrative ucrainene Lugansk, Serghii Gaidai, relatează AFP.
Armata rusă a ”deschis focul” asupra unor case locuite şialtor clădiri, anunţă Serghii Gaidai.
El nu precizează mediat dacă este vorba despre tiruri de artilerie.
UPDATE 9:49 Noi imagini arată dezastrul lăsat în urmă de atacurile forțelor ruse, în orașul Harkov
Footage from #Kharkiv pic.twitter.com/uu8u1SevVa
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022
UPDATE 9:40 22 de persoane au murit în urma atacurilor din Sumî
22 de persoane, între care trei copii, au murit în urma atacurilor din Sumî, Ucraina.
Guvernatorul regional a transmis că forțele ruse au atacat o zonă rezidențială din nord-estul orașului.
„Trei bombe într-o singură seară...A fost o noapte teribilă”, a spus acesta pentru CNN.
UPDATE 9:25 Oficial ucrainean: Sarcina Ucrainei este să reziste în faţa atacului rus în următoarele 7-10 zile
Ucraina trebuie să reziste în faţa atacului Rusiei pentru următoarele 7-10 zile pentru ca Moscova să nu poată revendica vreo victorie, a spus un înalt oficial guvernamental.
Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, Rusia este disperată să obţină măcar o victorie, de orice fel, şi că cele mai probabile ţinte sunt oraşul Mariupol şi capitala Kiev.
„Sarcina noastră este să rezistăm în următoarele 7-10 zile", a spus acesta.
UPDATE 9:12 Rusia susține că are dovezi ce arată că Ucraina a plănuit să atace regiunea Donbas
Ministrul Apărării din Rusia a declarat că are o serie de documente secrete ce arată că Ucraina plănuia să atace regiunea Donbas din estul țării.
Vladimir Putin a recunoscut Donbas ca fiind independentă doar cu câteva zile înainte să invadeze Ucraina.
Documentele scrise în ucraineană nu au fost verificate independent, scrie SkyNews.
Mai multe detalii AICI.
UPDATE 8:35 Coridorul de evacuare din orașul Sumî rămâne deschis miercuri
Coridorul de evacuarea din orașul Sumî, din nord-estul Ucrainei, va rămâne deschis miercuri, a anunțat guvernatorul regional Dimitro Dmytro Zhyvytskyy pe social media.
„Prieteni! Echipa de negocieri a lucrat toată noaptea și au extins operațiunea de evacuare pe coridorul Sumî-Poltava astăzi”, a transmis acesta, adăugând că ruta va fi deschisă între orele 9 și 12, ore locale.
5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumy în Regiunea Poltava, transmite canalul de Twitter ucraineanThe Kyiv Independent. Presa din Ucraina mai scrie că una dintre bombele lansate marţi în regiunea Sumi a ucis 22 de oameni şi a distrus 26 de case.
UPDATE 8:11 Miniștrii de Externe din Rusia și Ucraina se vor întâlni în Turcia
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov și omologul său ucrainean, Dimitri Kuleba, vor avea o întâlnire oficială în Turcia, scrie BBC.
Va fi prima întrevedere a celor doi de când a început invazia Rusiei în Ucraina.
Cel mai probabil, întâlnirea celor doi va avea loc pe 10 martie.
UPDATE 7:33 Nava care a atacat Insula Șerpilor a fost distrusă
Nava de război rusă care a bombardat Insula Șerpilor în prima zi a războiului cu Ucraina a fost distrusă într-un atac cu rachete, a anunțat armata ucraineană, potrivit NDTV.
Initțial ucrainenii au anunțat că militarii care păzeau insula au fost uciși de trupele ruse, însă ulterior au precizat că este aceștia au fost capturați și sunt în viață.
CItiți mai multe AICI.
UPDATE 7:16 Japonia a decis să trimită veste antiglonţ în Ucraina
Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, transmite CNN, care precizează că este un gest istoric al Japoniei, care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al doilea Război Mondial. Este pentru prima dată când Japonia trimite veste antiglonţ în străinătate.
Japonia intenţionează, de asemenea, să livreze Ucrainei alte provizii neletale de urgenţă, cum ar fi alimente, produse de igienă, camere foto, generatoare de energie, corturi şi îmbrăcăminte de iarnă, potrivit Ministerului Apărării.
UPDATE 06:58 - Sirenele de raid aerian răsună în mai multe orașe ucrainene
Sirenele de raid aerian au sunat în Kiev, Cernigău, Lubnî, Poltava și Vasilkov, potrivit mai multor instituții media locale ucrainene.
Anterior, unii jurnaliști au declarat că au auzit explozii în Kiev. Acest lucru nu a fost încă raportat de către presa locală ucraineană, potrivit BBC.
UPDATE 06:52 - Compania Yum Brands, care are în portofoliu restaurantele KFC și Pizza Hut, anunță că își suspendă toate operațiunile în Rusia
Yum Brands, parent company of fried chicken chain KFC, is pausing investment in Russia, a key market that helped the brand achieve record development last year, the company said https://t.co/SxmwiZW8vS pic.twitter.com/G8VN5yGRpu
— Reuters (@Reuters) March 8, 2022
UPDATE 06:45 - Shell a oprit achiziţiile de petrol din Rusia şi va întrerupe toate legăturile cu această ţară
Grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a încetat, marţi, să cumpere petrol din Rusia şi a declarat că va întrerupe complet legăturile cu această ţară, în timp ce Statele Unite şi-au intensificat campania de pedepsire a Moscovei pentru invadarea Ucrainei, interzicând importurile de petrol şi energie ruseşti, transmite Reuters, citată de News.ro.
Shell announces intent to withdraw from all Russian oil & gas, aligned with new government guidance.
As an immediate first step, we will stop all spot purchases of Russian crude oil, shut service stations, aviation fuels & lubricants operations in Russia.
— Shell (@Shell) March 8, 2022
UPDATE 06:26 - Voluntarii străini care vin să lupte în Ucraina vor putea dobândi cetăţenia ucraineană, dacă doresc
Voluntarii străini care vin să lupte în Ucraina vor putea dobândi cetăţenia ucraineană dacă doresc, a declarat prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin, potrivit canalului de Twitter The Kyiv Independent.
20.000 de voluntari străini s-au alăturat forţelor ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei începând cu 6 martie mai spune sursa citată.
⚡️Foreign volunteers will be able to obtain Ukrainian citizenship if they want to, First Deputy Interior Minister Yevhen Yenin said on March 9.
Twenty thousand foreign volunteers have joined Ukrainian forces to fight Russia since March 6.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 9, 2022
UPDATE 06:13 - Cine ar trebui să semneze noile garanții de securitate pentru Ucraina
Trebuie elaborate garanții de securitate reale și solide pentru Ucraina, semnate de membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, de Rusia și de alte țări, spune Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.
"Bineînțeles, nu avem nevoie de al doilea Memorandum de la Budapesta, pentru că tot ceea ce stipulează acesta în cazul unei amenințări la adresa Ucrainei sunt consultările între participanții la Memorandumul de la Budapesta. Nu este nimic... Nu au fost garanții reale", a declarat ministrul Dmytro Kuleba, în timpul telejurnalului național, relatează Ukrinform.
Kuleba a cerut garanții reale și ferme pentru Ucraina, care să fie semnate de membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și alte țări, în funcție de configurația diplomatică care se va forma.
"Primul pas al acestei securități este încetarea războiului, al doilea sunt teritoriile noastre, urmat de dezvoltarea Ucrainei într-un mediu sigur", a rezumat diplomatul ucrainean de vârf.
UPDATE 05:56 - Se anunță un raid aerian în Vinnîțea
Locuitorii sunt îndemnați către cel mai apropiat adăpost.
UPDATE 05:53 - Un fost ministru al Apărării din Georgia luptă în Ucraina
Fostul ministru georgian al Apărării Irakly Okruashvili a ajuns în Ucraina, împreună cu alți voluntari georgieni, pentru a lupta împotriva armatei Federației Ruse, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, citat de Al Jazeera.
Okruashvili se află "în Ucraina alături de voluntari georgieni pentru a ne ajuta să luptăm împotriva forțelor de ocupație rusești", a precizat ministerul.
Former Defence Minister of Georgia Irakli Okruashvili arrived in Ukraine together with Georgian volunteers to fight against the racist occupiers pic.twitter.com/RMTtBEnrLL
— Hromadske Int. (@Hromadske) March 8, 2022
UPDATE 05:31 - Șeful CIA: Putin plănuia inițial să cucerească Kievul în două zile
Președintele rus Vladimir Putin a plănuit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, în două zile, a declarat șeful CIA, William Burns.
Luând cuvântul marți, în cadrul unei audieri în Congres, Burns i-a avertizat pe legislatorii americani: "Cred că Putin este furios și frustrat în acest moment. Este posibil să dubleze eforturile și să încerce să macine armata ucraineană fără să țină cont de victimele civile".
Burns a declarat că Putin "se fierbe într-o combinație de nemulțumire și ambiție de mulți ani".
Burns a descris invazia din 24 februarie a Ucrainei ca fiind o chestiune de "convingere personală profundă" pentru liderul de la Kremlin, notează BBC.
UPDATE 05:19 - Rusia controlează acum în totalitate centrala nucleară Zaporojie
Garda Națională a Rusiei controlează acum în totalitate centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, potrivit presei de stat din această țară.
Aceștia citează un oficial al Gărzii Naționale care a declarat că angajații centralei lucrează "normal" și că membrii Gărzii Naționale ucrainene care o apărau și-au predat armele și au fost eliberați, transmite BBC.
Săptămâna trecută, Rusia a capturat centrala - cea mai mare din Europa - după ce a bombardat-o timp de câteva ore.
Liderii mondiali au acuzat Rusia că prin acțiunile sale pune în pericol siguranța unui întreg continent, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova a declanșat "teroarea nucleară".
UPDATE 05:10 - Cum arată orașul Sumî după bombardamentul rusesc
Aproximativ 5.000 de oameni au fost evacuați cu succes din Sumî în regiunea Poltava. În urma bombardamentelor aviației rusești, au fost uciși civili, inclusiv bătrâni și copii.
What the #Ukrainian city of #Sumy looks like after the #Russian bombing.
About 5 thousand people were evacuated from there. As a result of the bombing by Russian aviation, civilians were killed, including elderly and children. pic.twitter.com/Fk5srvnklm
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
UPDATE 04:58 - SUA: Gazoductul rusesc Nord Stream 2 este acum "o bucată de metal care se sprijină pe fundul mării”
Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA în Comisia pentru relații externe a Senatului SUA, a numit gazoductul rusesc Nord Stream 2 "o bucată de metal care se sprijină pe fundul mării".
"Cred că Nord Stream 2 este mort acum. Nu cred că cineva îl va readuce vreodată la viață", a declarat Nuland, conform Nexta.
US Deputy Secretary of State Victoria Nuland, in #US Senate Committee on Foreign Relations, called Russian Nord Stream 2 gas pipeline "a piece of metal resting on the seabed."
"I think Nord Stream 2 is dead now. I don't think anyone will ever bring it back to life," Nuland said pic.twitter.com/VU5YfYqCOP
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
UPDATE 04:52 - 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî, în Regiunea Poltava
5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî în Regiunea Poltava, transmite canalul de Twitter ucraineanThe Kyiv Independent. Presa din Ucraina mai scrie că una dintre bombele lansate marţi în regiunea Sumi a ucis 22 de oameni şi a distrus 26 de case, notează News.ro.
UPDATE 04:31 - Peste 1.300 de civili au murit de la începutul invaziei ruse
Numărul victimelor în rândul civililor a ajuns la 1.335 de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, potrivit Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.
Până în prezent, 474 de civili au fost uciși și 861 au fost răniți. 38 de copii au fost uciși și 71 răniți, relatează The Kyiv Independent.
⚡️Civilian casualties reach 1,335 since Russia’s full-scale invasion began, according to the United Nations Human Rights Monitoring Mission in Ukraine.
So far, 474 civilians have been killed and 861 injured. 38 children have been killed and 71 wounded.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 9, 2022
UPDATE 04:10 - Soldații ruși ar fi "torturat" personalul de la centrala nucleară Zaporojie
Ocupanții ruși pregătesc o provocare la centrala nucleară din Zaporojie, iar personalul centralei este torturat. Conform Ukrinform, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a anunțat acest lucru pe Facebook.
Herman Halushchenko a spus că personalul de exploatare a fost "ținut ostatic timp de patru zile".
"În interiorul centralei se află aproximativ 500 de soldați ruși și 50 de unități de echipament greu. Angajații stației sunt epuizați fizic și psihologic", a declarat Halushchenko.
"Personalul centralei nucleare din Zaporojie, capturat de ruși, este torturat. Mai mult, potrivit informațiilor noastre, forțele ocupanților au forțat conducerea centralei să înregistreze un apel, pe care intenționează să îl folosească în scopuri propagandistice", a declarat Galușcenko.
El a precizat că mașina de propagandă a Rusiei va crea un alt fals care va fi demonstrat cetățenilor săi și comunității internaționale pentru a-și justifica propriile crime.
UDPATE 03:45 - Japonia trimite echipament militar de protecție în Ucraina
Un avion al Forțelor japoneze de autoapărare a zburat spre Ucraina cu o încărcătură de veste antiglonț, căști și alte echipamente de protecție.
Ministerul Apărării din Japonia a raportat acest lucru pe Twitter, potrivit Ukrinform.
"Pentru a livra veste antiglonț și căști de protecție în Ucraina, KC-767 a plecat de la baza aeriană Komaki. JMOD/JSDF va continua să depună toate eforturile pentru a ajuta Ucraina", se arată în mesajul postat pe Twitter.
To deliver bulletproof vests and helmets to #Ukraine, KC-767 departed from Komaki Air base. JMOD/JSDF will continue to make every effort to assist Ukraine.
— Japan Ministry of Defense/Self-Defense Forces (@ModJapan_en) March 8, 2022
For #Ukraine. pic.twitter.com/V74cPpTaby
UPDATE 03:30 - Trupele rusești "au distrus 61 de spitale"
Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liashko, a declarat la un canal de televiziune local că forțele rusești au atacat și distrus 61 de spitale din Ucraina, potrivit publicației Ukrayinska Pravda, citată de Al Jazeera.
"Teroriștii din țara agresoare au distrus 61 dintre spitalele noastre. Dar, datorită muncii active a diferitelor servicii, multe dintre aceste spitale continuă să funcționeze", a declarat Liashko. Printre acestea se numără și spitalul principal din orașul Izium, în apropiere de Harkov, a precizat ministrul.
⚡️Russians destroy central hospital in Izyum, Kharkiv Oblast.
Deputy Mayor Volodymyr Matsokin said that patients had to make their way out of the ruins. Russian and Ukrainian troops are fighting for Izyum, a strategic stronghold on the way to the Donbas.
???? Volodymyr Matsokin pic.twitter.com/uHMk3jdOry
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 8, 2022
UPDATE 03:17 - NATO spune că războiul Rusiei nu trebuie să escaladeze dincolo de Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că există rapoarte credibile potrivit cărora Rusia a vizat civili în Ucraina și a îndemnat Moscova să pună capăt conflictului, promițând totodată să nu permită extinderea acestuia, potrivit Reuters.
"Avem responsabilitatea de a ne asigura că conflictul nu escaladează și nu se extinde dincolo de Ucraina. Vom proteja și apăra fiecare centimetru din toate teritoriile aliate", a declarat Stoltenberg.
Vorbind alături de președintele Letoniei, Egils Levits, Stoltenberg a declarat că invazia Rusiei provoacă suferințe îngrozitoare și că impactul umanitar este devastator.
NATO says Russia's war must not escalate beyond Ukraine https://t.co/YugkG7hVZH pic.twitter.com/Pxk408K3px
— Reuters (@Reuters) March 9, 2022
UPDATE 02:45 - Utilizatorii Airbnb trimit 1,9 milioane de dolari în Ucraina prin rezervări
Mii de utilizatori Airbnb din întreaga lume au rezervat locuințe în orașele asediate ale Ucrainei, nu pentru a le vizita, ci pentru a oferi ajutor gazdelor locale care se luptă să supraviețuiască invaziei rusești.
Într-o perioadă de două zile, săptămâna trecută, aproximativ 1,9 milioane de dolari au fost cheltuiți pentru rezervări pentru peste 61.000 de nopți în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al companiei cu sediul în San Francisco, notează Al Jazeera.
At first I was sceptical about the @Airbnb initiative to help Ukrainians by renting apartments. But today a friend in Lviv said he received $15 000 over the past week for his apartments, bought medicines, including insulin for diabetics, and will be driving them to Kyiv today.
— Kateryna Yushchenko (@KatyaYushchenko) March 7, 2022
UPDATE 02:21 - Pentagonul respinge ca neviabilă propunerea Poloniei de a preda SUA avioanele sale MiG-29
Statele Unite, deşi continuă discuţiile cu Polonia, consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale MiG-29 armatei americane pentru ca acestea să fie predate Ucrainei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, informează miercuri AFP și Agerpres.
"Nu credem că propunerea Poloniei este viabilă", a spus John Kirby într-un comunicat.
UPDATE 02:05 - Zelenski laudă "semnalul puternic transmis de Biden către întreaga lume"
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit omologului său american pentru "leadership-ul" său în ceea ce privește interzicerea petrolului rusesc, calificând decizia drept un "semnal puternic pentru întreaga lume", notează Al Jazeera.
Zelenski: "Este foarte simplu: fiecare bănuț plătit Rusiei se transformă în gloanțe și proiectile care zboară spre alte state suverane. Fie Rusia va respecta dreptul internațional și nu va purta războaie, fie nu va avea bani pentru a începe războaie".
"Războiul trebuie să ia sfârșit. Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor - oneste, substanțiale, în interesul poporului, nu al ambițiilor criminale învechite", a adăugat Zelenski.
UPDATE 01:50 - Liderul Dumei de Stat: Europenii vor plăti pentru sancțiunile antirusești. SUA vrea să ocupe piața europeană
Sancțiunile europene împotriva Rusiei vor impune costuri pentru întreprinderile și cetățenii obișnuiți din țările Uniunii Europene și vor fi benefice pentru Statele Unite, a declarat președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, potrivit Interfax. Articolul integral, AICI.
UPDATE 01:38 - Statele Unite se tem de riscul ca Rusia să pună mâna pe structuri de cercetare biologică din Ucraina
Statele Unite au declarat marţi că se tem că forţele ruse ar putea prelua controlul asupra unor structuri de cercetare biologică din Ucraina şi că ar putea confisca materiale sensibile, transmite AFP, citată de Agepres.
"Ucraina dispune de o instalaţie de cercetare biologică şi suntem, de fapt, destul de îngrijoraţi de posibilitatea ca forţele ruse să încerce să preia controlul asupra acesteia", a declarat numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, în cadrul unei audieri parlamentare.
UPDATE 01:16 - Macron şi secretarul de stat Blinken au convenit să continue presiunile asupra preşedintelui Putin
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul de stat american Antony Blinken au convenit, marţi, la Paris, să continue să facă presiuni asupra preşedintelui rus Vladimir Putin în încercarea de a pune astfel capăt războiului din Ucraina, tranmsite AFP, citată de Agerpres.
Macron şi Blinken "şi-au reafirmat angajamentul de a impune costuri semnificative preşedintelui Putin şi colaboratorilor săi atât timp cât continuă războiul deliberat în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Ei au decis, de asemenea, să continue "coordonarea strânsă cu privire la Iran şi eforturile de a obţine un acord la Viena care să asigure o revenire reciprocă la respectarea deplină" a pactului nuclear din 2015 care vizează contracararea programului nuclear iranian cu scopul de a-i limita capacitatea de a dezvolta arme nucleare.
UPDATE 01:08 - Putin ordonă interzicerea importului-exportului anumitor produse până în 2022, relatează RIA
Președintele rus Vladimir Putin a emis un ordin de restricționare sau interzicere a importurilor și exporturilor anumitor produse și materii prime din Rusia în 2022, dar o listă a acelor produse care vor fi restricționate și/sau interzise nu a fost încă definită de guvern, relatează presa rusă de stat RIA, citând decretul privind măsurile economice externe speciale menite să asigure securitatea Rusiei, relatează CNN.
Guvernul va trebui să definească în termen de două zile lista statelor care vor fi vizate de aceste decizii, precizează RIA, dar adaugă că aceste restricții nu vor viza produsele sau materiile prime transportate de cetățeni pentru nevoile lor personale.
UPDATE 00:50 - Washingtonul, „surprins” de oferta Poloniei de a-i pune la dispoziţie avioanele de tip MiG-29
UPDATE 00:35 - Oficial american: Este "clar" că Rusia va pierde conflictul
Rusia este sortită să piardă războiul din Ucraina, a declarat subsecretarul Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland.
"Este clar că Rusia va pierde acest conflict - indiferent dacă îl va pierde rapid sau dacă îl va pierde extrem de lent, este doar o chestiune de timp", a declarat Nuland în cadrul unei audieri în Congres, potrivit Al Jazeera.
"Dacă acesta poate fi pierdut rapid, multe, multe, multe, multe vieți vor fi salvate, motiv pentru care trebuie să continuăm să turnăm presiune economică; trebuie să continuăm să susținem nevoile defensive ale poporului ucrainean", a adăugat Victoria Nuland.
UPDATE 00:12 - Rușii rămân fără Coca Cola, Pepsi și Starbucks
Starbucks, Coca-Cola și Pepsi sunt cele mai recente mărci americane care și-au suspendat activitatea comercială în Rusia, pe măsură ce consecințele invaziei din Ucraina se amplifică.
Starbucks, Coca-Cola, and Pepsi are the latest U.S. brands to suspend business activity in Russia as fallout from the invasion of Ukraine grows.
— Washington Examiner (@dcexaminer) March 8, 2022
UPDATE 00:35 - Oficial american: Este "clar" că Rusia va pierde conflictul
Rusia este sortită să piardă războiul din Ucraina, a declarat subsecretarul Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland.
"Este clar că Rusia va pierde acest conflict - indiferent dacă îl va pierde rapid sau dacă îl va pierde extrem de lent, este doar o chestiune de timp", a declarat Nuland în cadrul unei audieri în Congres, potrivit Al Jazeera.
"Problema este că, dacă acesta poate fi pierdut rapid, multe, multe, multe, multe vieți vor fi salvate, motiv pentru care trebuie să continuăm să turnăm presiune economică; trebuie să continuăm să susținem nevoile defensive ale poporului ucrainean", a adăugat Victoria Nuland.
UPDATE 00:23 - Universal Music Group și-a suspendat activitatea în Rusia
Cea mai mare companie de înregistrări din lume, Universal Music Group, își suspendă activitatea în Rusia și își închide birourile.
The world's largest recording company, Universal Music Group, is suspending business in #Russia and closing its offices. pic.twitter.com/gHfyXcqhYh
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022
UPDATE 00:10 - Viktor Orban: Sancțiunile împotriva Rusiei nu trebuie să includă interzicerea importurilor de energie rusească
Premierul ungar Viktor Orban a declarat marți că, deși Ungaria condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei, nu susține sancțiuni împotriva Moscovei care să acopere interzicerea importurilor de energie rusească.
"În timp ce condamnăm ofensiva armată a Rusiei și condamnăm, de asemenea, războiul, nu vom permite ca familiile maghiare să fie obligate să plătească prețul războiului; și, prin urmare, sancțiunile nu trebuie să fie extinse la domeniile petrolului și gazelor", a declarat Orban într-o declarație după discuțiile bilaterale de la Londra cu premierul britanic Boris Johnson.
Extinderea sancțiunilor la sectorul energetic rusesc ar reprezenta o "povară disproporționat de mare" pentru Ungaria, a spus el, conform CNN.
UPDATE 00:06 - Rusia: Vânzarea de valute străine a fost suspendată până pe 9 septembrie
Vânzarea de valute străine va fi suspendată până pe 9 septembrie, a anunţat miercuri într-un comunicat de presă Banca Centrală a Rusiei, lovită de sancţiuni occidentale fără precedent din cauza ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Între 9 martie şi 9 septembrie 2022,"băncile nu vor putea vinde valută străină cetăţenilor", se arată în comunicat, care adaugă că ruşii vor putea, totuşi, să schimbe valută străină în ruble în această perioadă.
UPDATE 00:00 - Primii civili evacuaţi din Sumî prin coridoare umanitare au ajuns în siguranță în centrul Ucrainei
Primii civili evacuaţi prin coridoare umanitare din oraşul Sumî, situat la 350 km nord-est de Kiev, au ajuns în siguranţă în centrul ţării, conform unui anunţ făcut marţi de adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, transmite AFP, citată de Agerpres.
"Veşti bune, civili au fost evacuaţi din Sumî. Primul convoi de 22 de autobuze a sosit deja (în oraşul) Poltava, la sud-est de Kiev, a anunţat Kirilo Timoşenko pe Telegram.
The second evacuation column started moving from #Sumy to Poltava along the route of the humanitarian corridor. pic.twitter.com/HXoMfxAUzr
— Natalie Hryhorash (@NataliHryhoras) March 8, 2022
Federația Rusă anunță că încetarea temporară a focului va începe la ora 10:00 dimineața (ora Moscovei) în cinci orașe ucrainene. Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat semne că ar părea dispus la compromisuri în privința renunțării la cele două republici separatiste din estul țării, dar și la renunțarea la aderarea țării sale în NATO.
Joi, la Ankara (Turcia), ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, iar presa internațională notează căunul dintre scopurile acestei întrevederi ar fi ca Dmitro Kuleba să propună o discuţie directă între preşedinţii Ucrainei şi Rusiei.
Între timp, civilii au început să părăsească orașul Sumî din nord-estul țării și suburbia Irpin din Kiev, în conformitate cu noile acorduri de încetare a focului, care permit evacuarea zonelor asediate.
Cu toate acestea, Ucraina a acuzat Rusia că a încălcat planul în apropiere de Mariupol, bombardând traseul planificat.
ONU afirmă că două milioane de refugiați au fugit din Ucraina de la invazia Rusiei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi in ucraina, vladimir putin, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
09-03-2022 19:44