Cele mai puternice rafale din ultimii 20 de ani, de aproape 160 de km/oră, în Regatul Unit. Furtuna Isha face ravagii
O furtună de o violență rară se dezlănțuie în Marea Britanie. Numeroase zboruri au fost anulate, traficul feroviar este îngreunat și mii de oameni nu au curent electric.
Au fost avertizați să rămână pe cât posibil în case, altfel urgia le pune în pericol viața.
Iarna rea a adus necazuri și în Spania, Italia sau Statele Unite.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cu un vânt ce bate cu peste 130 de kilometri pe oră, furtuna Isha răvășește de două zile Regat Unit. În unele zone, s-au înregistrat cele mai puternice rafale din ultimii 20 de ani, de aproape 160 de kilometri pe oră.
Aceste imagini au fost filmate în Scoția. Proprietarul mașinii plecase din zonă cu doar câteva secunde înainte.
Vântul a bătut atât de tare acolo, încât meteorologii au emis avertizări de tornadă, valabile inclusiv în Țara Galilor și Irlanda de Nord.
Pe aeroporturile din Belfast și Dublin, piloții aflați la manșa avioanelor au avut probleme mari în menținerea stabilitătii aparatelor de zbor. Din cauza vijeliei, unii au ratat aterizarea.
Sunt probleme și în traficul feroviar. În Scoția nu circulă niciun tren, iar în gările din Londra sunt întârzieri cu orele. Au fost impuse restricții de viteză, din cauza crengilor rupte, care au ajuns pe șine.
Totodată, sunt în vigoare zeci de alerte de inundații.
Urgia nu se va opri până marți dimineață, anunță meteorologii englezi.
În Italia, valurile foarte mari, intensificate de vântul puternic, au îngreunat acostarea unui feribot în regiunea Lazio. Ambarcațiunea avea 120 de persoane la bord. Nimeni nu a fost rănit, dar zeci de mașini au fost avariate.
În schimb, nordul Spaniei a fost lovit în weekend de o furtună de zăpadă care a dus la blocaje pe câteva austostrăzi importante. Sute de oameni au rămas cu mașinile în nămeți, la aproape minus 15 grade Celsius.
"Situația este foarte complicată. Nu mă așteptam la așa ceva, am urmărit la televizor, dar nu au anunțat ce urmează. M-am uitat la meteo și au anunțat zăpezi mult mai în nord. Nimeni nu a preconizat că va fi chiar așa sau n-am fost eu atent."
"Ei bine, La zece kilometri de aici, nu era niciun pic de zăpadă. A început să plouă puternic, la un moment dat, apoi dintr-odată a început să cadă un fel de lapoviță, din ce în ce mai tare. Imediat autostrada a fost blocată. Ne-au redirecționat pe toți spre alte drumuri. Iar aici nu găsim nimic, nici un supermarket pentru a cumpăra ceva de mâncare."
În Statele Unite, zapada și gerul continuă să facă victime. Sunt cel puțin 82 de morți în 13 state federale. Tennessee, Mississipi și Oregon sunt cele mai afectate. Vremea severă nu s-a terminat încă, dar se schimbă. În unele locuri, temperaturile mai calde vor dezgheța troienele de zilele trecute, aducand un risc de inundații.
În China, 47 de oameni sunt dați dispăruți după ce, o alunecare de teren, le-a îngopat locuințele. Cauza tragediei e încă investigată, dar regiunea montană unde s-a produs e predispusă la astfel de fenomene din cauza precipitațiilor dese. Zona are, de asemenea, multe mine de cărbune.