Cele mai mortale țări pentru jurnaliști în 2022
Organizația non-profit ”Reporterii fără frontiere” a numărat un total de 57 de jurnalişti şi lucrători media care au fost ucişi în acest an în timp ce își făceau meseria, inclusiv opt ucişi în Ucraina.
În plus, RWB transmite că 532 sunt închiși până la data de 14 decembrie 2022.
Reporteri fără frontiere este o organizație non-profit non-guvernamentală internațională care are ca obiectiv apărarea libertății presei.
În infograficul de mai jos, Martin Armstrong de la Statista (Platformă online specializată în date despre piață și consumatori) arată locurile în care au fost uciși cei mai mulți jurnaliști în 2022 (16 țări care nu sunt afișate au avut câte un deces).
În Mexic, decesele jurnaliştilor care au o legătură directă cu activitatea lor jurnalistică au reprezentat aproape 20% din totalul la nivel mondial.
După cum detaliază RWB:
„Cel puțin 80 de jurnaliști au fost uciși în Mexic în ultimii zece ani (inclusiv 46 în ultimii cinci ani) în ciuda apelurilor repetate din partea societății civile și a organizațiilor internaționale pentru ca guvernul să combată mai eficient violența”.
Raportul face referire la uciderea jurnalistei Lourdes Maldonado López, care „se bucura, în principiu, de protecție (de stat) în Baja California”, când a fost împușcată în fața casei sale în ianuarie.
Îndreptându-ne atenția asupra Ucrainei, acum a doua țară cea mai periculoasă pentru lucrătorii media de la invazia rusă din 24 februarie, RWB numără 8 decese în țară:
„Inclusiv Maks Levin, un fotoreporter ucrainean care a fost împușcat în mod deliberat de soldații ruși pe 13 martie, conform concluziilor unei investigații RWB”.
Rusia însăși are în prezent 18 jurnaliști închiși.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: jurnalisti, grafic, tari periculoase,
Dată publicare:
02-01-2023 13:34