Cel mai mare incendiu din California își generează propriul climat. Ce sunt norii "pyrocumulus"
Cel mai mare incendiu din California, care a devorat deja o suprafață cât oraşul Chicago, este atât de amplu încât îşi generează propriul climat, ce riscă să îngreuneze şi mai mult stingerea lui.
5.400 de pompieri sunt mobilizaţi împotriva incendiului „Dixie”, care s-a extins continuu de la jumătatea lui iulie, alimentat de căldura sufocantă, secetă şi rafale de vânt.
În Statele Unite, incendiile au devastat deja anul acesta de trei ori mai multă vegetaţie decât în aceeaşi perioadă din 2020.
În nordul Californiei, pompierii încearcă să stăvilească pârjolul botezat ”Dixie”. Mii de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor, care au distrus deja mai multe case și mașini în zona Indian Falls.
Pompierii, atât californieni cât și colegi din alte state, s-au împărțit în două echipe, care lucrează în paralel, de o parte și de alta a unei autostrăzi. Situația s-a agravat în ultimele ore, când incendiul ”Dixie” s-a unit cu alt focar.
Dixie Fire este atât de mare, încât a creat nori denumiţi "pyrocumulus", care provoacă descărcări electrice și rafale violente de vânt, ceea ce, firește, întețesc focul.
Un fermier a ignorat ordinul de evacuare și a rămas acasă pentru a-și proteja animalele și proprietatea.
Bărbatul a rămas fără mâncare pentru caprele și găinile sale, după ce a ratat în ultima clipă ocazia să-și facă rezerve.
Toată regiunea e învăluită într-o pâclă portocalie, care accentuează senzația de sfârșit de lume.
Potrivit unei anchete preliminare, căderea unui copac peste un cablu electric se află la originea Dixie Fire.
În total, în Statele Unite sunt active 90 de focare majore, cele mai multe pe Coasta de Vest, iar meteorologii avertizează că vremea rămâne uscată și fierbinte, condiții perfecte pentru ca incendiile să se extindă nimicitor.