Vestul Statelor Unite, pârjolit de incendii uriașe. S-au format tornade, iar fumul a ajuns la New York
Un uriaş incendiu de vegetaţie pârjoleşte vestul Statelor Unite, şi distruge în fiecare oră sute de hectare de pădure!
În Oregon şi în nordul Californiei, mai multe localităţi au fost evacuate. Flăcările înaintează cu o viteză uimitoare, înteţite de vântul puternic şi de vegetaţia uscată de secetă. Zeci de case s-au făcut scrum, iar autorităţile fac apel la alte state americane să trimită ajutoare în lupta disperată cu incendiile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Uriaşul incendiu de vegetaţie din statul american Oregon e atât de intens, încât specialiştii spun că dă naştere unor condiţii meteorologice proprii. În mai multe zone au apărut nori piro-cumulus, care au dus la formarea unor furtuni cu fulgere, trăsnete şi chiar tornade de foc.
„Zi după zi vedem noi condiţii meteorologice care nu sunt în favoarea noastră” explică un meteorolog.
Peste 2.000 de pompieri şi angajaţi ai agenţiilor federale încearcă să limiteze prăpădul, însă incendiul e prea puternic. Pentru a zecea zi consecutiv, pompierii au fost nevoiţi să se retragă din calea flăcărilor spre zone mai sigure. În fiecare oră, aproape 450 de hectare de vegetaţie sunt transformate în cenuşă.
Guvernator Gate Brown, Oregon: „În acest moment, în Oregon avem al patrulea cel mai mare incendiu de vegetaţie din 1900 încoace.”
Fumul dens produs de incendii e vizibil din spaţiu şi a ajuns, împins de vânt, la mii de kilometri distanţă, până în New York, pe coasta de Est a Statelor Unite.
La graniţa Californiei cu statul Nevada, incendiul "Tamarack" - declanșat de un fulger pe 4 iulie - se extinde cu asemenea viteză, încât autorităţile au emis ordine de evacuare urgentă pentru mai multe oraşe. O mulţime de oameni au fugit doar cu ce aveau pe ei din calea flăcărilor.
„Am avut 10 minute să luăm ce putem, căţelul... şi am plecat de-acolo”
„Nu avem haine sau alte lucruri de genul ăsta. Din fericire, avem unde să mergem, dar alţi oameni pe care-i ştiu nu sunt atât de norocoşi”
„M-am uitat afară, focul era foarte aproape. Mi-am dat seama că o să pierd casa. I-am spus fiicei mele să ia ce poate. E dureros, nu am ce face. Am pierdut tot ce aveam” spun oamenii.
Mulţi abia au scăpat cu viaţă din infernul care distruge totul în calea sa. Alţii, mai norocoşi, află de la autorităţi că locuinţele lor au fost ocolite de flăcări.
„Ajutorul de şerif tocmai ne-a spus că locuinţa noastră e încă în picioare.Vreau doar să văd ce e acolo.”
În paralel cu eforturile de stăpânire a focarelor, autorităţile încearcă să afle şi cauzele incendiilor. De multe ori, oamenii sunt de vină pentru apariţia focarelor.
Doi soţi din California tocmai au fost puşi sub acuzare pentru că ar fi provocat un incendiu uriaş în 2020, în timpul unei petreceri, cu o fumigenă. Un pompier a murit atunci şi aproape 9.000 de hectare de vegetaţie au fost pârjolite.