Incendii majore în SUA. Flăcările distrug în fiecare oră sute de hectare de pădure
Vestul Statelor Unite este în flăcări! Un uriaş incendiu de vegetaţie, distruge în fiecare oră sute de hectare de pădure!
În Oregon şi în nordul Californiei mai multe localităţi au fost evacuate. Zeci de case s-au făcut scrum, iar autorităţile au apelat la Gardă Naţională, însă au cerut ajutor şi în alte state americane.
Uriaşul incendiu de vegetaţie din statul american Oregon este atât de intens, încât specialiştii spun că dă naştere unor condiţii meteorologice proprii. În mai multe zone au apărut nori piro-cumulus, care au dus la formarea unor furtuni cu fulgere, trăsnete şi chiar tornade de foc.
Femeie: ”Zi după zi vedem noi condiţii meteorologice care nu sunt în favoarea noastră”.
Peste 2.000 de pompieri şi angajaţi ai agenţiilor federale încearcă să limiteze prăpădul, însă incendiul este prea puternic. Pentru a zecea zi consecutiv, pompierii au fost nevoiţi să se retragă din calea flăcărilor spre zone mai sigure. În fiecare oră, aproape 450 de hectare de vegetaţie sunt transformate în cenuşă.
Kate Brown, guvernator Oregon: ”În acest moment, în Oregon avem al patrulea cel mai mare incendiu de vegetaţie din 1900 încoace”.
La graniţa Californiei cu statul Nevada, incendiul "Tamarack" - declanșat de un fulger pe 4 iulie - se extinde cu asemenea viteză, încât autorităţile au emis ordine de evacuare de urgentă pentru mai multe oraşe. Oamenii au fugit doar cu ce aveau pe ei.
Cetăţean evacuat: ”Am avut 10 minute să luăm ce putem, căţelul... şi am plecat de-acolo”.
Mulţi abia au scăpat cu viaţă din infernul nemilos. Alţii, mai norocoşi, află de la autorităţi că locuinţele lor au fost ocolite de flăcări.
Bărbat: ”M-am uitat afară, focul era foarte aproape. Mi-am dat seama că o să pierd casa. I-am spus fiicei mele să ia ce poate. E dureros, nu am ce face. Am pierdut tot ce aveam”.
Fumul dens produs de incendiile de pe coasta de vest este vizibil din spaţiu şi a ajuns, împins de vânt, la mii de kilometri distanţă, până în New York, pe coasta de Est a Statelor Unite. Nu doar incendiile din Statele Unite contribuie la asta, ci şi pârjolul din provincia canadiană Columbia Britanică. Acolo tocmai a fost decretată stare de urgenţă din cauza celor 300 de focare concomitente.