Inundatii in Balcani. Armata croata a evacuat cu amfibii sinistratii. Un sfert din populatia Bosniei a fugit din calea apelor

Ultimul update: Vineri 23 Mai 2014 00:12
Data publicarii: Marti 20 Mai 2014 08:33
Categorie: Internaţional

Peste un milion si jumatate de oameni sunt afectati de inundatiile care au lovit in ultimele zile Balcanii de vest.

Armata croata a evacuat sinistratii din calea apelor cu vehicule amfibii, in estul tarii, cea mai afectata zona de inundatii. La Belgrad, digurile au rezistat, insa autoritatile din Balcani ramaneau mobilizate marti, asteptand un nou nivel maxim pe Sava, un afluent al Dunarii, dupa o saptamana de inundatii care au afectat peste 1,6 milioane de persoane in Serbia si Bosnia si care s-au soldat cu 47 de morti, relateaza AFP.

Raul Sava reprezinta de-acum principala amenintare din Croatia vecina si pana la Belgrad, unde se varsa in Dunare. Situatia era deosebit de tensionata la Sabaci, Sremska Mitrovita si Belgrad, dar si la Orasje, in Bosnia vecina.

Mii de voluntari luptau in nord-estul Bosniei pentru a consolida digurile de-a lungul raului Sava, mai ales in regiunea Bijeljina, in timp ce orasul Orasje era incercuit de ape, care au inundat deja satele din jur.

La Belgard, 12 kilometri de diguri din saci de nisip au fost ridicati de voluntari, pentru a impiedica revarsarea apei si inundarea capitalei. La Obrenovaci, unul dintre orasele sarbe cele mai afectate, salvatorii au reusit sa opreasca apele in zona centralei termice Nikola Testa, care produce 50% din electricitatea tarii.

Bilantul teribil al inundatiilor din Balcani, cele mai grave din ultimii 120 de ani. Romania trimite ajutoare sinistratilor

Peste 30.000 de sinistrati au fost evacuati pana in prezent din regiunile afectate de inundatii, dintre care aproape 13.600 la Obrenovaci. In Bosnia, peste 100.000 de persoane au fost evacuate, cel mai important exod inregistrat in aceasta tara de la razboiul intercomunitar din perioada 1992-1995.

Conditii meteorologice mai bune, de la inceputul saptamanii - soare si temperaturi de peste 22 de grade celsius -, au permis autoritatilor sa inceapa lucrari de curatare si dezinfectare in regiunile afectate, o nevoie de cea mai mare importanta in vederea evitarii unei "catastrofe epidemiologice".

"Luptam impotriva riscului epidemiilor si bolilor care reprezinta o consecinta inevitabila a inundatiilor", a declarat Nermin Niksici, premierul entitatii croato-musulmane din Bosnia.

Cel mai amplu exod uman de la razboiul din fosta Iugoslavie. Un sfert din populatia Bosniei a fugit din calea apelor

Un sfert din populatia Bosniei a fost nevoita sa fuga din calea apelor, motiv pentru care autoritatile vorbesc de cel mai amplu exod uman de la razboiul din fosta Iugoslavie. Iar pericolul nu a trecut.

Apele umflate ale raului Sava ameninta Belgradul, unde se fac pregatiri intense. Inundatiile au luat pana acum 47 de vieti.

Obrenovatz, casa pentru aproape 20.000  de sarbi, este acum un oras fantoma. Aproape toti locuitorii au fugit din calea viiturii si nu au voie sa se intoarca pana cand apele nu se vor retrage.

Alte 12 localitati amenintate de apele umflate ale raului Sava, au fost evacuate.

Aleksandar Vucic, premierul Serbiei: "Nu putem realiza deocamdata un bilant real al pagubelor, insa putem spune ca pierderile se ridica la cateva sute de milioane de euro. Unii spun ca este vorba de miliarde de euro."

Autoritatile depun eforturi supraomenesti pentru a proteja de viitura centrala care alimenteaza cu energie electrica jumatate din Serbia si aproape toata capitala Belgrad.

Aleksandar Vucic, premierul Serbiei: "Daca centrala se va opri, asta insemna pierderi de aproape 600 de milioane de euro."

Un bilant la fel de dramatic vine din Bosnia. Autoritatile spun ca un sfert din cei 3,8 milioane de locuitori ai tarii au fost afectati de inundatiile din ultimele zile.

Viitura a distrus aproape 100 de mii de locuinte, dar si peste 200 de scoli si spitale. Un milion de oameni au ramas fara apa potabila. Iar aproape 2.000 de alunecari de teren au miscat cele 100 de mii de mine antipersonal ramase din timpul conflictului.

Operatiunile de salvare au continuat  toata ziua de luni in nordul Bosniei. Cei care au refuzat sa isi parareasca locuintele au primit apa si alimente cu elicopterul.

Ploile s-au oprit in majoritatea regiunilor afectate, insa meteorologii spun ca pericolul va trece de-abia la inceputul saptamanii viitoare.

Mii de romani sunt in PERICOL din cauza viiturii istorice, care a ucis zeci de oameni in Bosnia. Portul Bechet e deja inundat

Mii de romani sunt in PERICOL din cauza viiturii istorice, care a ucis zeci de oameni in Bosnia. Portul Bechet e deja inundat

catalin tirlea

Autoritatea Palestiniană solicită României să nu-și mute ambasada la Ierusalim

A fost executat cel mai vârstnic deținut condamnat la moarte, în SUA

David Copperfield, obligat de judecători să-și dezvăluie un truc celebru

Fostul director al FBI: Trump, o amenințare semnificativă pentru statul de drept

Australian, mort la scurt timp după ce a fost mușcat de un șarpe extrem de veninos

Presa rusă: Donald Trump l-a invitat pe Vladimir Putin la Casa Albă

Serghei Skripal

Cazul Skripal. Neurotoxina Novichok ar mai putea persista în anumite zone din Salisbury

Regina Elisabeta a II-a împlineşte, sâmbătă, 92 de ani

Două trenuri au intrat în coliziune, în gara din Salzburg. Sunt cel puțin 35 de răniți

Unde și-ar putea petrece prințul Harry și Meghan Markle luna de miere

Regina Elisabeta şi-a anunţat succesorul la conducerea Commonwealth. "E dorinţa mea"

Întâlnire NATO - Rusia, la Baku. Deciziile care vor afecta şi România