Cei 5 pasageri de pe Titan nu și-au dat seama că mor: ”Nu au suferit”. Striviți de tone de apă, cât greutatea turnului Eiffel

×
Codul embed a fost copiat

Cei cinci pasageri de pe submersibilul dispărut duminică în apropierea epavei Titanicului au fost declarați morți.

Au pierit într-o fracțiune de secundă, după ce micul submersibil titan a fost pulverizat într-o „implozie catastrofală", când era la scufundat la 3.500 de metri adâncime, în Atlantic.

Experții pun acum sub semnul întrebării siguranța acestui minisubmarin, făcut din fibră de carbon și plăci de titan. Și a modului în care primise autorizațiile pentru astfel de expediții turistice în adâncuri.

Contraamiral John Mauger, the First Coast Guard District: ”Resturile găsite sunt rezultatul unei depresurizări catastrofale”.

Primul indiciu că submersibilul Titan, cu cinci oameni la bord, a fost distrus de o implozie, a venit după descoperirea unor resturi pe fundul Atlanticului, la 3.800 de metri adâncime și la aproape 490 de metri de epava Titanicului.

Citește și
Titan
Un fost angajat al OceanGate a avertizat despre potențiale probleme de siguranță ale navei Titan încă din 2018
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

Contraamiral John Mauger, the First Coast Guard District: ”Este un mediu extrem de nemilos acolo, pe fundul oceanului, iar resturile găsite sunt în concordanță cu o implozie catastrofală a vehiculului subacvatic (Titan)”.

Un vehicul sumersibil ghidat de la suprafața a coborât până pe fundul Atlanticului și a găsit resturi provenind de la submarinul distrus.

Paul Hankin, Underwater expert: ”Am găsit cinci fragmente mai mari. Întâi am găsit partea în formă de con, care era în afara orificiului de presiune. Apoi am găsit și partea frontală a orificiului de presiune. Acesta a fost primul indiciu că s-a produs un eveniment catastrofal”.

Submersibilul a fost strivit de zeci de mii de tone de apă

Jonathan Amos, BBC: ”Resturile găsite includ platforma de așezare, care era montată la baza submersibilului. Au mai găsit această parte în formă de con și un element critic, unul dintre capacele de titan, cel din această extremitate, dar și capacul din titan, de aici. Sunt cumva două emisfere de titan, la capete, concepute să egalizeze presiunea enormă suportată de vas în adâncuri. Partea de mijloc a submarinului este făcută din fibră de carbon, un material neobișnuit pentru un submersibil conceput să coboare la adâncimi atât de mari”.

Nu a fost, așadar, o explozie, ci exact opusul, o implozie, care a distrus submersibilul, adică structura din fibră de carbon a cedat brusc, poate din cauza unei microfisuri.

Iar Titan a fost strivit sub presiunea enormă a apei. La acea adâncime, presiunea este de peste 4.000 tone pe metru pătrat pătrat, de peste 350 de ori mai mare decât presiunea atmosferică. Zeci de mii de tone de apă - cât greutatea turnului Eiffel, de exemplu - au pulverizat submersibilul. O implozie catastrofală se produce la o viteză de peste 2.400 de kilometri pe oră - a mai precizat un specialist.

James Cameron, regizorul celebrului film Titanic, care a fost în 33 de expediții de scufundare la epava pachebotului, spune că a bănuit dezastrul încă de la început, duminică, cand s-a pierdut contactul cu submersibilul.

James Cameron: ”Am aflat că erau în plină scufundare, erau deja la 3.500 de metri adâncime, apropiindu-se de fundul oceanului, la 3.800 de metri, s-au pierdut comunicațiile și sistemele de navigație. Asta nu se poate întâmpla simultan dacă nu există un eveniment extrem și catastrofal. "O implozie" - a fost primul gând care mi-a trecut prin minte. Simțeam asta cu toată ființa mea”.

”Nici măcar nu și-au dat seama ce se întâmplă. Nu au suferit”

S-a aflat acum că senzori ai Marinei americane au detectat sunete care puteau proveni de la "implozia submarinului", încă de duminică, după ce a fost pierdută legătura cu Titan.

Informațiile despre aceste "anomalii acustice", cum le-au numit specialiștii, nu au fost făcute publice, imediat, dar au fost transmise Gărzii de Coastă americane, pentru a restrânge zona de căutare.

Iar zgomotele subacvatice recepționate zilele trecute au fost atribuite de experți altor vase aflate în zonă.

Contraamiral John Mauger, the First Coast Guard District: ”Îmi exprim cele mai sincere condoleanțe familiilor”.

Moartea celor cinci pasageri de pe submersibilul Titan a fost instantanee.

David Mearns, rescue expert: ”Singura consolare în această privință este că sfârșitul a fost imediat, literalmente în milisecunde”.

Tom Dettweiler Owings, prietenul unuia dintre pasagerii aflati in submersibil: ”Pentru cei aflați la bord, a fost ca și cum a fost apăsat un întrerupător care stinge lumina. Nici măcar nu și-au dat seama ce se întâmplă. Nu au suferit".

Familiile și prietenii ii omagiază pe cei cinci care au pierit pe susbmersibilul Titan. Printre aceștia - francezul Paul-Henri Nargeolet, considerat unul dintre cei mai mari exploratori în adâncuri, care, până la acest voiaj fatal, trecuse cu bine de peste 35 de expediții la epava Titanicului.

Tată și fiu, morți pe Titan. Băiatul nu a vrut să vină 

Shahzada Dawood, un bogat om de afaceri pakistanez a fost și el la bord, împreună cu fiul său de 19 ani, Suleman. Acesta abia încheiase primul an de studii universitare la Glasgow. Iar mătușa a spus că tînărul era îngrozit la gândul că va coborî pe fundul Atlantcului. Însă a vrut să-i facă pe plac tatălui, care a insistat să fie împreună, tată și fiu, în excursia la epava faimoasă de pe fundul Atlanticului.

La bord mai era exploratorul miliardar britanic Hamish Harding, care a fost în mai multe expediții extreme, inclusiv în spațiu cu nava Blue Origin.

Mi-ar plăcea să fiu amintit ca un inovator”.

Dar și Stockton Rush, directorul general al companiei OceanGate care, din 2021, a dus turiști până la epava Titanicului cu submersibilul Titan. Iată-l aici la botezul submersibilului Titan, în 2018.

Va fi unul dintre marile momente ale submersibilelor”.

Dar experții ridică multe semne de întrebare în privința siguranței acestui vehiculul subcavatic, precum și a modului în care sunt acordate autorizațiile pentru turism în adâncuri.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Cum s-a produs implozia submersibilului Titan. Simulare video
Cum s-a produs implozia submersibilului Titan. Simulare video

Dispărut la 18 iunie, în Atlanticul de Nord, submersibilul Titan, care aparținea companiei Ocean Gate, a suferit o "implozie catastrofală" în adâncurile oceanului, a anunțat, joi, Paza de Coastă a SUA.

Un fost angajat al OceanGate a avertizat despre potențiale probleme de siguranță ale navei Titan încă din 2018
Un fost angajat al OceanGate a avertizat despre potențiale probleme de siguranță ale navei Titan încă din 2018

Curg mesajele de condoleanțe în memoria celor cinci pasageri care și-au pierdut viața pe submersibilul Titan. Nava a făcut implozie, iar resturile au fost găsite aseară pe fundul oceanului Atlantic, la aproximativ 500 de metri de epava Titanicului.

Fizician român: „Cel mai probabil, submersibilul a făcut implozie chiar duminică din cauza presiunii exterioare puternice”
Fizician român: „Cel mai probabil, submersibilul a făcut implozie chiar duminică din cauza presiunii exterioare puternice”

Fizicianul Cristian Presură a afirmat că submersibilul Titan, a cărui dispariţie în timpul unei expediţii la epava Titanicului s-a soldat cu moartea a cinci persoane, cel mai probabil a făcut implozie chiar duminică.

 

Au fost găsite mai multe resturi din submersibilul Titan. La ce distanță se aflau de epava Titanicului
Au fost găsite mai multe resturi din submersibilul Titan. La ce distanță se aflau de epava Titanicului

„Membrii echipajului Titan nu mai sunt. Deplângem dispariția lor!”. Acesta este mesajul transmis, joi, de compania care a organizat expediția în care cei cinci pasageri ai submarinului urmau să ajungă acolo unde se află epava faimoasei nave Titanic.

Regizorul filmului Titanic, despre implozia submersibilului Titan:
Regizorul filmului Titanic, despre implozia submersibilului Titan: "A fost singurul scenariu care mi-a putut veni în minte"

Regizorul filmului Titanic, James Cameron, a afirmat că vestea despre explozia submersibilului Titan "nu a fost o surpriză", conform CNN.

Recomandări
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, a precizat că NATO a trecut peste Linia Roșie, relatează portfolio.hu.

De ce au scăzut rezervele valutare ale BNR cu nu mai puțin de 1,7 miliarde de euro în doar o lună
De ce au scăzut rezervele valutare ale BNR cu nu mai puțin de 1,7 miliarde de euro în doar o lună

Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ cu nivelul de 64,279 miliarde euro înregistrat la finele lunii martie 2024, conform unui comunicat al BNR.

Parlamentar bătut crunt din cauza unui proiect de lege. ”Rusia este ceea ce vedeți acum pe corpul meu” VIDEO
Parlamentar bătut crunt din cauza unui proiect de lege. ”Rusia este ceea ce vedeți acum pe corpul meu” VIDEO

Un parlamentar georgian, Levan Habeişvili, care a fost bătut în timp ce participa la o manifestaţie pro-UE, şi-a arătat rănile, ”urmele Rusiei”, în Parlament, relatează AFP.