Imagini din cea de-a doua noapte de proteste antiguvernamentale de la Chisinau. Timofti nu demisioneaza

protest chisinau

Protestele antiguvernamentale continua in centrul Chisinaului, unde in noaptea de luni spre marti s-au aflat cateva sute de persoane, in majoritatea tineri.

Luni seara, pe scena din fata cladirii executivului s-au perindat liderii unor ONG-uri si reprezentantii Platformei Civice 'Demnitate si Adevar' - o miscare de opozitie creata de jurnalisti, politologi si militanti ai societatii civile din Republica Moldova care militeaza impotriva coruptiei si pentru ca oficialii responsabili de 'jaful secolului' - cand din sistemul bancar al tarii au disparut, dupa diferite estimari, un miliard de dolari americani, ceea ce reprezinta cam jumatate din bugetul anual al tarii la sfarsitul anului 2014 - sa fie trasi la raspundere.

In cea de-a doua noapte de protest, manifestantii pareau foarte bine organizati, ei amenajasera doua cantine, un punct medical si instalasera doua WC-uri ecologice, relateaza Agerpres.

Totodata, miscarea colecteaza bani si produse alimentare pentru manifestantii ramasi in piata. La ora actuala au fost colectate peste o 100.000 de lei moldovenesti.

Citește și
greseli Moldova
Cele mai amuzante greseli de exprimare facute de moldoveni. In guvernul Republicii, limba romana este optionala
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Protestele din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau vor continua pana cand actuala guvernare va fi demisa, a declarat luni seara avocatul Andrei Nastase, unul din organizatorii protestului, la Pro TV Chisinau.

"Cred ca nu vom ajunge la iarna sa inghetam in corturi. Vor sta in ele cei de la guvernare, daca nu vor ajunge la puscarie. Baietii acestia vor trebui sa plece, ei isi apropie sfarsitul. Daca nu vor fi satisfacute revendicarile, vor urma proteste in toata tara, chiar si in sate. Nu va fi niciun Maidan (dupa modelul miscarii de contestare din Piata Independentei din Kiev), caci ei vor pleca in cele din urma", a spus Nastase.

Reprezentantul protestatarilor a spus ca este gata sa discute cu liderii din conducerea statului.'Suntem dispusi la dialog. In special, cu presedintele Nicolae Timofti, care are competenta sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri anticipate', a adaugat Nastase.

Presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, al carui mandat se incheie in martie 2016, 'nu-si va prezenta cu siguranta demisia', asa cum solicita protestatarii din centrul capitalei, a declarat tot luni Ion Paduraru, secretarul general al Cancelariei prezidentiale.

Ion Paduraru a declarat pentru 'Ziarul National' ca aceasta cerere a manifestantilor i se pare 'bizara' si 'nefondata', 'aparuta peste noapte' si 'devenita laitmotivul actiunii de parca nu ar mai exista si alte probleme'. 'Demisia presedintelui nu este nici in interesul populatiei, nici in interesul tarii', spune el.

Cat despre solicitarea ca presedintele Nicolae Timofti sa vina in piata, Paduraru a spus ca 'presedintele examineaza problema' si va oferi ulterior un raspuns.

Liderii Platformei 'Demnitate si Adevar', organizatoarea protestelor din centrul Chisinaului, au spus ca nu vor merge la intalniri cu presedintele Timofti, presedintele parlamentului Andrian Candu si premierul Valeriu Strelet, dar i-au chemat pe oficiali in centrul capitalei.

Printre revendicarile protestatarilor se numara demisia presedintelui R. Moldova si organizarea de alegeri anticipate.

"Orice demonstratie, orice expresie libera a opiniilor, orice incercare de a cere socoteala celor de la putere printr-un dialog direct este un exercitiu sanatos pentru democratie", astfel a comentat protestele de la Chisinau fostul Comisar european pentru extindere si politica vecinatatii, diplomatul ceh Stefan Füle, cel sub al carui mandat Republica Moldova a negociat si semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeana.

Intr-un interviu cu Europa Libera, Füle a atras atentia ca este gresit din partea oricarui politician sa creada ca 'nu va mai fi banuit de coruptie' numai pentru ca se declara proeuropean.

Referindu-se la motivele care au scos lumea in strada la Chisinau, Füle reaminteste ca de multi ani Comisia Europeana a atras atentia ca problema 'coruptiei este una din cele mai mari amenintari la adresa democratiei, indiferent daca alegi sa mergi spre Uniunea Europeana sau Uniunea Vamala...' (Rusia, Belarus si Kazahstan).
 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Citește și...
Manifestatia anticoruptie continua la Chisinau. 30 de corturi au fost instalate in oraselul
Manifestatia anticoruptie continua la Chisinau. 30 de corturi au fost instalate in oraselul "Demnitatii si Libertatii"

Mai multe persoane din zecile de mii care au participat duminica la manifestatia impotriva coruptiei si a sistemului oligarhic in Republica Moldova au ramas peste noapte in piata din centrul Chisinaului - Piata Marii Adunari Nationale.

Cele mai amuzante greseli de exprimare facute de moldoveni. In guvernul Republicii, limba romana este optionala
Cele mai amuzante greseli de exprimare facute de moldoveni. In guvernul Republicii, limba romana este optionala

Radem de engleza stricata de pe ambalajele produselor “Made in China”, asa-numita “chinglish”, dar avem ceva asemanator chiar langa noi: limba romana, in versiunea unora dintre moldoveni.

Marturiile unui fugar din armata separatistilor transnistreni .
Marturiile unui fugar din armata separatistilor transnistreni . "Ne spuneau ca cel mai mare dusman al nostru este Moldova"

Un tanar de 21 de ani care sustine ca a facut parte din fortele militare republicii separatiste transnistrene a vorbit, in premiera, despre conditiile din aceasta armata.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.