Manifestatia anticoruptie continua la Chisinau. 30 de corturi au fost instalate in oraselul "Demnitatii si Libertatii"
Mai multe persoane din zecile de mii care au participat duminica la manifestatia impotriva coruptiei si a sistemului oligarhic in Republica Moldova au ramas peste noapte in piata din centrul Chisinaului - Piata Marii Adunari Nationale.
Acolo au fost instalate in jur de 30 de corturi intr-un perimetru denumit de organizatori oraselul 'Demnitatii si Libertatii', relateaza luni mass-media moldoveana.
Manifestantii, care si-au amplasat corturile chiar in fata cladirii guvernului, afirma ca nu vor pleca pana nu vor avea un raspuns clar din partea autoritatilor la revendicarile inaintate, intentionand sa protesteze non-stop.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
La actiunea de protest organizata duminica de Platforma Civica 'Demnitate si Adevar' - o miscare de opozitie creata de jurnalisti, politologi si militanti ai societatii civile din Republica Moldova care militeaza pentru valorile integrarii europene - au participat aproximativ 40.000 de oameni, potrivit unor estimari, in timp ce organizatorii au avansat cifra de 100.000 de manifestanti, potrivit Radio Chisinau.
Protestatarii au solicitat demisia presedintelui Nicolae Timofti, organizarea de alegeri anticipate pana in martie 2016, alegerea presedintelui prin vot direct, anchetarea celor implicati in furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar, demisia sefului Centrului National Anticoruptie si a Procurorului General.
In cadrul actiunii de protest, un grup de activisti ai miscarii extremiste Antifa a provocat altercatii in fata Procuraturii Generale. Fortele de ordine au retinut opt membri ai miscarii, la care au fost gasite obiecte din metal, inclusiv lacate si lanturi. Dezamagiti de clasa politica actuala, manifestantii si-au exprimat sprijinul pentru fostul ministru al educatiei, Maia Sandu, care a fost indepartata din axa guvernamentala dupa ce a declarat public ca Republica Moldova 'este un stat captiv, controlat de oligarhi'.
Maia Sandu, pe care unii lideri ai platformei 'Demnitate si Adevar' o vedeau chiar in fruntea acestei miscari, nu a participat insa la mitingul de duminica, intrucat nu se afla la Chisinau, adresand doar un mesaj manifestantilor. 'Guvernul are un grup de lucru, cu ministrii responsabili. Suntem dispusi sa ne intalnim cu reprezentantii cetatenilor si vom comunica tot ce avem noi pe dimensiunea guvernamentala. Sper sa gasim un numitor comun', a declarat premierul Valeriu Strelet, avertizand ca, din cauza instabilitatii politice, misiunea Fondului Monetar International (FMI) si-ar putea anula vizita in Republica Moldova, confirmata pentru 22 septembrie.
Reprezentantii protestatarilor au refuzat sa mearga duminica la Ministerul Agriculturii, unde urma sa aiba loc intrevederea cu premierul Valeriu Strelet, care a insistat ca executivul este reprezentarea puterii in stat si la sediul guvernului ar trebui sa aiba loc discutiile si nu in piata.
Seful executivului s-a aratat insa deschis dialogului, indicand ca intalnirea cu reprezentantii manifestantilor ar putea sa aiba loc intr-un alt loc convenit de comun acord.