Ce sunt infecțiile cu ciuperci pe care pacienții Covid-19 din India le dezvoltă
Rusia a înregistrat cazuri de infecție fungică rară și mortală care afectează pacienții infectați cu coronavirus și pe cei care au trecut deja prin boală.
Experții au subliniat că mucormicoza, pe care medicii indieni au numit-o „ciupercă neagră”, nu se transmite de la om la om și Rusia nu prezintă riscul unui focar în masă, potrivit The Moscow Times.
Infecția, care are o rată de mortalitate de 50%, începe de obicei în nas înainte de a se răspândi în ochi și creier.
„Din câte știu, au existat doar cazuri izolate de mucormicoză la pacienții cu Covid-19”, a declarat un expert, menționând că alte infecții nu pot fi excluse.
De asemenea, acesta a exclus că „ciuperca neagră” este adusă din India, deoarece pacienții se află într-o stare prea gravă pentru a călători.
Un alt expert susține că mucormicoza se răspândește în climatul subtropical umed și este legată de utilizarea antibioticelor.
„Ciuperca neagră” se poate răspândi acolo unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene, potrivit specialiștilor.
Mucormicoza este de obicei cea mai agresivă la pacienții al căror sistem imunitar este slăbit de alte infecții.
Persoanele care suferă de Covid-19, mai susceptibile de a contracta infecția fungică, includ persoanele cu diabet necontrolat, cei care au utilizat steroizi în timpul tratamentului și cei care au petrecut mult timp în secțiile de terapie intensivă.
Tratamentul implică îndepărtarea chirurgicală a tuturor țesuturilor moarte și infectate și administrarea unei medicații antifungice.
India este devastată de al doilea val de coronavirus, iar cadrele medicale avertizează asupra creșterii cazurilor care implică o infecție fungică rară, extrem de periculoasă și potențial letală, numită și “ciuperca neagră”.