Tulpina indiană de COVID se extinde cu rapiditate pe tot globul. Care este situația cazurilor în România
Tulpina indiană, care face ravagii în țara care i-a dat numele, s-a extins deja în 44 de țări, inclusiv în România.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat această mutație a virusului o îngrijorare globală și avertizează că este mai contagioasă decât cele de până acum, cu 60 la sută mai mult decât cea britanică, după cum arată unele studii.
Tulpina indiană a coronavirusului, adică varianta B.1.617, a fost detectată prima dată în India, în octombrie anul trecut. În doar 6 luni, a ajuns pe toate continentele. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că această mutaţie a fost detectată în secvenţe de genom din 44 de ţări, inclusiv în România.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, până pe 9 mai, la noi în ţară au fost identificate 10 cazuri de infectare cu tulpina indiană. Numărul ar putea fi însă mai mare pentru că recent au fost descoperite 2 focare de coronavirus în comună Popeşti Leordeni, lângă Bucureşti. Acolo, 35 de muncitori indieni au fost depistaţi pozitiv. Deocamdată în cazul lor nu s-a stabilit tulpina cu care au fost infectaţi. Îngrijorarea provine în principal de la faptul că această variantă a virusului ar fi mult mai contagioasă.
Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș: "Ce e important e dacă va avea într-adevăr un impact major şi va ajunge să fie predominantă, cum s-a întâmplat cu tulpina din Marea Britanie. Nu ne putem gândi aşa de departe că va fi valul al patrulea dar trebuie să luăm în calcul şi să fim extrem de atenţi la ce va urma."
Potrivit statisticilor oficiale, 4.000 de persoane mor zilnic din cauza COVID-19 în India, ţară care raportează peste 400 de mii de noi infectări în fiecare zi. Imaginea dezastrului din această ţară a fost întregită de apariţia pe raul Gange a zeci trupuri despre care se presupune că ar fi ale unor morţi de COVID.
Pentru că familiile lor nu au mai avut unde să-i îngroape, să facă rost de lemne pentru incinerare ori poate pentru că nu mai fac faţă crematoriile, victimele ar fi fost aruncate pur şi simplu în apă.
Akhil Pratapsingh, medic India: "S-ar părea că virusul este mai mortal acum, aşa pare deocamdată, pentru că numărul deceselor este mai mare decât era înainte. Am mai observat de asemenea că anul trecut trecea ceva timp până ce starea pacienţilor se deteriora însă acum, cu această variantă, în doar o zi, un bolnav care pare în stare bună se decompensează şi ajunge rapid în stare critică."
Pe seama contagiozităţii ridicate a noii mutaţii este pusă şi o creştere a numărului de infectări care se observa în Marea Britanie, țara în care au fost depistate cele mai multe îmbolnăviri cu noua tulpină, după India. Deşi este una dintre cele mai vaccinate tari din lume, specialiştii spun că numărul cazurilor a crescut cu 12% în ultima săptămână. Trendul ascendent este confirmat şi de rata de transmitere monitorizată printr-o aplicaţie.