Ce șanse are Donald Trump să rămână la Casa Albă încă patru ani printr-o lovitură de stat
Donald Trump refuză să recunoască victoria lui Joe Biden, dar experții avertizează că nu există nicio cale constituțională prin care actualul președinte poate rămâne la Casa Albă încă patru ani.
Există temeri că Donald Trump și alți republicani vor face tot posibilul să rămână la putere pentru următorii patru ani, conform The Guardian.
„Va fi o tranziție ușoară spre un al doilea mandat al Administrației Trump”, a spus secretarul de stat Mike Pompeo săptămâna trecută.
William Barr, procurorul general, a autorizat procurorii federali să cerceteze iragularități în procesul electoral. De asemenea, Donald Trump l-a concediat marți pe Christopher Krebs, directorul Agenţiei pentru securitatea infrastructurii şi securitate informatică, după ce a spus că alegerile din 2020 nu au fost fraudate.
Deși planurile lui Donald Trump pentru a demonstra că a câștigat alegerile sunt elaborate, este puțin probabil să rămână la Casa Albă pentru încă un mandat sau să orchestreze o lovitură de stat.
Nu există nicio cale constituțională prin care Donald Trump poate rămâne la putere
Colegiul electoral se va reuni în data de 14 decembrie pentru a da votul oficial, iar fiecare stat folosește rezultatul votului popular pentru a-și aloca electorii.
Biden va câștiga mult peste cele 270 de voturi electorale necesare, conform predicțiilor. Cu toate acestea, există o teorie legală puțin probabilă prin care Trump și administrația sa consideră că legislaturile pro-republicane vor accepta să ignore rezultatul votului popular și să își numească proprii electori.
Legea federală menționează că acest scenariu este posibil, dacă statele nu au reușit „să ajungă la o concluzie” până în ziua în care se reunește colegiul electorilor.
Motivul pentru care această teorie nu poate funcționa în favoarea lui Donald Trump este că nu există dovezi de fraudă electorală în niciun stat, iar avansul considerabil al lui Joe Biden demonstrează că a fost ales corect în statele respective.
„Dacă țara continuă să respecte statul de drept, nu văd nicio cale constituțională plauzibilă prin care Trump să rămână președinte”, a declarat Richard Hasen, profesor de drept la Universitatea din California.
Chiar dacă electorii dintr-un stat ar decide să ignore votul popular, ceea ce ar fi ieșit din comun, acest lucru nu ar fi suficient pentru victoria lui Donald Trump. Decizia ar trebui luată în mult mai multe state, în care Joe Biden este evident câștigătorul votului popular.
Oficialii republicani din statele-cheie au fost reticenți în ceea ce privește susținerea demersurilor juridice ale președintelui Trump.
La puțin timp după ziua alegerilor, Jake Corman, oficial republican din senatul statului Pennsylvania, a indicat că va „respecta legea”, care spune clar că electorii vor fi câștigați de persoana care obține victoria în votul popular.
Care este, de fapt, scopul acțiunilor în justiție intentate de echipa lui Trump
Echipa de campanie a lui Donald Trump a intentat numeroase acțiuni în justiție după ziua alegerilor. Scopul acestor procese nu pare a fi „răsturnarea” rezultatului alegerilor, ci mai de grabă crearea unui cadru de nesiguranță și neîncredere în procesul de numărare a voturilor.
Fiecare stat are propriul termen limită pentru certificarea rezultatului alegerilor, care este folosit apoi pentru alocarea voturilor electorale. În cel puțin două state, Pennsylvania și Michigan, echipa lui Trump încearcă să împiedice certificarea rezultatelor.
Termenul limită de certificare este important, deoarece legea federală spune că atâta timp cât rezultatele alegerilor sunt finalizate până în 8 decembrie, acestea sunt „concluzive”.
Cel mai probabil, echipa lui Trump încearcă să împiedice acest termen limită și să facă rost de mai mult timp pentru a pune la îndoială rezultatul alegerilor.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca instanțele să intervină în favoarea lui Trump, consideră Richard Pildes, profesor de drept la Universitatea New York.
„Statele vor începe certificarea voturilor în mai puțin de 10 zile și nu există o bază concretă care să sugereze că instanțele vor încerca să oprească acest proces”, a spus Pildes.
Ce se întâmplă dacă planul echipei lui Trump funcționează
Chiar dacă toate condițiile prezentate sunt îndeplinite și echipa lui Trump reușește să ducă la bun sfârșit planurile din justiție, lupta tot nu s-ar termina în favoarea actualului președinte.
Statele Michigan, Wisconsin, Pennsylvania și Nevada sunt conduse de guvernatori democrați, care vor refuza să îi aloce lui Donald Trump electorii, având în vedere faptul că Joe Biden a câștigat fără îndoială votul popular.
O continuare a luptei juridice ar duce la implicarea Congresului, Senatului și în cele din urmă, a Curții Supreme de Justiție.
Nici amânarea pe termen nedeterminat nu este în favoarea lui Donald Trump. În cazul în care până în data de 20 ianuarie (ziua învestirii următorului președinte), nu exită un câștigător clar, funcția de președinte-interimar ar urma să fie preluată de Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților și membru al Partidului Democrat.
Sursa: The Guardian
Etichete: donald trump, lovitura de stat, casa alba, presedinte sua, alegeri sua,
Dată publicare:
20-11-2020 21:43