Tensiunile dintre Rusia și Ucraina ameninţă alimentarea cu gaz a Europei. România ar putea avea și ea probleme
Tensiunile dintre Rusia și Ucraina ameninţă alimentarea cu gaz a Europei. În scenariul cel mai negru, în care ''Gazprom'' ar opri livrările, România ar putea avea probleme.
Producția internă și depozitele pe jumătate pline ne-ar ajunge să trecem iarna, însă numai dacă nu se schimbă radical vremea. În caz de ger, ar putea fi activat un plan de urgență, prin care marii consumatori să fie deconectați, ca să rămână gaz, pentru instituții importante, și populație.
România are în prezent un consum de peste 50 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, arată datele Transgaz. Cea mai mare parte din această cantitate este asigurată din producția internă și din depozite, însă aproape un sfert vine de la ruși.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacă anul trecut gazul rusesc ajungea la noi, pe la Negru Vodă, prin Turkstream 2, din ianuarie traseul s-a schimbat, fără vreun motiv oficial, prin Ucraina. Iar cantitățile livrate sunt momentan mult reduse, la mai puțin de un sfert din capacitate.
Cum am avut o iarnă blândă până acum, depozitele sunt pline aproape pe jumătate. La fel ca în restul Europei şi comparativ cu iarna anului trecut.
George Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei: ”În momentul de față, la consumul acesta nu vedem absolut niciun fel de pericol de a rămâne fără gaze naturale în depozite, având în vedere că extragem 19 miloane de mc, iar capacitatea maximă de extracție pe zi poate să sară de 24 de milioane, deci dacă e nevoie putem să extragem și mai mult”.
Nevoia ar putea să apară în scenariul pesimist în care conflictul între Rusia și Ucraina escaladează.
Aura Săbăduș, jurnalist specialist în piețe de energie, ICIS Londra: ”Au avut loc discuții la nivel înalt între reprezentantul Statelor Unite și Uniunea Europeană, cu privire la posibilitatea unei întreruperi de gaze totale din partea Rusiei în cazul unui conflict. Personal nu cred că se întâmplă, nu cred că Rusia să își distrugă chiar și ultima rămășiță de credibilitate pe care o are, mă refer la Gazprom. Cea mai dificilă perioadă pe care o văd este sfârșitul lui februarie, începutul lui martie dacă este frig, pentru că se vor goli depozitele și întrebarea este: vom avea gaze interne din depozite și dacă vom avea gaze din import?”
La limită, România ar putea să treacă cu bine peste iarnă chiar și fără gazele rusești, însă numai dacă vremea va fi bună, spun specialiștii în energie. Altfel am putea avea probleme.
Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: ”Dacă este rece, situația devine dificilă, pentru că noi în cazul unor vârfuri de consum mare, cu -15 grade și perioade de cel puțin două săptămâni, nivelul gazelor pe care le importăm este unul foarte ridicat și în acea situație este posibil să avem probleme cu alimentarea unor zone cel puțin”.
În acest caz, se trece la măsuri de criză.
George Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei: ”Marii consumatori de gaze naturale să fie deconectați pentru perioade scurte de timp, rămânând conectați toți consumatorii esențiali: instituții publice, spitale, consumatori casnici, în ordinea în care sunt trecuți în actele normative această măsură este un scenariu foarte pesimist”.
România este totuși mai puțin vulnerabilă ca alte țări, care sunt mult mai dependente de gazul rusesc. Bulgaria, de exemplu, sau Republica Moldova, unde aproape tot gazul consumat este de la Gazprom, arată datele din 2020.
România ar fi mai puțin dependentă cu ajutorul investițiilor în tehnologii de producere a energiei cu emisii reduse, precum parcurile eoliene ori panourile fotovoltaice. Și extracția de gaze din Marea Neagră ne-ar putea duce mai aproape de independență energetică, însă ar mai trece câțiva ani până atunci.