Ce incearca de fapt sa obtina Rusia prin atacurile din Siria. Seful CIA: "Ei inteleg ca nu exista solutie militara"

Ultima actualizare: 31-10-2015 00:03
Bashar al-Assad in vizita la Vladimir Putin

Seful agentiei americane de informatii, John Brennan, s-a declarat convins marti ca rusii incearca sa obtina plecarea presedintelui Bashar al-Assad pentru a solutiona conflictul civil din Siria, relateaza Reuters.

"In ciuda a ceea ce spun, cred ca rusii nu il vad pe Assad in viitorul Siriei. Cred ca rusii inteleg ca nu exista solutie militara in Siria si ca e nevoie de un gen de proces politic. Problema este in ce moment si cum vor fi capabili sa-l scoata din scena", a apreciat Brennan la o conferinta de la Washington.

"In mod paradoxal, au gandit ca trebuie mai intai sa-l intareasca pe Assad inainte de a-l putea retrage", a explicat el.

Moscova vrea "sa dobandeasca mai multa influenta" in Siria, inainte de a merge spre "un proces politic care sa-i protejeze interesele" in tara, a estimat John Brennan, potrivit Agerpres.

Rusii dispun in Siria de o importanta baza militara la Tartus. Pe plan militar, scopul Moscovei ar fi in primul rand sa reduca presiunea grupurilor rebele asupra regimului in regiunile Idleb si Hama, a mai precizat Brennan.

"Insa au descoperit ca este mult mai dificil sa faca progrese impotriva opozitiei decat anticipau", a spus el.

Rusia a lansat la 30 septembrie o campanie de bombardamente in Siria impotriva "terorismului". Ea este insa acuzata de Washington si aliatii sai occidentali ca vizeaza in primul rand grupurile care se opun regimului lui Bashar al-Assad.

Secretarul de stat John Kerry urmeaza sa participe la sfarsitul saptamanii, la Viena, la discutii multilaterale privind conflictul sirian, dupa o prima runda de convorbiri saptamana trecuta la care au participat SUA, Rusia, Arabia Saudita si Turcia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO