Ce i-a spus Vladimir Putin lui Aleksandr Lukaşenko, înainte să atace Ucraina
Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat marţi, că președintele rus Vladimir Putin l-a sunat în dimineața zile în care Rusia a invadat Ucraina pentru a-l informa că trupele rusești staționate în Belarus vor participa la război.
„Trebuia să folosească un grup de trupe care au rămas pe teritoriul Belarusului. Și am fost informat despre asta la ora 5 dimineața (ora Minskului), pe 24 februarie”, a spus Lukașenko la o ședință comună a Consiliului Securităţii şi a Consiliului de Miniştri, potrivit agenţiei oficiale Belta, citată de ucrainenii de la Pravda.
Lukașenko susține că serviciile de informații de la Minsk, alături de cele de la Moscova, au descoperit sisteme antiaeriene și lansatoare de rachete în apropierea graniței dintre Ucraina și Belarus. „Erau pregătite să lovească trupele rusești staționate pe teritoriul Belarusului”, a mai spus liderul de la Minsk.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acesta susține că, în momentul în care Putin a ordonat "operațiunea militară" în Ucraina, trupele rusești au distrus armamentul de lângă granița Belarusului.
Kremlinul nu a publicat nicio informaţie despre această convorbire telefonică.
Rusia a atacat Ucraina joi, 24 februarie, la primele ore ale dimineții. “Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin la 5:00 (ora României).
Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a respins marţi din nou posibilitatea ca armata belarusă să participe la conflictul ruso-ucrainean, dar a comunicat că a consolidat graniţa de vest a ţării cu cinci batalioane suplimentare şi a plasat în stare de alertă maximă sistemele de apărare antiaeriană.
"Armata belarusă nu a luat parte la ostilităţi şi nu va face aceasta. Nu vom participa la operaţiunea specială din Ucraina. Nu este nevoie de asta", a spus Lukaşenko.
Autoritățile de la Kiev spun însă că trupe din Belarus au intrat deja în Ucraina, pentru a sprijini Rusia.