Ce este Noviciok, neurotoxina cu care a fost otrăvit Navalnîi. „Ucide rapid și este nedetectabilă”
Noviciok, agentul neurotoxic despre care Germania spune că a fost folosit pentru a-l otrăvi pe Alexei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin, aflat în comă într-un spital din Berlin, a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970 și 1980.
Denumirea Noviciok înseamnă „nou venit” și este folosit pentru o familie de 100 de agenți chimici, foarte toxici, cu o compoziție ușor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute VX și sarin, potrivit Reuters.
Experții cred că agenții Noviciok ar fi de cinci până la zece ori mai letali decât VX și gazul sarin, deși nu există date despre utilizarea sa înainte de 2018, când Noviciok a fost utilizat pentru otrăvirea spionului rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia.
Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, care supraveghează respectarea tratatului care interzice utilizarea acestora. Transformarea în armă a oricărui produs chimic este interzisă în temeiul Convenției privind armele chimice din 1997, a cărei semnătară este Moscova.
În noiembrie 2019, membrii OIAC au fost de acord să extindă lista substanțelor chimice interzise pentru a include agenții Novichok. Această interdicție a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020.
Novichok a fost realizat cu produse agrochimice, astfel încât producția sa să poată fi ascunsă mai ușor, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson.
Rusia și Statele Unite dezvoltaseră la o vreme două dintre cele mai mari programe de arme chimice din lume. Rusia a distrus anul trecut un depozit de arme chimice declarat la OIAC, iar Statele Unite se află în etapele finale de distrugere a propriului depozit.
Cu toate acestea, informațiile privind dezvoltarea și testarea agenților Noviciok în anii '90 au ridicat suspiciuni în SUA că Uniunea Sovietică a avut un program secret de arme și nu și-a declarat stocul complet când a aderat la OIAC.
Rusia ar fi deținut mii de tone de arme chimice cu Noviciok, potrivit unui raport din 2014 al Inițiativei privind amenințările nucleare din SUA.
Substanța chimică „determină încetinirea inimii și restricționarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere. Unul dintre principalele motive pentru care acești agenți sunt dezvoltați este că părțile lor componente nu sunt pe lista interzisă”, potrivit profesorului Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading.
Cum acționează neurotoxinele Noviciok
Agenții Noviciok există sub forma de pudră extrem de fină sau în formă lichidă și sunt letali chiar și în doze mici.
„Noviciok ucide prin întreruperea legăturilor între nervi și mușchi sau creier. Neurotoxina acționează în doar câteva minute, paralizând mușchii respiratori și cardiaci”, potrivit profesorului William Atchison, expert în toxicologie al Universității din Michigan.
În unele cazuri, dacă doza este insuficientă, moartea poate fi întârziată sau prevenită, însă victima continuă să sufere de convulsii, slăbiciune neuromusculară, insuficiență hepatică și alte leziuni.
„Deși agenții Noviciok nu au fost încă folosiți niciodată pe un câmp de luptă, au un singur scop: războiul chimic. Misiunea lor este de a ucide rapid, silențios și sunt nedetectabili”, a mai explicat profesorul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: navalnii, arma chimica, noviciok, neurotoxina,
Dată publicare:
03-09-2020 15:58