Merkel, despre otrăvirea lui Navalnîi: „Scopul a fost să-l reducă la tăcere”. Reacțiile marilor puteri

Ultima actualizare: 02-09-2020 22:28

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, a confirmat miercuri seară cancelarul german Angela Merkel.

Aceasta a adăugat că Rusia va trebui să răspundă la ''întrebări dificile'' legate de acest atac, potrivit Reuters şi DPA.

''Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse'', a declarat Merkel. ''Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele guvernului german'', a adăugat ea, după ce purtătorul său de cuvânt anunţase anterior că analizele toxicologice de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ''dovezi fără echivoc'' că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.

Germania are dovezi clare că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin.

Ursula von der Leyen denunţă "un act laş şi demn de dispreţ"

 

Aleksei Navalnîi a fost victima unui "act laş şi demn de dispreţ", a denunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează dpa.

"Este vorba despre un act laş şi demn de dispreţ, încă o dată", a postat pe Twitter Ursula von der Leyen, referindu-se la utilizarea acestui agent de concepţie sovietică împotriva fostului spion Serghei Skripal în 2018, pe teritoriul Marii Britanii.

"Autorii (acestei otrăviri) trebuie să fie traduşi în justiţie", a cerut ea.

Ministrul britanic de externe: Rusia 'trebuie să spună adevărul'

 

Regatul Unit a cerut miercuri Rusiei "să spună adevărul" privind soarta opozantului Aleksei Navalnîi, otrăvit potrivit Berlinului cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok, considerând "absolut inacceptabilă" utilizarea unei "arme chimice interzise", relatează AFP.

"Este absolut inacceptabil ca această armă chimică interzisă să fie utilizată încă o dată şi ca violenţa să vizeze încă o dată o figură a opoziţiei ruse", a declarat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab într-un comunicat.

"Guvernul rus (...) trebuie să spună adevărul privind ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi", a adăugat el, promiţând să lucreze "îndeaproape cu Germania, aliaţii noştri şi partenerii internaţionali pentru a demonstra că utilizarea armelor chimice interzise, indiferent unde în lume, antrenează consecinţe".

"Este revoltător că a fost utilizată o armă chimică", a postat şi premierul Boris Johnson pe Twitter. "Guvernul rus trebuie acum să explice ce s-a întâmplat cu dl Navalnîi; vom lucra cu partenerii internaţionali pentru a ne asigura că se va face dreptate", a adăugat el, potrivit Reuters.

Casa Albă, "foarte tulburată" de otrăvirea lui Navalnîi

 

Casa Albă s-a declarat miercuri "foarte tulburată" de rezultatele testelor efectuate în Germania care confirmă că Aleksei Navalnîi, opozant fervent al lui Vladimir Putin, a fost otrăvit în Rusia, relatează AFP.

"SUA sunt foarte tulburate de rezultatele anunţate astăzi. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil", a scris Consiliul de securitate naţională al Casei Albe într-un comunicat.

"Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic Noviciok", subliniază el, precizând că Washingtonul va lucra cu aliaţii săi "pentru ca responsabilii din Rusia să dea socoteală".

"Ruşii au dreptul să-şi exprime opiniile de manieră paşnică şi fără frică de represalii, indiferent care sunt ele, şi în mod cert fără frică de agenţi chimici", se adaugă în textul citat.


Franţa condamnă "utilizarea şocantă şi iresponsabilă" a agentului Noviciok

 

Franţa a condamnat miercuri "utilizarea şocantă şi iresponsabilă" a unui agent neurotoxic de tip Noviciok împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi, după publicarea rezultatelor analizelor efectuate în Germania care îi demonstrează folosirea, relatează AFP.

"Vreau să condamn în termenii cei mai puternici utilizarea şocantă şi iresponsabilă a unui astfel de agent", a declarat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, într-un comunicat.

"Ţinând cont de statutul politic al dlui Navalnîi în Rusia, agresiunea împotriva lui suscită întrebări puternice. Este responsabilitatea autorităţilor ruse să răspundă la ele", a adăugat ministrul francez al afacerilor externe.

"Franţa este în legătură strânsă cu autorităţile germane, precum şi cu partenerii săi, pentru a se coordona privind răspunsul care trebuie dat", a mai precizat el, în contextul în care Moscova se confruntă cu un val de indignare din partea puterilor occidentale.

Bogdan Aurescu: Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse

 

 

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi este "complet inacceptabilă" şi condamnă acest fapt, vorbind de nevoia unei anchete minuţioase şi imparţiale în acest caz.

"Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Navalnîi, cu neurotoxina de tipul Noviciok, după cum arată informaţiile transmise azi de guvernul german. Acest fapt complet inacceptabil trebuie să fie obiectul unei anchete minuţioase şi imparţiale, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa Justiţiei", a scris, miercuri, pe contul său de Twitter, şeful diplomaţiei române.

Rusia reiterează că nu a găsit dovezi care să arate că Navalnîi a fost otrăvit

 

Experţii în medicină legală din Rusia nu au găsit dovezi în investigaţiile lor care să susţină acuzaţia că Alexei Navalnîi a fost otrăvit, au relatat media ruse după anunţul Germaniei că în organismul opozantului rus a fost găsit un agent neurotoxic, relatează DPA.

"Nu au fost găsite substanţe otrăvitoare în corpul şi pe hainele lui Navalnîi", a relatat agenţia oficială rusă de presă TASS, citând o sursă anonimă din cadrul autorităţilor de aplicare a legii din Rusia.

Între timp, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că autorităţile din Rusia nu au fost informate oficial de către Germania că guvernul de la Berlin suspectează că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul chimic Noviciok.

"Nu ne-au fost supuse atenţiei astfel de informaţii", a declarat Peskov, citat de TASS. Ministerul de Externe rus a precizat că autorităţile ruse încă aşteaptă ca Germania să răspundă solicitării de a oferi dovezi.

Noviciokul a fost utilizat și în 2018 în Marea Britanie

 

Noviciokul, puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, a fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic.

Pe 4 martie 2018, Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă la Salisbury, în sudul Angliei, şi au fost spitalizaţi într-o stare gravă.

Ei au supravieţuit şi sunt acum ascunşi sub protecţie, dar otrăvirea lor a făcut o victimă colaterală. O femeie a murit după ce s-a stropit cu ceea ce ea credea că este un parfum, dar de fapt era Noviciok, aflat într-un flacon găsit de partenerul ei.

Afacerea a provocat expulzări reciproce de diplomaţi fără precedent de la sfârşitul Războiului rece între Rusia şi occidentali

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!