Guvernul german: Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, substanță folosită și în cazul Skripal

Ultima actualizare: 02-09-2020 20:10

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic, anunță Guvernul german, conform BBC.

Teste toxicologice arată ”fără echivoc proba” unui agent neurotoxic din grupul noviciok, a anunţat Belinul.

Navalnîi a fost transferat la Berlin pentru a primi îngrijiri, după ce s-a simţit rău în Siberia luna trecută. Principalul opozant al Kremlinului se află în comă indusă.

Echipa lui Navalnîi acuză că acesta a fost otrăvit din ordinul preşedintelui Vladimir Putin. Kremlinul a respins aceste acuzaţii.

Rusia cere Germaniei detalii complete asupra testelor

 

Rusia a cerut Germaniei să ofere detalii complete ale testelor medicale care i-au fost efectuate lui Aleksei Navalnîi, un politician rus de opoziţie aflat în comă la Berlin după o presupusă otrăvire în Siberia luna trecută, a relatat miercuri un ziar rus citat de Reuters.

Potrivit ziarului RBC, procuratura generală a cerut informaţii Ministerului Justiţiei german cu privire la tratamentul lui Navalnîi, inclusiv rezultatele testelor pentru droguri, otrăvuri, metale grele şi inhibitori de colinesterază, care afectează sistemul nervos.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea procuraturii sau a ministerului german cu privire la modul în care ar răspunde la cerere.

Procurorii ruşi au declarat luna trecută că nu văd necesitatea unei anchete penale în legătură cu acest caz deoarece nu au găsit niciun semn că a fost comisă o infracţiune.

Navalnîi, un binecunoscut critic al preşedintelui Vladimir Putin în ultimul deceniu, s-a îmbolnăvit într-un zbor din Siberia spre Moscova la 20 august după ce a băut un ceai la aeroport. Aliaţii săi cred că el este ultimul dintr-o serie de critici ai Kremlinului otrăviţi în mod deliberat, dar autorităţile ruse au declarat că nu există o dovadă a acestui lucru.

Navalnîi a fost transportat pe calea aerului luna trecută la spitalul Caritate din Berlin, unde medicii au spus că este posibil ca el să fi fost otrăvit cu un inhibitor de colinesterază, o substanţă găsită în toxine nervoase ca aceea folosită în tentativa de otrăvire a unui fost agent dublu rus în Anglia în 2018.

"Există o concluzie a unei comisii de experţi în medicină legală cu o analiză spectrală detaliată a oricărui narcotic,
substanţe psihotrope, puternice, otrăvitoare identificate în organismul lui A.A. Navalnîi, inclusiv metale grele?", se pune întrebarea în scrisoare, postată integral pe website-ul RBC.

"Au fost găsite în probele biologice ale lui A.A. Navalnîi substanţe din grupul inhibitorilor de colinesterază? Care
anume, mai exact?".

Sunt puse o serie de alte întrebări detaliate, inclusiv:

- Ce medicamente au fost utilizate pentru tratamentul lui Navalnîi şi în ce doze

- Dacă starea lui s-a înrăutăţit şi de ce

- Care au fost rezultatele testelor efectuate pe inima sa şi sistemele respirator şi nervos central.

Procuratura cere prelevarea de probe din sângele lui Navalnîi, urină, păr, unghii, salivă şi interiorul obrazului şi să fie furnizate cât mai curând posibil copii ale rapoartelor medicale.

Ea promite că va trata rezultatele în mod confidenţial şi exclusiv în scopul investigării a ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi.

În scrisoare se spune că între timp anchetatorii ruşi au confiscat peste 100 de articole, au examinat imagini de televiziune cu circuit închis şi au ordonat mai mult de 20 de examinări medico-legale, dar că până acum nu au găsit dovezi că Navalnîi a fost victima unui act criminal deliberat.

Noviciok, otrava folosită și în cazul fostului dublu agent Serghei Skripal

 

Skripal, fost agent dublu rus, şi fiica sa Iulia au fost ţinta unui atac cu substanţa otrăvitoare în martie 2018, la Salisbury (sudul Angliei). De atunci, cei doi şi-au revenit.

Cantitatea de agent neurotoxic pe care doi agenți ai serviciilor secrete militare ruse ar fi adus-o în Marea Britanie, ca să-l ucidă pe fostul spion rus Serghei Skripal, avea potențialul să ucidă 4.000 de persoane.

Potrivit unui responsabil din sectorul securităţii, citat de cotidianul The Times, recipientul pentru parfum în care cei doi suspecţi ruşi au păstrat produsul conţinea o doză suficientă pentru a provoca un asemenea număr de victime.

Atentantul asupra fostului dublu agent rus a dus la o relație tensionată între state importante ale UE și Federația Rusă. Franţa, Germania, SUA şi Canada au anunţat la scurt timp după finalizarea anchetei britanice, în septembrie 2018, într-o declaraţie comună, că au „încredere deplină″ în concluziile poliţiei britanice în ancheta privind tentativa de asasinat. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO