Cavou de 20.000 de tone pentru cel mai mare "mort" radioactiv din lume
Dupa cea mai grava catastrofa nucleara a lumii, la centrala de la Cernobil se construieste un nou sarcofag, cu rolul de a diminua amenintarea radioactivitatii.
Lucrarile de asamblare vor incepe pe 26 aprilie, in aceeasi zi in care a avut loc dezastrul, a anuntat presedintia ucrainiana. Reactorul avariat in urma exploziei continua sa reprezinte un pericol, desi daramaturile au fost acoperite in 1986 cu o sapa de beton. Instalatia este insa fisurata si nu poate fi considerate sigura.
Prima faza de asamblare a acestei constructii, cu o inaltime de 108 metri si o masa de 20.000 de tone, a inceput deja, anul acesta, a precizat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), insarcinata cu gestionarea fondurilor prevazute pentru acest proiect, potrivit Mediafax.
Costul total al acestei operatiuni este estimat la 1,5 miliarde de euro. In urma cu un an, din aceasta suma lipseau 750 de milioane de euro. Banii au reusit sa fie stransi dupa ce Comunitatea internationala a deblocat 550 de milioane de euro in cadrul unei Conferinte internationale la Kiev, in 2011, prin care s-au marcat 25 de ani de la catastrofa.
Restul sumei a fost adaugata de catre BERD. Noul sarcofag va fi construit de Consortiul Novarka, format de societatile franceze Bouygues si Vinci si va fi asamblat pe un teren adiacent reactorului, iar ulterior instalat deasupra vechii sape de ciment.
Centrala de la Cernobil, situata la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, a fost teatrul celei mai grave catastrofe nucleare din istoria omenirii, in urma exploziei reactorului numarul patru, in aprilie 1986, si contaminarii unei bune parti a Europei, dar mai ales a Ucrainei, Belarusului si Rusiei.
Sursa: Mediafax
Etichete: sarcofag, cernobil, radioactivitate, placa de beton,
Dată publicare:
28-03-2012 17:33