Catastrofa in Ucraina.Expertii britanici au inceput sa extraga date din cutiile negre ale zborului MH17. LIVE TEXT
23 iulie 2014. Experti din cadrul Biroului britanic de ancheta AAIB au inceput miercuri dupa-amiaza sa extraga datele din cele doua cutii negre ale avionului care efectua zborul MH17 si care s-a prabusit in Ucraina.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
CITITI IN ACEST MATERIAL
-►Avionul cu primele cadavre ale victimelor cursei MH17 a ajuns in Olanda
-►Doua avioane de vanatoare ucrainene, doborate in estul tarii
-►Cadavre din avionul malaysian au cazut langa un orfelinat din Ucraina, ingrozind copiii
-►Avionul malaysian a fost doborat de un ofiter rus, afirma seful contraspionajului ucrainean
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
UPDATE 22:13 Biroul britanic pentru anchete asupra accidentelor aeriene - AAIB - "este pe cale sa extraga date care vor alimenta ancheta internationala", a declarat un purtator de cuvant al ministerului britanic.
Cele doua cutii negre ale avionului malaysian au fost transferate de catre anchetatori din cadrul Biroului olandez pentru Securitate (OVV) AAIB, la Farnborough, la sud-vest de Londra, a anuntat anterior ministerul intr-un comunicat.
UPDATE 17:09 Cele doua avioane care transporta cadavre ale victimelor cursei MH17 au aterizat miercuri la Eindhoven, in sudul Olandei.
La aeroport sunt rudele victimelor, cuplul regal olandez si premierul Mark Rutte. Unul dintre avioane transporta 16 sicrie, iar celalalt 24.
UPDATE 16:47 Rebelii planuiau sa saboteze investigatia in cazul prabusirii avionului Malaysia Airlines, raspandind fragmente din alte avioane la locul catastrofei, potrivit unor surse citate de Sky News.
Serviciile britanice de informatii au interceptat comunicatii intre rebelii prorusi, care discutau despre incercari deliberate de a altera scena dezastrului.
Potrivit dovezilor, rebelii vorbeau inclusiv despre mutarea unor ramasite ale victimelor de pe campul din Grabavo, unde a fost doborat avionul malaysian. Surse din cadrul Guvernului britanic au adaugat ca rebelii intentionau de asemenea sa trimita cutiile negre ale avionului la Moscova.
UPDATE 16:00 Seful contraspionajului ucrainean, Vitali Naida, a declarat ca persoana care a lansat racheta ce a doborat avionul malaysian in estul Ucrainei, joi, este cu siguranta un ofiter rus, relateaza CNN. "Un ofiter bine echipat, bine educat si instruit de rusi (...) a apasat acel buton in mod deliberat", a declarat Naida pentru CNN.
"Am interceptat conversatii" intre un ofiter rus si biroul sau din Moscova, a precizat oficialul ucrainean. "Stim sigur ca, cu cateva minute inainte de lansarea rachetei, a existat un raport" catre un ofiter rus, care anunta ca avionul se apropie, a adaugat acesta.
"Ei stiau ca avionul vine cu viteza constanta, cu o directie constanta" si ar fi trebuit sa stie ca nu este un avion de vanatoare, ci "un avion civil de mari dimensiuni", a mai spus seful contraspionajului ucrainean.
Oficiali din cadrul serviciilor americane de informatii au declarat marti ca rebelii prorusi sunt responsabili de doborarea avionului ucrainean, dar acum considera ca rebelii nu stiau ca este vorba despre un avion comercial. Moscova a negat acuzatiile potrivit carora ar fi doborat avionul malaysian.
Locotenent-generalul rus Andrei Kartapolov a sugerat ca un avion de vanatoare ucrainean ar fi doborat cursa MH17, insa presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a respins acuzatia, precizand ca avioanele de lupta ucrainene erau la sol in acel moment. De asemenea, rebelii prorusi au negat in mod repetat ca ar fi responsabili pentru acest atac.
UPDATE 15:00 Copiii de la un orfelinat din satul ucrainean Rozsipne se jucau in aer liber in momentul prabusirii avionului malaysian in estul Ucrainei, joi, si au vazut trupul unui baiat cazand pe pamant, povesteste o educatoare, citata de CNN. Una dintre educatoarele copiilor, Valentina, povesteste ca acestia au fost ingroziti. "Acestea sunt cadavre!", au strigat copiii, potrivit educatoarei. Aceasta a aratat un crater format in iarba dupa caderea cadavrului unei femei, in apropierea locului unde se jucau copiii. Unii dintre orfani tipau, altii stateau jos si plangeau, a povestit Valentina.
UPDATE 14:30 Doua avioane de vanatoare au fost doborate in estul Ucrainei, potrivit unui purtator de cuvant militar, transmite AFP. CITESTE AICI MAI MULTE.
UPDATE 13:10 Cutiile negre ale zborului MH17 au fost predate expertilor britanici. "Cele doua cutii negre ale zborului MH17 au fost transmise de Biroul olandez pentru securitate expertilor din cadrul Biroului britanic de ancheta (AAIB) de la Farnborough, situat la sud-vest de Londra", a anuntat, intr-un comunicat, Ministerul britanic al Transporturilor.
Anchetatorii olandezi au primit cutiile negre de la expertii malaysieni, care le-au primit, la randul lor, in noaptea de luni spre marti de la rebelii prorusi. Cutiile negre permit inregistrarea discutiilor din cabina de pilotaj si a datelor tehnice ale zborului. Totusi, este putin probabil ca ele sa poata furniza inregistrari ce ar permite identificarea originii tirului de racheta care a doborat avionul malaysian.
UPDATE 13:05 Avionul cu primele cadavre ale victimelor cursei MH17 a plecat spre Olanda. Dupa un moment de reculegere, primele sicrie au fost aduse de cadeti ai Fortelor aeriene si depuse intr-unul din cele doua avioane Hercules C-130. In total, 50 de sicrie urmeaza sa fie transportate miercuri in Olanda, la bordul acestor avioane, a precizat un purtator de cuvant al delegatiei olandeze.
Alte trei asemenea transporturi sunt programate tot pentru miercuri. Apoi, legistii vor incepe procesul dificil si indelungat al identificarii. Avioanele care vor repatria cadavrele vor ateriza la Eindhoven, in sudul Olandei, de unde cadavrele vor fi transportate catre o baza militara din Hilversum, la sud-est de Amsterdam, la aproximativ 100 de kilometri de aeroport.
Intre timp, fotografia unui tanar din randul rebelilor, pozat in fata unui sistem anti-aerian BUK, se adauga dovezilor ca separatistii dispuneau de acest echipament sofisticat. Serviciul american de informatii crede ca avionul ar fi putut fi doborat din greseala de militantii pro-rusi, dar nu are dovezi clare ale implicarii Rusiei.
UPDATE 11:30 Australia suspecteaza ca multe cadavre au ramas la locul prabusirii avionului malaysian. "Este posibil ca multe cadavre sa fie in continuare acolo, in aer liber, sub soarele de vara european, supuse interferentelor si ravagiilor provocate de caldura si animale", a apreciat seful Guvernului australian.
"Suntem absolut siguri ca sunt corpurile a 200 de persoane diferite in tren", a explicat Jan Tuinder, seful delegatiei olandeze in Ucraina, in timpul unei conferinte de presa la Harkov. "Unde sunt celelalte? Acest lucru va face parte din investigatiile urmatoare", care vor avea loc in Olanda, a adaugat el.
Miercuri dimineata, dupa o scurta ceremonie pe aeroportul din Harkov, trupurile a 200 dintre victime vor fi duse in Olanda, unde urmeaza sa fie indentificate. Anchetatori olandezi, care au primit acces la locul dezastrului, vor continua sa caute ramasitele celorlalte 98 de victime. Pe de alta parte, ministrii de externe ai Uniuni Europene, anunta miercuri noi sanctiuni pentru Rusia, acuzata ca ii sprijina pe rebelii care ar fi doborat avionul, in urma cu sase zile.
O mama isi aminteste cu durere ca fiul ei cel mic i-a spus ca avionul se va prabusi, chiar inainte sa se imbarce in aeronava malaieziana doborata deasupra Ucrainei: "Daca as putea sa dau timpul inapoi...Nu l-am ascultat. Nu am cuvinte...". Samira Calehr, mama a doi baieti morti: "Mi-a spus mama, te iubesc, o sa imi fie dor de tine. Ce o sa se intample atunci cand avionul se va prabusi. I-am spus: nu fi prostut! Totul o sa fie bine".
Baiatul era insotit de fratele cel mare si plecau de la Amsterdam sa isi viziteze bunica in Indonezia. Fiul mijlociu este in viata numai fiindca nu a gasit loc in avion. Mika Calehr, fratele celor doi baieti: "Ei sunt una cu mine. Sunt cei mai buni prieteni ai mei. Sunt fratii mei si ma vor veghea pentru totdeauna."
Inainte sa ajunga acasa, trupurile victimelor vor fi duse in Olanda, pentru a fi indentificate in cadrul unui proces laborios, care ar putea dura cateva luni. Deocamdata, anchetatorii olandezi au reusit sa numere doar 200 de corpuri, aduse de la locul dezastrului cu trenul frigorific.
Jan Tuinder, anchetator olandez: "Inca nu am gasit toate ramasitele umane. Din respect pentru victime am pus trupurile in sicrie." Restul ramasitelor fie nu au putut fi identificate, fie inca zac undeva pe campurile unde avionul s-a prabusit si unde continua cautarile. Pe de alta parte, cutiile negre au fost inmanate anchetatorilor olandezi si vor fi analizate intr-un centru din Marea Britanie. Ele nu vor oferi insa indicii despre cine a tras racheta ce a doborat avionul.
Poza unui tanar rebel in fata unui sistem anti-aerian BUK se adauga insa dovezilor ca separatistii dispuneau de acest echipament sofisticat, desi au negat constant asta. Serviciul american de informatii spune ca avionul ar fi putut fi doborat din greseala de militantii pro-rusi, slab pregatiti in folosirea echipamentului. Aceeasi sursa arata ca nu exista o dovada clara a implicarii Rusiei, desi Moscova este invinuita pentru ca i-a sustinut necontenit pe rebeli. Acesta este si motivul pentru care ministrii de externe reuniti marti la Bruxelles au decis sa mareasca lista oficialilor si entitatilor rusesti vizate de santiuni.
Titus Corlatean, ministrul roman de Externe: "Am decis sa acceleram activitatea de pregatire a masurilor anvizajate la Consiliul European din 16 iulie, in vederea stabiliri imediate a listei de entitati si persoane, acesta este elementul nou aici, entitati". Sanctiunile ii vor viza pe apropiatii presedintelui Vladimir Putin, dar ar putea include si companii din sectorul de tehnologie militara si din cel energetic.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, avion, rachete, Boeing 777, malaysia,
Dată publicare:
23-07-2014 07:51