Catastrofa in Ucraina. Zi de doliu national miercuri, in Olanda. Lipsesc 82 de trupuri din trenul mortuar. LIVE TEXT

×
Codul embed a fost copiat

22 iulie 2014.  Inregistrarile efectuate de catre cutiile negre ale avionului malaysian, probabil doborat de catre o racheta joi, pe cand se afla in spatiul aerian al Ucrainei, ar urma sa fie decriptate in Marea Britanie.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest material:

-► Un avion belgian va aduce in Marea Britanie cutiile negre ale zborului MH17

-► Rusia pregatita sa ofere "sprijin total" in ancheta

Citește și
avion
Zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines: 8 intrebari fara raspuns despre catastrofa din Ucraina
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

-► Armistitiu pe o raza de 10 kilometri in jurul locului prabusirii zborului MH17

-► Victimele tragediei aviatice au fost transportate in vagoane frigorifice la Harkov

UPDATE ORA 22:00 Expertii olandezi declara ca rebeli pro-rusi le-au predat mai putine trupuri decat au spus ca s-ar afla in trenul frigorific, care a ajuns pe teritoriul controlat de ucraineni. Vagoanele au transportat 200 de corpuri si nu 282, ceea ce inseamna ca ramasitele a 82 de victime ar putea si acum sa zaca pe campul unde s-a prabusit avionul.

UPDATE ORA 21:00 Olanda a decretat doliu national miercuri, cand vor fi aduse in tara primele corpuri ale celor 298 de persoane decedate in urma dezastrului aviatic din estul Ucrainei, informeaza AFP. "Premierul Mark Rutte a decretat zi de doliu national pe 23 iulie", se arata intr-un comunicat al Ministerului olandez de Justitie. Un minut de reculegere va fi pastrat in Olanda la aterizarea avionului care transporta victimele Cursei MH17.

UPDATE ORA 18:00 Un avion de tip Embraer a decolat marti dupa-amiaza de pe aeroportul militar de la Melsbroek cu destinatia Kiev, a anuntat Didier De Weerdt, un purtator de cuvant al ministerului. Cutiile negre ale zzborului MH17 urmeaza sa fie depuse la bordul avionului si aduse in Marea Britanie, unde vor fi analizate datele stocate de aceste dispozitive.

Avionul de tip Boeing 777 malaysian care asigura zborul MH17 a fost doborat probabil cu o racheta, joia trecuta, in spatiul aerian din estul Ucrainei. La bordul avionului militar belgian se afla experti tehnici si reprezentanti ONU, a precizat purtatorul de cuvant.
Aceasta misiune este efectuata in cadrul cooperarii intre sase state europene - si anume Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta, Germania si Spania - in Comandamentul European pentru Transport Aerian (European Air Transport Command, EATC), cu sediul la Eindhoven, in Olanda.

UPDATE ORA 16:13  Un avion la bordul caruia vor fi depuse ramasitele victimelor zborului MH17 urmeaza sa ajunga in Olanda miercuri, unde identificarea acestora ar putea sa dureze mai multe luni, a dat asigurari marti premierul olandez Mark Rutte.

"Asteptam ca primul avion sa plece miercuri", a declarat premierul intr-o conferinta de presa, la Haga. Avionul va ateriza la Eindhoven, in sudul Olandei, de unde cadavrele vor fi transportate catre o bază militara, la Hilversum, la sud-est de Amsterdam, la o distanta de aproximativ 100 de kilometri de aeroport.

Premierul a confirmat ca trenul frigorific, la bordul caruia au fost depuse cadavrele, a sosit marti dimineata in orasul Harkov, un teritoriu loialist, dupa ce a plecat de la Torez, o localitate aflata intr-o zona aflata sub controlul rebelilor prorusi, luni seara.

UPDATE ORA 15:40  Cele doua inregistrari ale zborului, recuperate de catre rebeli prorusi care detin controlul asupra zonei in care s-a prabusit avionul de tip Boeing 777 cu 298 de persoane la bord, au fost predate luni seara unor reprezentanti ai Malaysiei.

Insa, la solicitarea Kievului, Olanda - tara din care provin 193 dintre victime - urmeaza sa fie insarcinata cu ancheta asupra catastrofei.

Astfel, atunci cand Haga va adopta in mod oficial decizia de a conduce investigatia, olandezii vor prelua cutiile negre de la malaysieni si le vor trimite in Marea Britanie, a precizat Ministerul ucrainean al Dezvoltarii Regionale, al carui conducator, vicepremierul Volodimir Groisman, coordoneaza ancheta de partea ucraineana.

UPDATE ORA 15:15 Autoritatile ucrainene intentioneaza sa denunte acordurile cu Rusia privind stationarea fortelor ruse in Transnistria, pentru a impune retragerea acestora din regiunea separatista, afirma o sursa diplomatica apropiata dosarului transnistrean, relateaza agentia Itar-Tass, citata de Unimedia.

UPDATE ORA 15:10 Presedintele rus, Vladimir Putin, a dat asigurari marti ca Moscova va face tot posibilul, inclusiv folosirea influentei sale asupra separatistilor, pentru a ajuta la ancheta privind prabusirea avionului malaysian in estul Ucrainei, relateaza AFP. "Rusia va face tot ce-i sta in putere pentru o ancheta completa, implicand toate partile, in profunzime si transparenta", a declarat Putin, citat de agentiile de presa rusesti, in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus. "Ni se cere sa exercitam presiuni asupra rebeliunii. Vom face desigur tot ce sta in puterea noastra, repet, dar acest lucru nu va fi suficient", a adaugat el.

UPDATE ORA 14:00 Locul prabusirii avionului Malayisia Airlines in estul Ucrainei a fost alterat "la scara industriala", a declarat marti premierul australian, evocand "o tentativa de a masca probele", relateaza AFP. "Mai ramane un drum foarte, foarte lung de parcurs", a declarat in fata presei Tony Abbott, referitor la repatrierea cadavrelor celor 28 de australieni morti in urma prabusirii cursei MH17 si la eforturile pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei responsabili de tirul de racheta care a doborat avionul. "Ceea ce avem acolo sunt indicii alterate la o scara industriala. Acest lucru trebuie sa inceteze", a precizat el. "Dupa crima vine tentativa de a masca probele".

UPDATE ORA 13:00 Ucraina le-a cerut, marti, tarilor ai caror cetateni au murit in urma prabusirii avionului malaysian sa trimita politisti la locul tragediei pentru a asigura "inviolabilitatea" perimetrului in care s-a produs catastrofa, relateaza AFP. "Solicitam tarilor ai caror cetateni sunt victimele catastrofei sa analizeze posibilitatea de a trimite politisti pentru a asigura inviolabilitatea intregului perimetru al prabusirii avionului si pentru a contribui la ancheta", a anuntat, intr-un comunicat, Ministerul ucrainean de Externe.

UPDATE ORA 12:00 Potrivit BBC, trenul cu trupurile neinsufletite a 282 dintre victimele accidentului aviatic produs joi in Ucraina a ajuns in gara din Harkov, oras aflat in totalitate sub controlulguvernului ucrainean. Trupurile a 16 victime nu au fost inca gasite, a declarat presedintele Ucrainei Petro Porosenko. Cadavrele victimelor vor fi predate unei delegatii olandeze care le va transporta cu avionul la Amsterdam, unde vor fi identificate inainte de a fi predate familiilor, prin intermediul serviciilor din tarile lor. Trenul cu vagoane frigorifice a plecat din gara Torez, aflata sub controlul separatistilor, luni, la ora 19.00 (19.00, ora Romaniei), si inainte de a ajunge la Harkov a trecut prin Donetk.

UPDATE ORA 11:00 Rusia si-a exprimat marti disponibilitatea sa ofere "sprijin deplin" in ancheta privind prabusirea zborului MH17 in estul Ucrainei, inclusiv prin trimiterea unor experti, si a salutat rezolutia ONU care solicita acces liber la locul catastrofei, relateaza AFP. "Rusia este dispusa sa ofere sprijin deplin in desfasurarea anchetei, inclusiv prin mobilizarea unor specialisti", a anuntat, intr-un comunicat, Ministerul rus de Externe. "Consideram ca o asemenea catastrofa trebuie sa fie elucidata cu participarea activa a expertilor din cadrul Organizatiei internationale pentru aviatia civila", aflata in subordinea ONU, adauga Ministerul rus de Externe. De asemenea, Moscova a salutat rezolutia adoptata in noaptea de luni spre marti de Consiliul de Securitate, inclusiv de Rusia, care condamna atacul asupra zborului MH17 si solicita acces liber si asigurarea masurilor de securitate pentru experti la locul catastrofei. "In urma consultarilor, rezolutia a fost adoptata si evidentiaza necesitatea unei anchete internationale cu adevarat independenta si impartiala avand la baza principiile aviatiei internationale", adauga comunicatul diplomatiei de la Moscova. Este important ca rezolutia "solicita, totodata, partilor aflate in conflict o incetare a luptelor in zona incidentului si sa asigure accesul la locul catastrofei organizatiilor participante la ancheta, printre care misiunea de observatori a OSCE si alte organizatii internationale", adauga ministerul rus. De altfel, presedintele rus Vladimir Putin a salutat adoptarea rezolutiei in noaptea de luni spre marti, intr-o discutie la telefon cu premierul olandez Mark Rutte. Cei doi lideri au mentionat, de asemenea, necesitatea "accesului direct si total" la locul catastrofei si necesitatea unei incetari a focului, a precizat Kremlinul, intr-un comunicat.

In acelasi timp, ei au anuntat in fata presei instituirea unui armistitiu pe o raza de zece kilometri in jurul locului prabusirii aparatului apartinand companiei Malaysia Airlines.

"Am decis sa predam expertilor malaysieni cutiile negre", a declarat "premierul" republicii autoproclamate Donetk, Aleksandr Borodai.

Un expert malaysian le-a multumit separatistilor prorusi. "In numele Guvernului malaysian, transmit multumiri Guvernului republicii Donetk ca ne-a predat cele doua cutii negre (...). Nu am gasit cutiile negre ale zborului MH 370 (disparut deasupra Oceanului Indian) si, prin urmare, suntem multumiti ca le-am putut recupera pe acestea", a spus el. "Cutiile negre sunt intacte", a adaugat el.

Pe de alta parte, Aleksandr Borodai a anuntat o masura solicitata inca din momentul prabusirii avionului de comunitatea internationala pentru a facilita accesul in zona: "Am ordonat o incetare a focului pe un perimetru de zece kilometri in jurul" locului tragediei, soldate cu 298 de morti, a spus el.

Trenul care transporta victimele avionului malaysian va ajunge marti la Harkov

Trenul care transporta victimele avionului malaysian prabusit in estul Ucrainei va face 10-12 ore pana in orasul Harkov, dupa ce va trece prin zone aflate sub controlul insurgentilor prorusi, anunta premierul Olandei, Mark Rutte, citat de AFP.

Trenul cu vagoane frigorifice a plecat din gara Torez, aflata sub controlul separatistilor, la ora 19.00 (19.00, ora Romaniei). Trenul a trecut prin Donetk, dupa care s-a indreptat spre Harkov.

"Donetk se afla sub controlul rebelilor. Trenul va ajunge la Harkov. Presedintele Petro Porosenko mi-a spus ca va dura 10-12 ore ca trenul sa ajunga la Harkov", a precizat Mark Rutte.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Povestea ciclistului olandez care a fentat moartea de doua ori. Avea bilete pentru ambele avioane Malaysia Airlines prabusite
Povestea ciclistului olandez care a fentat moartea de doua ori. Avea bilete pentru ambele avioane Malaysia Airlines prabusite

Maarten de Jonge sustine ca a reusit sa evite de doua ori moartea, dupa ce a decis in ultima clipa sa nu se urce in cursele MH17 si MH370, ale companiei Malaysia Airlines.

Zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines: 8 intrebari fara raspuns despre catastrofa din Ucraina
Zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines: 8 intrebari fara raspuns despre catastrofa din Ucraina

In mijlocul haosului si durerii, intrebarile cheie despre doborarea zborului MH17 par sa ramana fara raspuns. Catastrofa, in urma careia 298 de persoane au murit, a transformat o tensiune locala precum cea din regiunea Ucrainei intr-o problema globala.

Catastrofa in Ucraina. Trenul cu corpurile pasagerilor zborului MH17 a parasit gara. Cadavrele, predate Olandei. LIVE UPDATE
Catastrofa in Ucraina. Trenul cu corpurile pasagerilor zborului MH17 a parasit gara. Cadavrele, predate Olandei. LIVE UPDATE

 21 iulie 2014. Trenul care transporta victimele avionului malaysian prabusit in estul Ucrainei va face 10-12 ore pana in orasul Harkov, dupa ce va trece prin zone aflate sub controlul insurgentilor prorusi, anunta premierul Olandei, Mark Rutte.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.