UE va decide joi noi sanctiuni impotriva Rusiei. Corlatean: Separatistii pro-rusi ar putea fi listati drept grup terorist
Uniunea Europeana va adauga, joi, noi oficiali si entitati ruse pe lista sanctiunilor adoptate din cauza sustinerii acordate separatistilor din estul Ucrainei, anunta Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, citata de AFP.
"Am decis accelerarea pregatirii masurilor punctuale decise saptamana trecuta", a precizat Ashton. Lista va fi prezentata joi, a subliniat oficialul UE.Uniunea Europeana va pregati sanctiuni tintite vizand Rusia in domeniile tehnologiei si apararii, in urma prabusirii avionului malaysian in Ucraina, a anuntat marti si ministrul austriac de Externe, relateaza AFP. "Comisia va fi mandatata sa pregateasca sanctiuni tintite in sectoarele tehnologiilor-cheie si militare", a declarat ministrul Sebastian Kurz in cursul unei reuniuni cu omologii sai la Bruxelles. Aceasta decizie a fost confirmata de surse europene.
La reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, ministrii au discutat marti si despre posibilitatea de a-i lista pe separatistii prorusi din estul Ucrainei drept grupare terorista, a declarat ministrul roman de Externe, Titus Corlatean. "Vom continua activitatea de a gasi solutii si formulele de text si politice care ar putea viza listarea separatistilor pro-rusi ca grupuri teroriste. Este un lucru important" a precizat Corlatean.
Ministrii de externe ai UE au lansat, marti, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, "un apel ferm tuturor partilor prezente in teren, in special gruparilor separatiste care actioneaza in regiune, sa permita neintarziat accesul echipelor de experti la locul prabusirii (aeronavei Malaysian Airlines - n.r.), in vederea recuperarii trupurilor neinsufletite. Totodata, acestia au sustinut necesitatea lansarii unei anchete internationale amanuntite si credibile in vederea identificarii circumstantelor tragediei si a persoanelor responsabile pentru aceasta.Sefii diplomatiilor europene si-au exprimat dezamagirea fata de lipsa unor actiuni substantiale ale Federatiei Ruse in ceea ce priveste dezescaladarea conflictului armat din estul Ucrainei.
Consiliul Afaceri Externe a aprobat un pachet substantial de masuri restrictive, care vizeaza entitati si persoane care contribuie la subminarea integritatii teritoriale si a suveranitatii nationale a Ucrainei. De asemenea, participantii la reuniune au decis accelerarea adoptarii de masuri la adresa persoanelor si entitatilor care acorda sprijin material si financiar actiunilor care tin de anexarea ilegala a Crimeei si destabilizarea partii de est a Ucrainei, respectiv formularea de noi restrictii la investitiile in Crimeea.
In plus, ministrii au mandatat Consiliul si Comisia Europeana sa finalizeze pregatirile pentru adoptarea de noi masuri sanctionatorii, care sa acopere, printre altele, sectorul apararii, inclusiv produsele cu dubla utilizare, cel al tehnologiei de varf, inclusiv in domeniul energetic, precum si accesul la piata de capital.
Ministrii de Externe au adoptat Decizia Consiliului de infiintare a Misiunii UE de Consiliere pentru Ucraina (EU Advisory Mission / EUAM Ukraine). Misiunea, cu un mandat initial de 2 ani, va avea drept scop sprijinirea reformei sectorului civil de securitate si al statului de drept din Ucraina.
In acest context, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a indicat hotararea Romaniei de a contribui substantial la activitatea EUAM Ucraina, proiect pe care l-a sustinut puternic inca din etapele sale incipiente. Seful diplomatiei romane a afirmat, in cadrul interventiei sale, ca prabusirea aeronavei Malaysian Airlines aduce in atentie, intr-un mod tragic, modul in care conflictul din Ucraina afecteaza intreaga comunitate internationala si semnaleaza inca o data imperativul solutionarii cat mai rapide a acestuia, in mod pasnic si durabil.
In cadrul reuniunii a fost abordata si situatia din Orientul Mijlociu, pe fondul intensificarii violentelor din Israel si Teritoriile Palestiniene. Ministrul roman de Externe a subliniat imperativul dezescaladarii cat mai rapide a situatiei din regiune, ca preconditie a reluarii negocierilor pentru un acord de pace avand ca obiectiv solutia celor doua state. De asemenea, in cadrul reuniunii, sefii diplomatiilor europene au analizat evolutiile politice si situatia de securitate din Irak, inclusiv consecintele dramatice asupra comunitatii crestine din aceasta tara.