Catalonia: Curtea constitutionala suspenda rezolutia separatista

Ultima actualizare: 14-11-2015 00:30
alegeri Catalonia - GETTY

Curtea constitutionala a Spaniei a suspendat miercuri seara, in asteptarea unei decizii pe fond, rezolutia parlamentului catalan proclamand deschiderea procesului ce ar trebui sa conduca regiunea spre independenta fata de Spania cel tarziu in 2017.

Cei unsprezece magistrati ai curtii au hotarat sa admita recursul depus contra acestui text de guvernul spaniol miercuri la pranz, potrivit unei surse judiciare. Depunerea recursului antreneaza suspendarea automata a rezolutiei adoptate luni, pana la examinarea de fond, noteaza France Presse, relateaza Agerpres.

Curtea a notificat de asemenea membri de rang inalt ai parlamentului catalan, reprezentand cea mai bogata regiune a Spaniei in nord-estul tarii, ca daca nu vor lua decizia in considerare, ar putea fi suspendati din posturile lor si se vor confrunta cu o actiune in justitie, noteaza Reuters.

In schimb, vicepresedinta guvernului regional catalan a anuntat miercuri seara ca guvernul catalan va continua sa puna in aplicare proiectul separatist detaliat in rezolutia adoptata de parlamentul regional luni, in ciuda suspendarii sale de catre Curtea constitutionala spaniola.

"Vointa politica a guvernului catalan este de a merge inainte cu privire la continutul rezolutiei aprobate luni", a declarat presei Neus Munte, dupa decizia curtii.

Parlamentul regional din Catalonia a adoptat luni o rezolutie, fara precedent, pentru separarea de Spania, lansand o asa-numita foaie de parcurs spre independenta.

Declaratia de secesiune, primul pas despre care partidele pro-independenta spera ca va conduce la desprinderea regiunii de Spania si la crearea unei republici independente in interval de 18 luni, a primit sustinerea majoritatii legislativului regional
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO