Victorie decisiva a separatistilor catalani. Cum ar putea ramane Spania fara 7,5 milioane de locuitori si 19% din PIB
Separatistii catalani au castigat alegerile regionale din Spania. Formatiunile care sustin independenta au impreuna 72 de locuri dintre cele 135 ale legislativului din Catalonia, peste limita majoritatii absolute de 68 de locuri.
Ei le-au promis alegatorilor independenta acestei prospere regiuni din nord-estul Spaniei in rastimp de un an si jumatate. Madridul avertizeaza ca o astfel de initiativa este ilegala.
Totusi, presa de la Madrid interpreteaza altfel rezultatul si prefera sa scoata in evidentza faptul ca victoria a fost la limita, si doar prin formarea unei coalitii.
Mii de catalani s-au strans in centrul Barcelonei pentru a sarbatori victoria partidelor separatiste in scrutinul de ieri.
Barbat: "Cred ca de luni o sa vedem foarte multa teama la Madrid si mult curaj in Catalonia. Trebuie sa fim puternici si sa mergem mai departe. Nimic nu ne poate opri."
Imaginea luptei pro-independenta a devenit Artur Mas, presedintele regiunii autonome catalane. El a strans in jurul sau coalitia "Impreuna pentru da" - "Junts pel si", care nu a reusit totusi sa castige de una singura cele 68 de locuri necesare unei majoritate absolute in parlamentul regional. Voturile catalanilor au mers si catre o alta formatiune pro-independenta, de stanga, anticapitalista.
Artur Mas, candidatul coalitiei pentru independenta: "Sarbatorim o victorie dubla: a taberei pro-independenta si a democratiei!"
Guvernul de la Madrid a incercat in zadar sa ii convinga pe catalani sa respinga calea plina de necunoscute propusa de separatisti.
Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Cine va plati pensiile? Ce se va intampla cu drepturile voastre ca spanioli si europeni? Cei care va vorbesc despre independenta, de ce nu va explica toate acestea?"
In ultimii trei ani, tabara separatista a solicitat, in zadar, guvernului central de la Madrid un refrendum pentru autodeterminarea Cataloniei. Furios ca nu l-a obtinut, Artur Mas a reusit sa transforme aceste alegeri locale intr-un veritabil plebiscit.
In cazul unui "divort", Spania ar ramane fara regiunea sa cea mai industrializata; fara 7,5 milioane de locuitori, adica 16 la suta din populatie; fara 25 la suta din exporturi si 19 la suta din PIB. De asemenea, ar pierde 826 de kilometri de litoral la Mediterana.
Partidul separatist CUP din cheama la "nesupunere": "De maine, legea poate si nu mai trebuie ascultata de catalani"
Partidul separatist catalan radical de stanga CUP (Candidatura Unitatii Populare) a chemat duminica la "nesupunere" dupa victoria taberei separatiste in alegerile regionale din Catalonia, informeaza AFP.
"Suveranitatea catalana a fost clara", a declarat liderul partidului Antonio Bańos la o intalnire cu militanti ai formatiunii sale, organizata intr-un cartier din Barcelona, Poblenou.
CUP este totusi foarte departe ideologic de Artur Mas, figura de frunte a Junts pel Si ( "Impreuna pentru da"), un conservator. CUP a anuntat in mod repetat ca va refuza sa-l investeasca presedinte. Printre altele, acest partid a cerut un "plan de urgenta sociala".
"De maine, legea poate si nu mai trebuie ascultata de catalani", a declarat Banos, chemand locuitorii regiunii la nesupunere, sa nu mai aplice "legile nedrepte pentru clasele sociale catalane".
"Trebuie ca toti catalanii sa poata avea toate cele trei mese pe zi", a mai declarat el, intr-o critica a politicilor de austeritate impuse de Madrid, dar si la adresa guvernului regional al lui Artur Mas.
"Astazi se naste republica", a mai spus el, aparand o "republica demna" si "inalienabila".
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, catalonia, separatiști, alegeri regionale,
Dată publicare:
28-09-2015 08:07