Cât de periculoasă este acum aderarea Ucrainei la NATO. Washingtonul a prezis un scenariu sumbru
Washingtonul a subliant, miercuri, că aderarea Ucrainei la NATO în momentul de față ar isca un război în toată regula cu Rusia.
Consilierul pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, a declarat că, dacă Ucraina ar fi admisă astăzi în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ar însemna că Alianța ar intra în război cu Rusia.
Statele Unite și alte națiuni membre ale NATO "nu sunt pregătite" pentru o astfel de decizie și, mai mult, nu este "rezonabilă în acest moment", a adăugat Sullivan.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De asemenea, Washingtonul a mai precizat că, deși Ucraina a făcut progrese substanțiale, trebuie să se facă mai mulți pași înainte de a putea face parte din Alianță, informează agenția de presă Baha.
Stoltenberg: „Rusia nu alege membrii NATO”
De partea cealaltă, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, le-a transmis liderilor de la Kremlin că pot protesta cât vor față de aderarea Ucrainei la Alianță, pentru că Rusia nu are drept de veto în această situație.
Într-o conferință de presă susținută în timpul summitului NATO, după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Stoltenberg a subliniat că Rusia nu ajunge să ia decizii cu privire la cine poate și cine nu poate adera la Alianță. El a precizat că Ucraina are "dreptul de a-și alege propria cale" atunci când vine vorba de securitate și că este de competența Kievului și a NATO să decidă dacă țara afectată de criză va deveni membră a Alianței și când.
Întrebat dacă acceptarea Ucrainei în NATO reprezintă un risc, Stoltenberg a subliniat că nu există "nicio opțiune lipsită de riscuri" atunci când există un război în Europa. Șeful NATO a descris victoria președintelui rus Vladimir Putin drept "cel mai mare risc". De asemenea, el a subliniat importanța sprijinului Alianței pentru Ucraina, deoarece conflictul din această țară face ca și NATO să fie "mai vulnerabilă", mai notează sursa citată.