Joe Biden dă vina pe partidul lui Donald Trump pentru căderea orașului Avdiivka din Ucraina în mâinile Rusiei
Presată de ruși, armata ucraineană s-a retras din oraşul Avdiivka din estul țării, pentru a preveni încercuirea unităților care luptau pe acest front. Cu toate acestea, în cursul manevrelor, mai mulți soldați ucraineni au fost capturați.
Casa Albă a transmis că vina pentru căderea orașului - până de curând o fortăreață ucraineană - aparține și republicanilor din Congres.
Camera Reprezentanților, unde republicanii lui Donald Trump dețin majoritatea, blochează încă de anul trecut ajutorul militar promis de Statele Unite Ucrainei.
În ciuda pierderilor mari, armata rusă a întețit atacurile, în vreme ce armata ucraineană se confruntă cu un deficit de personal şi de muniţii.
În acest context, noul șef al forțelor armate, Oleksandr Sîrski, a ordonat retragerea unităților ucrainene din oraşul Avdiivka. Acest pas înapoi este o victorie simbolică pentru Rusia și cea mai importantă de la cucerirea orașului Bahmut, în primăvara trecută.
Orașul din regiunea Donețk este în cea mai mare parte distrus. Însă, potrivit autorităţilor locale, acolo s-ar mai afla în jur de 900 de civili.
Rodion Kudriashov, comandant adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt: „Cât despre civili, este greu de spus (câți mai sunt), ei se ascund în mare parte în subsoluri și sunt blocați în această situație. Civilii pe care i-am găsit, care au ajuns la pozițiile noastre... am încercat să-i evacuăm chiar și cu forța din oraș pentru că asta este o chestiune de viață și de moarte.”
Retragerea armatei ucrainene din orașul Avdiivka, în estul țării, a fost o decizie necesară pentru a salva cât mai multe vieți - a transmis și președintele Volodimir Zelenski.
Între timp, Casa Albă atrage atenția că o parte din vină pentru acest eșec de pe front aparține și republicanilor care blochează de luni de zile în Congres ajutorul crucial destinat Ucrainei.
Kamala Harris, vicepreședinte al SUA: „Există doar Planul A, care presupune ca Ucraina să primească ceea ce are nevoie. Jocul politic nu are ce căuta aici, trebuie să fim alături de un aliat în timp ce acesta îndură o agresiune neprovocată.”
Senatul american - unde partidul democrat deține majoritatea - a adoptat legea care prevede ajutoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Însă, ajutorul ar putea fi din nou blocat de Camera Reprezentanților, controlată de republicani.
Dmîtro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina: „Există două probleme majore în ceea ce privește muniția. Prima este cantitatea și sustenabilitatea aprovizionării. Iar situația, astăzi, este gravă. Și nu este vorba doar evaluarea mea politică, acesta este mesajul pe care îl primim cu toții de la cei din prima linie. Președintele și consilierii săi militari cunosc oameni din prima linie, ofițeri, soldați care trimit mesaje și spun că e grav, au nevoie de mai multă muniție.”
Pe de altă parte, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat că ţările europene şi NATO ar trebuie să se pregătească pentru un conflict cu Rusia ce s-ar putea întinde pe zeci de ani.
Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Am fost nevoiți să ne trezim și ne-am trezit, însă într-o altă lume în care avem din nou o amenințare în Europa, o amenințare reală. Și trebuie să fim conștienți de asta și trebuie să ne pregătim pentru asta. Dar bineînțeles că o astfel de pregătire durează, nu este posibil să o faci în doar câteva luni.”
Cheia conflictului, a mai spus Pistorius, este restabilirea puterii militare a NATO în Europa pentru a contracara ameninţarea rusă.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, SUA, razboi in ucraina,
Dată publicare:
18-02-2024 07:57