Vineri începe Summitul București 9. Care sunt obiectivele și ce țări vor participa
Serviciile de securitate din România sunt în alertă. Mai mulți șefi de stat se întâlnesc vineri la București cu președintele Klaus Iohannis.
În capitală are loc Summitul București 9 care a fost iniţiat de România și Polonia, încă din 2015. Secretarul General NATO Jens Stoltemberg a anunțat iniţial că va participa, însă joi şi-a anulat vizita din cauza unor probleme de sănătate.
Întâlnirea va stabili planuri de apărare care vor fi votate la finalul lunii, la summitul de la Madrid, la care participă toate ţările membre NATO.
Președintele Klaus Iohannis îi va întâmpina din nou la Palatul Cotroceni pe aliații României de pe flancul estic al NATO. Vorbim de Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Doar doi președinți, cel al Cehiei și cel al Slovaciei nu vor putea ajunge fizic în București din cauza problemelor de sănătate, restul delegațiilor vor sosi vineri la primele ore.
Măsuri de securitate sporite sunt anunțate la aeroportul Otopeni, unde de dimineață vor sosi avioanele prezindențiale, și ținând cont că traficul rutier va fi restricționat între aeroport și palatul Cotroceni, călătorilor care doresc să plece cu avionul din București le este recomandat să își ia o marjă de timp suficientă astfel încât formalitățile de check să fie făcute fără stres.
Traseul coloanelor oficiale va fi asigurat de zeci de polițiști de la Brigada rutieră dar și de agenți SPP şi SRI, așa că şoferii ar trebui să evite zona de nord a capitalei.
Ca să nu încurce foarte mult traficul, poliția rutieră va opri circulaţia în fiecare intersecţie din București pe măsură ce trec coloanele oficiale ale președinților. Totuși între orele 11 și 3 după-masă și 6 şi 9 seara șoferilor li se recomandă să evite DN1 pentru că s-ar putea să se producă ambuteiaje.
Reuniunea la vârf a statelor din formatul București 9 este importantă în special în contextul războiului din Ucraina. Cei 9 președinți vor adopta o declarație comună față de agresiunea Rusiei și vor discuta și despre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va insista şi pentru o serie de măsuri privind securitatea în regiunea Mării Negre.
Reuniunea se va încheia cu un dineu oficial apoi delegațiile vor părăsi capitala României.