Camioanele cu cereale din Moldova și Ucraina vor ajunge mai ușor în UE. ”Salvăm oameni de la acest groaznic șantaj alimentar”
Cerealele blocate în Ucraina ar putea ajunge mai ușor în vestul Europei. Printr-un acord comun semnat de Comisia Europeană, Ucraina și Moldova, camioanele de mărfuri din cele două țări vor circula fără permisele de transport rutier necesare până acum.
Măsura va ajuta și Moldova, și ea extrem de afectată de blocarea mărfurilor din cauza războiului.
Acordul dintre Uniunea Europeană și cele două țări vecine a fost semnat la Lyon, în Franța, și ar urma să ușureze transportul de marfă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Transportatorii nu vor mai avea nevoie de permisele de trecere, date în număr limitat de statele membre UE. Măsurile vor aduce și controale mai simple la frontieră, astfel că fluxul produselor de export din cele două țări va crește.
Citește și: Cum s-a produs tragedia cu 4 morți și 5 răniți, în același loc în care a pierit Laura Stoica
Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi: ”Dacă Ungaria dă 500 și Austria dă 100, deja e o problemă, pentru că nu poți asigura fluxul suficient de bine. Liberalizarea constă tocmai în suprimarea acestui tip de permise, astfel încât operațiunile se pot desfășura nelimitat”.
Măsurile nu vor înlocui, totuși, transportul maritim. Până cum, 95% dintre produsele de agricultură din Ucraina erau transportate prin porturile din Marea Neagră, acum blocate de război.
Henrik Hololei, director general pentru mobilitate și transport al Comisiei Europene: ”Trebuie să facem tot ce putem să creștem volumul (de grâu). Și putem să creștem volumul, dacă comparăm cu luna aprilie, acum luna iunie aproape se încheie, iar estimările noastre arată cu volumul s-a dublat de atunci. Ruta maritimă ar fi cea mai ușoară, dar aici sunt negocieri foarte complicate. Întrebarea mea este: cine poate să aibă încredere în ruși?”.
Citește și: România fierbe în caniculă. Oamenii se descurcă cum pot, animalele de la zoo au parte de îngrijiri speciale
Al doilea acord presupune includerea Ucrainei în rețeaua transeuropeană de transport, care leagă întreaga infrastructură a Uniunii Europene. Ucrainenii vor putea primi finanțări pentru refacerea transportului.
Acord foarte important pentru viitorul Ucrainei
Oleksandr Kubrakov, ministru al Infrastructurii din Ucraina: ”Asta nu protejează numai țara noastră, dar și vecinii noștri, Uniunea Europeană. Această decizie ne va ajuta să creștem exporturile de mâncare, exporturile din agricultură ale Ucrainei. De ce e important? După cum știți, porturile noastre sunt blocate, această decizie ne va ajuta să salvăm mai mulți oameni de la acest groaznic șantaj alimentar”.
Acest acord este extrem de important pentru viitorul Ucrainei, pentru că astfel poate primi finanțare pentru refacerea și dezvoltarea transportului. Atunci când alocă fonduri, Comisia Europeană, cât și alte insituții, precum Banca Europeană de Investiții sau Banca Mondială, se uită în primul rând la hârtiile oficiale ale Uniunii și la coridoarele prioritare.
Banii vor veni, însă, după ce razboiul se va termina, pentru că Ucraina nu se poate redresa economic fără o infrastructură de transport refăcută și bine pusă la punct.
Oricum, planurile pentru refacerea Ucrainei din toate punctele de vedere sunt deja în discuție la Comisia Europeană, chiar dacă nimeni nu știe cât va mai dura acest război.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, uniunea europeana, cereale, camioane, moldova,
Dată publicare:
29-06-2022 20:37