UE: Blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale ucrainene este o crimă de război

Ultima actualizare: 20-06-2022 12:16
Navele care transportă cereale pot părăsi porturile ucrainene din Marea Neagră, susțin rușii
Colaj foto: Getty/Imago

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a acuzat luni Rusia de comiterea unei "adevărate crime de război", prin blocarea exporturilor de cereale ucrainene, cu riscul de a amplifica foametea în lume, informează AFP, citată de Agerpres.

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

"Este inimaginabil ca milioane de tone de grâu să stea blocate în Ucraina, când restul populaţiei mondiale suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război. Nu-mi pot imagina ca aceasta să dureze şi mai mult: aceasta va fi într-adevăr un lucru de care Rusia se va face vinovată", a declarat Borrell la Luxemburg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din UE.

"Rusia trebuie să înceteze să se joace cu foametea în lume. Rusia trebuie să înceteze să blocheze porturi ale Ucrainei şi să înceteze să distrugă infrastructurile de stocare de cereale din Ucraina", a avertizat la rândul său şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna.

"Europenii îi vor ajuta pe ucraineni pe termen lung. Ei îi vor acorda (Ucrainei) sprijin politic, umanitar şi militar. Rusiei i se trimite un mesaj şi trebuie să înţeleagă acest lucru", a spus Colonna.

Franța: „A lăsa cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea din lume”

"Franţa susţine în mod ferm eforturile secretarului Naţiunilor Unite şi rolul Turciei în încercarea de a se ajunge la un acord între Rusia şi Ucraina" pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, a adăugat ea. "A lăsa cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea din lume", a atenţionat şefa diplomaţiei franceze.

"Bătălia narativelor" dintre Occident şi Rusia care acuză sancţiunile împotriva ei de agravarea crizei alimentare se va afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii de externe ai ţărilor din UE.

"Sancţiunile impuse de UE nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate în aceste operaţiuni", a insistat şeful diplomaţiei europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO