Ca sa va cutremurati! Aflati aici tot ce nu stiati despre cutremure!
Orice cutremur major poate produce o serie de replici in cele mai neasteptate zone de pe glob, iar, contrar tuturor speculatiilor, nu exista un anotimp "favorabil" seismelor.
In materialul urmator va vom prezenta cele mai neobisnuite lucruri care nu se stiau despre cutremure.
1. Pamantul este mai activ din punct de vedere seismologic in ultimii 15 ani decat in oricare alta perioada, e crede Stephen S. Gao, de la Universitatea Missouri. Cu toate acestea, nu toti oamenii de stiinta sunt de aceeasi parere.
2. Orasul San Francisco se "deplaseaza" catre Los Angeles cu 0.05m in fiecare an. Cele doua metropole se vor intalni in cateva milioane de ani. Cu toate acestea, deplasarea pamantului nu va face ca orasul California nu va fi inghitit de apa.
3. Martie nu este "luna cutremurelor", desi unii cred acest lucru. E adevarat ca in data de 28 martie 1964 in Prince William Sound, din Alaska, s-a inregistrat un cutremur cu magnitudinea de 9.2. A ucis 125 de persoane si a provocat pagube de 311 milioane de dolari. In 1957, pe 9 martie, in Insulele Andreanof din Alaska s-a produs un cutremur de 9.1. Dar urmatoarele miscari seismice majore din SUA s-au produs in luna februarie, noiembrie si decembrie.
4. Anual, se produc peste 500.000 de cutremure. 100.000 dintre acestea se simt. 100 produc pagube. Doar in sudul Californiei se produc 10.000.
5. Cutremurul cu magnitudinea de 8,8, care a devastat zona central-sudica a statului Chile la 27 februarie, a deplasat orasul Conception cu peste trei metri catre vest.
6. Oamenii de stiinta americani care au studiat placile tectonice din zona Californiei au reusit sa detecteze anumite modificarii geologice ale scoartei terestre, care au loc cu mai multe ore inainte de producerea unui cutremur, anunta Reuters. Astfel, cu ajutorul tehnologiei actuale cutremurele pot fi prevazute, deocamdata, cu doar cateva secunda inainte de producerea lor.
7. Cele mai multe victime a avut cutremurul din 23 ianuarie 1556 in China. Se estimeaza ca au murit 830.000 de persoane.
8. Cel mai puternic cutremur s-a inregistrat in Chile in 22 mai 1960 si a avut o magnitudine de 9,5.
9.Seismul de 8,8 pe scara Richter, care a avut loc in Chile anul acesta in 27 februarie, a deplasat axa terestra si a modificat durata zilei. Terra se invarte mult mai rapid, iar zilele s-au micsorat cu 1,26 microsecunde (milionimi de secunda).
10. Conform unor seismologi americani, orice cutremur cu o magnitudine de 9 pe scala Richter, asemanator cu cel care in anul 2004 a declansat tsunami-ul din Oceanul Indian, poate declansa la randu-i o serie de replici in cele mai neasteptate zone de pe glob.