300.000 de oameni sunt inca izolati dupa ce pamantul s-a sfaramat sub ei. Adevarul din spatele fatadelor care au rezistat
Chiar si la 30 de zile de cand s-a sfaramat pamantul, 300 de mii de nepalezi sunt in continuare izolati in locuri in care nu se poate ajunge cu masina.
La alti 75.000 nu se poate ajunge nici pe calea aerului. De asemenea, multe orase si sate au fost distruse in proportie de 90%. In aceste localitati, copiii care dorm in corturi, incep sa aiba probleme respiratorii, din cauza prafului.
In acest oras aproape toate casele s-au sfaramat. Cele care au ramas cu fatada intacta, s-au surpat in interior.
"Pe aceasta strada noua din zece case s-au prabusit" a relatat Paul Angelescu, corespondent PRO TV in Nepal.
Printre mormanele de piatra si lemn acoperite de un strat gros de praf o fetita pune la adapost doua perechi de cizme. Pentru ca se strecoara mai usor copiii sunt cei trimisi sa recupereze tot ce gasesc util. Doi frati de 9 si 11 ani ne arata casa in care au fost ingropati la cutremur.
"Pe acesti doi frati i-a prins cutremurul in casa cu usa incuiata. Atunci si-au adus aminte ce au invatat la scoala. In caz de cutremur sa se ascunda sub pat. Au urmat acest sfat. Peretii si acoperisul au cazut peste ei, insa dupa doua ore au fost gasiti teferi si nevatamati." a relatat Paul Angelescu.
Stapanirea de sine le-a salvat vietile. Sunt dovada vie ca orele de preventie dau rezultate. Si acest baiat are o poveste similara. Era in locuinta parinteasca in secunda in care peretii au inceput sa se rupa.
Dupa dezastru, mai toti localnici s-au strans pe campul de langa oras si impart cateva corturi. Copiii dau insa semne de slabiciune si au deja probleme de sanatate.
"Sub cerul liber vantul ridica praful in aer ia multi dintre micuti au inceput sa raceasca sau sa aiba probleme respiratorii din aceasta cauza" a relatat Paul Angelescu, corespondent PRO TV in Nepal.
Unele localitati din Nepal au fost distruse in proportie de 90%. Si mai sinistru este ca altele au rezistat la cutremur dar au disparut in alunecarile de teren ce au urmat.
"O comunitate intreaga , femei copii batrani, a venit de la doua zile distanta pe jos, dupa ce satul lor a fost pur si simplu sters de pe fata pamantului in urma unei aluncari de teren provocate de cutremur.
Toti acesti sarmani pedepsiti de natura au nevoie de mancare, corturi truse pentru igiena personala, sapun, pasta de dinti, detergent, tablete de purificat apa. Lucruri simple, dar care le pot reda demnitatea dupa ce au pierdut totul."
"Este important sa te mentii curat, ca sa previi raspandirea bolilor, dar si pentru a te simti putin mai bine. Daca stai in haine murdare...cand am distribuit acest truse in alta comunitate, primul lucru pe care l-au luat a fost sapunul de rufe pentru ca stateau in aceleasi haine murdare de 6 zile." a declarat Kent Page, reprezentantul UNICEF.
Potrivit estimarilor facute de specialistii Natiunilor Unite 1,9 milioane de nepalezi sufera de foame in timp ce numarul celor care au nevoie de asistenta medicala ajunge la doua milioane.